Sari direct la conținut

Fanteziile energetice vor duce Onestiul la faliment

Gazeta de Bacau

Miliarde in caldura nimanui

Hotararea de Guvern 104 din februarie 2001 a consfintit impotenta unei guvernari. Pentru ca Termoelectrica nu mai putea administra o serie de grupuri energetice, inregistrand pierderi dupa pierderi, totalitarismul pesedist a gasit de cuviinta sa arunce hoitul pisicii in curtea consiliilor locale. Sa se descurce acestea, cum vor putea.

Dupa intrarea in vigoare a acestei aberatii, un mare numar de primari pesedisti de pe intreg cuprinsul patriei au inceput sa fie scuturati de friguri. Adio, popularitate ieftina. Lemnaru a intrat si el in aceeasi categorie, a primarilor loviti miseleste de propriul guvern si pusi sa rezolve o problema cu care cei in drept, din sferele inalte, nu vroiau sa aiba de-a face.

Astfel ca, in vara lui 2001, Consiliul Local Onesti a fost chemat, la indicatiile pretioase ale organelor superioare de partid si de stat, sa aprobe, mintenas, preluarea de la Sucursala Electrocentrale Borzesti, a etapei de cogenerare, constituita din trei grupuri energetice de cate 50 MW fiecare.

“Vrei, nu vrei, bea, Emile, aghiazma”, a fost semnalul transmis de la cel mai inalt nivel. In sarcina lui Lemnaru cadea, de acum incolo, asigurarea caldurii si a apei calde pentru un oras cu vreo 50.000 locuitori.

Respectivul a facut act de nesupunere, i-a povatuit pe consilieri, in covarsitoarea lor majoritate pesedisti, sa respinga sugestiile guvernamentale, dar, in cele din urma, a cedat apoteotic, ca doar nu era sa-si pericliteze confortabilul scaun.

Nasterea Termon

Asa s-a nascut, in dureri, societatea Termon SRL Onesti, care a trebuit sa preia si de la Onedil transportul si distributia agentului termic. Zis si facut. Retelele de transport provocau pierderi pe circuit de aproape 50 %, avand o vechime mai mare de 40 ani.

Pleasca preluata de la SE Borzesti era destinata sa asigure cu abur tehnologic platforma petrochimica, functionand doar in proportie de 15% pentru orasul propriu-zis. O adevarata piatra de moara de gatul lui Milica. In fruntea Termon a fost adus un pensionar pe nume Constantin Paval, fost coleg de scoala cu primarul Lemnaru.

Paval s-a lansat, imediat, intr-o serie de polemici ridicole cu presa locala si cu cei care au indraznit sa critice diversele aspecte negative din activitatea Termon.

“Analizand temeinic efectele economice ce le-ar fi avut asupra bugetului comunitatii si pentru ca legea permitea, Consiliul Local Onesti a spus de doua ori nu acestui transfer pagubos, iar atunci cand a spus da, a avut de ales intre inchiderea etapei de cogenerare din CET 1 si lipsirea locuitorilor de energie termica pe iarna 2002-2003 si preluarea efectiva”, se caina Paval, in cursul

anului trecut, in fituica Primariei locale.

O solutie originala

Directorul Termon deplangea starea proasta a retelelor, precum si capacitatea de productie foarte mare a centralei trecute la Consiliul Local, in raport cu nevoile energetice ale orasului. Drept urmare, s-a gasit o solutie originala, in ton cu democratia instaurata de nea Nelu & co.

“Realizarea unui grup energetic in cogenerare, dimensionat in raport cu noile conditii, precum si reabilitarea sistemului de transport si distributie ar costa 60 milioane dolari, fara a pune la socoteala costul lucrarilor de constructii montaj”, sustine Paval.

In consecinta, administratia lemnarista s-a gandit la “gruparea si transformarea punctelor termice in centrale de cartier”, chestiune care ar costa, sustine aceeasi administratie, doar 15 milioane dolari.

Un dezastru

Toate bune si frumoase, dar, exista o mica problema… mare. Circa 70 % dintre onesteni s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire si debransarile continua. Adicatelea, nu au nevoie de caldura si apa calda de la Termon, fie pentru ca si-au instalat centrale proprii, fie pentru ca prefera sa inghete in apartamente, dar sa aiba bani de mancare.

Din acest motiv, construirea centralelor de cartier este o stupiditate.

Cui sa mai furnizezi agent termic, daca intr-un bloc mai sunt doar trei sau patru apartamente racordate la sistemul centralizat? Cine suporta pierderile uriase din exploatarea unei asemenea centrale de cartier? Dar, pentru ca toata comedia sa se joace pana la capat, consilierii pesedisti onesteni, la cererea expresa a tovarasului primar, au adresat la finele anului trecut, un vibrant mesaj catre

guvern pentru a cere sprijin in vederea construirii la Onesti a nu mai putin de 25 centrale de cartier. In acest sens, consilierii au solicitat sprijin pentru obtinerea a nu mai putin de 10 milioane euro.

Sa radem cu Paval

Care ar fi efectele concrete ale functionarii acestor centrale, in conditiile in care tot mai putini onesteni au nevoie de ele, nu si-a batut nimeni capul sa calculeze. Precizam ca la Onesti exista deja un numar de cinci astfel de centrale, care functioneaza doar pe gaz metan si, ne asigura specialistii, nu sunt dintre cele mai performante, dimpotriva.

Graba cu care administratia onesteana forteaza nota in privinta “poleirii” orasului cu astfel de centrale, este cel putin suspecta.

Dar directorul de la Termon pare sa nu fie preocupat de asta, ba mai mult, potentialul lui comic se arata a fi inepuizabil: “Sigur ca ne preocupa intrebarea: cui o sa mai furnizam caldura? Raspunsul este unul singur: deocamdata, celor ce nu au avut si nu vor avea banii necesari sa-si monteze centrale de apartament si celor intelepti, iar, in perspectiva, tuturor proprietarilor de

apartamente din municipiu, care nu vor putea sa faca fata, financiar, politicii de preturi la gaz metan, pentru consumatorii rezidentiali”, a declarat Paval. Ce intelege el prin “celor intelepti”, nu ne putem da seama, probabil ca a invatat sa vorbeasca in parabole, precum Apostolul Pavel, cu care seamana la nume.

Este clar ca Milica si ciracii lui conteaza pe faptul ca, in timp, onestenii vor renunta la centralele de apartament pentru a primi caldura de la “cornul abundentei pesediste”, reprezentat de hardughiile de cartier. Asta se va intampla, vorba unui mare clasic, “cand o face plopul pere si PSD afaceri curate”.

Se mai zvoneste, prin targ, ca lucrarile de constructie si montaj vor fi realizate de una din firmele ginerelui lui Constantin Paval, dar, fireste, nu trebuie sa ne luam dupa barfe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro