Sari direct la conținut

Exporturile germane în Rusia au crescut puternic înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

HotNews.ro
Produse pregatite pentru export in Hamburg, Germania, Foto: Roland Magunia / AFP / Profimedia Images
Produse pregatite pentru export in Hamburg, Germania, Foto: Roland Magunia / AFP / Profimedia Images

Exporturile germane în Rusia au crescut puternic imediat înainte de declanșarea războiului din Ucraina din cauza creșterii prețurilor internaționale, arată un raport al Destatis, Biroul Federal de Statistică al Germaniei, citat de Reuters și National Post.

Exporturile au crescut cu 20,3% la 2,4 miliarde de euro în luna februarie a acestui an comparativ cu februarie 2021, potrivit unui comunicat de presă remis de instituție.

„Comerțul extern cu Rusia a fost restricționat doar după atacul Rusiei asupra Ucrainei la sfârșitul lui februarie 2022”, afirmă comunicatul, acesta scoțând însă în evidență sancțiunile impuse împotriva Rusiei și exodul companiilor străine din țara condusă de președintele Vladimir Putin.

Exporturile germane au crescut pe linie înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

„Măsura în care aceste sancțiuni, a altor măsuri de restricționare a exporturilor și a comportamentului participanților la piață care nu au fost supuși sancțiunilor au afectat comerțul german cu Rusia”, mai notează Destatis, precizând că impactul deplin al acestora va fi vizibil abia în cifrele pe care urmează să le publice în luna martie.

Toate exporturile germane către țări din afara Uniunii Europene au crescut cu 11,5% comparativ cu februarie 2021, potrivit biroului german de statistică, acesta precizând că Statele Unite au fost cel mai important partener comercial al Berlinului.

Exporturile Germaniei către SUA au crescut cu 16% în timp ce cele cu China și Marea Britanie cu 10%, respectiv 6,3%.

Germania se opune trimiterii de avioane de luptă NATO în Ucraina

După ce a fost puternic criticat din cauza blocării Kievului din a cumpăra armament NATO, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat pe 26 februarie, la două zile după invazia declanșată de președintele rus Vladimir Putin, că Berlinul va trimite 1.000 de arme anti-tanc și 500 de rachete antiaeriene Stinger, din rezervele Bundeswehr (armata germană), pentru a se putea apăra împotriva Rusiei.

Scholz a anunțat la începutul lunii martie că Germania va furniza Ucrainei și rachete antiaeriene de fabricație rusească, din fostul arsenal militar al RDG.

Cancelarul german a declarat însă pe 9 martie că se opune trimiterii de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei din ţări membre NATO, după ce Polonia își anunțase disponibilitatea de a face acest lucru.

Washingtonul a respins de asemenea propunerea guvernului de la Varșovia.

Urmărește ultimele evoluții din a 26-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro