Exporturile românești au scăzut în luna martie din cauza restricțiilor legate de coronavirus. Pe ansamblu, presiunea asupra balanței comerciale a mai slăbit (cercetare INS)
Reducerea capacităților de producție, problemele legate de transport, lipsa materiilor prime din import şi anulările contractelor comerciale sunt principalele motive invocate de exportatorii și importatorii români pentru contracția comerțului exterior din luna martie 2020, arată o cercetare ad-hoc efectuată de Institutul Național de Statistică publicată joi dimineața. Din calculele proprii efectuate pe baza datelor furnizate de INS, exporturile din martie au scăzut cu circa 22%, dar contracția a fost mai mare la importuri, ceea ce mai reduce din deficitul comerțului exterior.
Ce mai arată datele INS:
- Peste 50% din exportatorii respondenți, care deţineau 62% din exporturile României în luna corespondentă din anul precedent (martie 2019), estimează contracţii ale exportului în luna martie 2020, în diferite procente: 32% dintre aceştia estimează o scădere de până la 25%, 12% între 25% şi 50% iar 7% estimează o contracţie a exporturilor cu peste 50%.
- Cauzele principale pentru aceste reduceri au fost: reducerea capacităţii de producţie (16,6%); probleme transport (22,4%); interdicţii temporare legale de export (16,5%); lipsa materiilor prime din import (14,1%) şi anulare contracte (9,1%).
- Există şi câţiva exportatori (10%) care au estimat creşteri ale exporturilor în luna martie 2020.
- Circa 53% din importatorii respondenţi, care deţineau circa 60% din importurile României în luna corespondentă din anul precedent (martie 2019), estimează contracţii ale importului în luna martie 2020, în diferite procente: 35% dintre aceştia estimează o scădere de până la 25%, 11% între 25% şi 50% iar 6% estimează o contracţie a importurilor cu peste 50%. Cauzele principale invocate pentru aceste reduceri au fost: reducerea capacităţii de producţie (20,8%), probleme legate de transport (29,0%), interdicţii temporare legale referitoare la import (20,4%), precum şi anulare contract (8,4%).
- O mică parte din importatorii respondenţi la anchetă (15%) au estimat creşteri ale importurilor în luna martie 2020.
”Având în vedere situația actuală generată de pandemia de Covid-19, INS și-a reorganizat activitatea iar aproximativ 15% din personalul instituției lucrează de la birou, în vreme ce restul muncește în regim de muncă de acasă. Chiar dacă INS nu are ca obiectiv realizarea statisticilor experimentale menite să ofere un plus de cunoaștere asupra comportamentului populației și agenților economici, menţionăm că acest subiect constituie una dintre preocupările noastre, acestea exprimând un punct de vedere al autorilor şi nu trebuie perceput ca date oficiale. INS a realizat în decursul timpului, mai multe asemenea statistici experimentale”, spune șeful instituției, prof. Tudorel Andrei.
În vederea măsurării impactului SARS-Cov.2 asupra volumului exporturilor și importurilor din luna martie 2020, INS a realizat o anchetă ad-hoc adresată unui număr de 1796 de firme care realizează activitate în domeniul comerțului exterior. Aplicarea chestionarului s-a realizat în perioada 30 martie – 2 aprilie 2020. Numărul de firme care au răspuns a fost 1551 (rata de răspuns a fost 86,4%). Firmele care au oferit un răspuns acoperă 62,0% din exporturile, respectiv 59,0% din importurile înregistrate în perioada corespunzătoare din anul precedent (martie – aprilie 2019).