Ciolacu, despre portofoliul obținut de România în cadrul Comisiei Europene: Va administra o cincime din bugetul UE
Premierul Marcel Ciolacu a susținut marți, că România a obținut, prin numirea Roxanei Mînzatu, poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. „Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro”, a reacționat pe Facebook, premierul.
Potrivit premierului, Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de Educație, cât și zona de Politici Sociale, dar și programele de finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.
Ciolacu susține că acest portofoliu combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.
„Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură: niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei”, precizează Ciolacu.
Portofoliul de comisar european atribuit Roxanei Mînzatu – responsabilități
Conform unui document al Comisiei Europene, consultat de HotNews.ro, atribuțiile și responsabilitățile pentru acest portofoliu atribuit Roxanei Mînzatu sunt:
Prima responsabilitate este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor. Este prima dată când Comisia va avea un portofoliu dedicat pentru competențe, care se concentrează pe educație cu accent pe piața muncii.
„Activitatea privind competențele se va concentra pe investiții, păstrarea competențelor, perfecționarea și recalificarea și dezvoltarea Spațiului European al Educației și o inițiativă privind portabilitatea competențelor. Deși înainte ca aceste politici să fie deconectate, semnificația lor înseamnă că acestea trebuie dezvoltate de către un membru al Colegiului, bazându-se pe diferite elemente – de la recunoașterea calificărilor până la educația și formarea profesională”.
A doua parte de bază este responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale.
„Portofoliul va supraveghea mai multe inițiative, inclusiv managementul algoritmic, dreptul la deconectare, foaia de parcurs pentru locuri de muncă de calitate sau strategia de combatere a sărăciei. Va analiza impactul digitalizării pe piața muncii. Portofoliul este de asemenea în fruntea dialogului social, lucrând cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor europeni, și continuarea cu un nou Pact European pentru Dialog Social.
În plus, portofoliul urmărește abordarea factorilor structurali și a impactului shimbărilor demografice. În acest sens, portofoliul va fi responsabil pentru implementarea Demography Toolbox și creşterea participării pe piaţa muncii”.
În cele din urmă, portofoliul conduce programul Erasmus+, unul dintre cele mai vizibile programe din Europa.
Cine este Roxana Mînzatu, propunerea de vicepreședintă executivă a Comisiei Europene
Europarlamentarul Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, a fost desemnată de Ursula von der Leyen vicepreședintă a Comisiei Europene. Fost deputat PSD timp de aproape 8 ani, este specializată în fonduri europene. În 2019 a fost ministru al Fondurilor Europene timp de câteva luni, până când Guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut prin moțiune de cenzură.
Marți, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că o desemnează pe Mânzatu vicepreședinta Comisiei Europene.
Portofoliul alocat Roxanei Mînzatu este unul nou înființat – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie.
„Sunt foarte bucuroasă să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.
După desemnarea din partea României drept comisar european, Roxana Mînzatu a spus că „de 20 de ani mă pregătesc într-un fel pentru a reprezenta România la acest nivel”.
„Activez în zona fondurilor europene din 2004, de când aveam Ministerul Integrării Europene şi vorbeam despre aderarea României la Uniunea Europeană, dar nu a fost în planul meu de carieră sau politic să ajung comisar european. Am dorit să rămân foarte conectată cu ţara”, a declarat Roxana Mînzatu la Antena 3, citată de News.ro.
Cine este Roxana Mînzatu
Conform CV-ului său, Roxana Mînzatu, în vârstă de 44 de ani, a fost președinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, din septembrie 2015 și până în ianuarie 2016. Între martie și septembrie 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. În perioada iunie-octombrie 2019, ea a fost și ministru al fondurilor europene, fiind propusă de către Viorica Dăncilă. Mandatul său s-a încheiat odată cu demiterea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.
Din 2016 și până în acest an, ea a fost deputat de Brașov, aleasă pe listele PSD.
Roxana Mînzatu este membru PSD din ianuarie 2000, a fost și vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Braşov a PSD, iar din septembrie 2013 a condus Organizaţia Judeţeană Braşov a Femeilor Social-Democrate.
A fost consilier judeţean PSD la Brașov, în perioadele 2004-2008, 2011-2012, dar și subprefect de Brașov, între martie-octombrie 2009.
Mînzatu este licențiată în Științe Politice în limba engleză la Universitatea din București (1998-2002), cu un master în Integrare Europeană (2003-2005) la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir.