Familia lui Winston Churchill l-a rugat pe liderul britanic sa nu se converteasca la islamism
Familia lui Winston Churchill l-a implorat pe liderul britanic sa „lupte impotriva” dorintei de a se converti la religia islamica, potrivit unei scrisori ce a fost descoperita recent de un profesor de istorie de la Universitatea Cambridge, relateaza Mediafax.
Celebrul om politic, care a condus Marea Britanie spre victorie in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, era atat de atasat de islamism si de cultura orientala, incat membrii familiei sale i-au trimis o scrisoare in care au incercat sa il convinga sa nu devina musulman, informeaza The Independent.
Intr-o scrisoare din august 1907, femeia care urma sa devina in curand cumnata lui Churchill scria: „Te rog sa nu te convertesti la islamism. Am remarcat in atitudinea ta o tendinta pronuntata spre orientalism, tendinte de pasa. Chiar le-am remarcat!”.
„Daca vei intra in contact cu islamismul, convertirea ta s-ar putea face chiar mai usor decat presupui tu insuti. Adu-ti aminte de sangele tau, stii la ce ma refer, lupta impotriva acestui gand!”, a adaugat ea.
Scrisoarea, descoperita de Warren Dockter, profesor de istorie la Universitatea Cambridge, a fost scrisa de Gwendoline Bertie, care s-a casatorit cu fratele lui Winston Churchill, Jack.
„Churchill nu s-a gandit niciodata in mod serios sa se converteasca la islamism”, a declarat insa profesorul Dockter. „Era mai mult sau mai putin ateu in acea perioada a vietii sale. Avea insa intr-adevar o anumita fascinatie pentru cultura islamica, insa acest fapt era ceva comun in randul britanicilor din epoca victoriana”, a adaugat el.
Winston Churchill a avut posibilitatea de a observa societatea islamica atunci cand s-a aflat in Sudan, in calitate de ofiter in armata britanica. Intr-o scrisoare expediata lui Lady Lytton, in 1907, Winston Churchill spunea ca isi dorea sa fie „un pasa” – un titlu nobiliar in Imperiul Otoman.
Churchill chiar s-a imbracat in haine arabe in interiorul casei sale, impartasind acest entuziasm pentru cultura islamica cu bunul sau prieten, poetul Wilfrid S. Blunt. Insa profesorul Dockter crede ca familia lui Churchill nu a fost niciodata cu adevarat ingrijorata din cauza interesului acestuia pentru religia islamica.
„Lady Gwendoline Bertie era probabil ingrijorata pentru ca Churchill urma sa plece intr-un turneu in Africa si stia ca Churchill urma sa il revada pe prietenul sau Wilfrid S. Blunt. Acesta era un cunoscut admirator al culturii arabe, un antiimperialist si poet. Desi el si Churchill erau buni prieteni si se imbracau precum arabii in timpul petrecerilor excentrice organizate de Blunt, ei cadeau de acord de foarte putine ori”, spune profesorul britanic.
In 1940, cand Winston Churchill conducea Marea Britanie in razboiul contra Germaniei naziste, politicianul britanic a sprijinit proiectul de construire a Moscheii Centrale din Londra, situata in Regent’s Park, donand 100.000 de lire sterline in acest scop, cu speranta de a obtine sprijin din partea tarilor musulmane in timpul razboiului.
Mai tarziu, politicianul a declarat in Camera Comunelor ca „multi dintre prietenii din tarile musulmane” au apreciat foarte mult acel „cadou”.
Insa, desi Churchill nu-si ascundea admiratia pentru religia islamica, declaratiile sale nu erau insa lipsite de anumite critici. „Faptul ca in legilatia mohamedana fiecare femeie trebuie sa apartina unui barbat, ca un fel de proprietate absoluta a acestuia, fie ca sotie, copil sau concubina, va intarzia procesul de eliminare definitiva a sclaviei, pana cand credinta islamica nu va inceta sa fie o mare putere in randul oamenilor”, scria Winston Churchill in „The River War”, volumul sau despre vizita lui in Sudan, scris in 1899.
„Desi musulmani, ca indivizi, au calitati splendide, influenta religiei lor paralizeaza dezvoltarea sociala a acelora care urmeaza preceptele acestei credinte. Nicio alta forta retrograda mai puternica nu exista in lume. Departe de a fi muribund, mohamedanismul este o credinta militanta si prozelitista”, a adaugat el.
Profesorul Dockter, care l-a asistat pe primarul Londrei, Boris Johnson, sa scrie o carte despre Winston Churchill, a descoperit aceasta scrisoare inedita in timp ce facea cercetari pentru urmatorul sau volum despre fostul premier britanic, care se va intitula „Winston Churchill and the Islamic World: Orientalism, Empire and Diplomacy in the Middle East”.