Sari direct la conținut

Experți în investiții: Ce ar trebui să facă o persoană când scade bursa? Nimic!

HotNews.ro
Experți în investiții: Ce ar trebui să facă o persoană când scade bursa? Nimic!
Sediul Bursei de Valori Bucuresti

Atunci când bursa scade, mulți investitori se sperie și încep să vândă acțiuni sau unități de fond, dacă au investit în fonduri de investiții. Patru reprezentanți ai unor administratori de fonduri sunt de părere că oamenii nu ar trebui să reacționeze emoțional.

“Ce ar trebui să facă o persoană care are dețineri în fonduri de acțiuni atunci când scade bursa Răspunsul meu ar fi: Nimic! Nimic diferit de ceea ce făcea și până acum. Așa cum a arătat istoria, dacă de uităm pe un termen suficient de lung de 3-5-10 ani, toate perioadele de scădere ale bursei, ale acțiunilor, au fost recuperate și depășite”, a declarat Răzvan Pașol, CFA, director general SAI Patria Asset Management, în cadrul unei dezbateri organizată de Bursa de Valori București.

Potrivit acestuia, au fost performanțe pozitive ale investiției în fonduri  acțiuni la bursă.

„Trebuie să încercăm să nu ne speriem. Nu e simplu. Ca să ajungem acolo cred că trebuie să facem o alocare foarte bună a economiilor pe diferite tipuri de investiții. Adică din economiile disponibile să plasăm în fonduri sau acțiuni un procent bine gândit al cărui risc putem să ni-l asumăm. Nimeni n-ar trebui să recomande să investim toți banii pe bursă sau toți banii  într-un fond de acțiuni, ci o parte care să ne asigure o performanță pentru aceste economii dar să ne lase să dormim liniștiți noaptea atunci când acțiunile scad”, a spus el.

La o alocare bună, afirmă Pașol, trebuie să avem o abordare pe termen lung a investiției.

“Cineva poate a citit că bursa a crescut cu 40% în ultimul an. Poate n-a fost la bursă și investește mâine și se așteaptă să obțină tot 40% în următorul an. Acest lucru este greșit. Investim la bursă în acțiuni, în fonduri de acțiuni pe termen lung, ne așteptăm la performanțe pe termen lung și nu trebuie să fim dezamăgiți dacă în prima lună vedem o scădere de 5-10% sau să ne speriem”, a explicat el.

Nu reacționați emoțional când scade bursa

“Sfatul este să nu reacționeze emoțional. E ușor de zis, dar mai greu e de făcut. Atunci când intervine emoția… chiar și investitori mai sofisticați au probleme să aplice sfaturile. Asta poate vine cu educația. Oamenilor trebuie să li se spună că pe termen lung există și volatilitate. Investiția în acțiuni presupune și volatilitate. Să urmeze teorie, nu emoțiile”, a afirmat Alexandru Combei, manager de investitii BRD Asset Management.

La rândul său, Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management, este de părere că investitorii în fonduri trebuie să țină cont că reacția piețelor de acțiuni pe termen scurt nu e neapărat corelată cu fundamentele acelor companii.

“Au mai degrabă legătură cu emoțiile și sentimentele pe care le încearcă o parte a participanților la piață”, afirmă el.

În opinia lui Dan Dascăl, director general BT Asset Management, investitorii nu trebuie să reacționeze emoțional.

“Aș sfătui investitorii să privească lucrurile pe termen lung. Volatilități la burse de-a lungul timpului au fost și vor fi în continuare. Dacă ne raportăm la o perioadă de 5 ani care este un orizont de timp nu foarte îndepărtat, în ultimii 5 au fost evenimente care au generat volatilitate: pandemie, război, creștere de dobânzi și altele. Cu toate acestea, în ultimii 5 ani randamentele fondurilor de acțiuni au crescut peste 100%. Cine a investit a avut un câștig substanțial peste cele din instrumente convenționale (titluri de stat și depozite n.r.)”, apreciază Dascăl.

INTERVIURILE HotNews.ro