Sari direct la conținut

Expozitia itineranta Printre randuri poposeste la Cluj

HotNews.ro

Expozitia Printre randuri: Ecouri ale evenimentelor din 1956 in Romania va fi inaugurata la Cluj-Napoca, la Muzeul de Arta (Palatul Banffy), marti, 30 octombrie, la ora 18.30, informeaza ICR.

Itinerariu acestei expozitii a inceput pe 9 octombrie la Timisoara si a continuat la Arad si Oradea. Intre 30 octombrie si 5 noiembrie ea va ramane deschisa la Cluj-Napoca, dupa care va fi prezentata publicului la Targu Mures (7-12 noiembrie), Sibiu (14 noiembrie – 2 decembrie), Brasov (4-10 decembrie), Iasi (12-17 decembrie) si Bucuresti (19 decembrie 2007 – 19 ianuarie 2008).

Concept al istoricului Andrea Varga, expozitia isi propune sa fixeze in memoria colectiva importanta evenimentelor din Romania anului 1956.

Prin amploarea lor, a reprimarii brutale care a urmat si a pedepselor hotarate de instantele politice, aceste evenimente se inscriu in linia marilor miscari anticomuniste care au zdruncinat lagarul socialist, alaturi de Budapesta 1956, Praga 1968 sau Gdansk 1980.

24 de executii, 1.000 de studenti exmatriculati, condamnari insumand 14.000 de ani de detentie, schimbarea pentru totdeauna a vietii catorva mii de oameni – acesta este bilantul represaliilor suferite de cei ce au indraznit sa se solidarizeze cu revolutia din Ungaria.

Documente inedite, selectate din diverse fonduri arhivistice, fotografii, filme, inregistrari audio, toate integrate intr-un concept original, ilustreaza amploarea represiunilor exercitate de securitate impotriva contestatarilor regimului.

Dincolo de rolul ei educativ, expozitia reprezinta un manifest pentru casarea sentintelor politice si pentru reabilitarea tuturor celor care, de-a lungul timpului, au luat pozitie impotriva regimului comunist.

Acesti oameni, fosti detinuti politici sau internati in azile psihiatrice, raman si astazi, din punct de vedere juridic, „infractori”, pentru ca au avut curajul sa se exprime si sa se manifeste liber. Astfel, acest proiect constituie si un apel la constientizare si actiune.

Expozitia este organizata de Institutul Cultural Roman impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, cu sprijinul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, Ambasadei Republicii Polone la Bucuresti, Institutului Cultural Italian si Ministerului Culturii si Cultelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro