Sari direct la conținut

Fără albastru! Ce culoare este potrivită pentru costumul de baie al copilului și care sunt măsurile esențiale pentru siguranța copiilor în apă

HotNews.ro
copil in apa cu aripioare si costum de baie albastru
Părinții sunt sfătuiți să aleagă pentru copii costume de baie în culori contrastante și strălucitoare și să ocoleaască costumele albastre, albe sau verzi. FOTO :Travnikovstudio | Dreamstime.com

Siguranța înainte de toate! Nuanța costumului de baie îl poate face pe cel mic mai mult sau mai puțin vizibil în apă sau pe plajă, atrag atenția experții în siguranța în apă. Acest amănunt poate fi crucial în prevenirea înecului, mai spun aceștia, sfătuindu-i pe părinți să aleagă culori contrastante și strălucitoare pentru costumele de baie ale celor mici. Asta nu înseamnă neglijarea de către părinți a celorlalte măsuri menite să-i țină pe copii departe de pericole, indiferent că sunt la mare sau la bazine.

„Un copil este mai ușor de reperat de către salvamari și părinți dacă are costumul de baie într-o culoare stridentă”, a atras atenția Bernard Fisher, director de sănătate și siguranță al Asociației Americane de Salvamari, citat de CNN.

Oamenii, a adăugat acesta, ar trebui să evite costumele de baie în albastru, gri sau verde care sunt foarte greu de identificat în apă sau în proximitatea piscinelor. Fisher recomandă culori precum galben neon, portocaliu și roșu puternic. „Aceste culori sunt foarte vizibile atât sub apă, cât și la suprafață”, a dat asigurări salvatorul.

Potrivit lui Wyatt Werneth, purtător de cuvânt al Asociației Americane de Salvamari, acest subiect al culorilor potrivite pentru costumele de baie nu se vorbește suficient în domeniul siguranței publice.

„Culorile stridente ale hainelor sunt ceva ce noi am identificat ca fiind un amănunt care poate schimba lucrurile. Dacă ai aceleași culori cu mediul în care te afli te vei topi în peisaj și vei fi greu identificabil”, a mai spus Werneth.

El a adăugat că acest lucru este luat în considerare și atunci când salvamarii caută copii dispăruți pe plajă, activitate mai frecventă decât oricare alta. Salvatorul a recomandat părinților ca, pe lângă costumul în culori stridente al copilului, părinții să îi facă înainte și o poză, astfel încât salvatorii să știe ce caută. Așadar, a mai spus el, ne puteți ajuta să prevenim atât înecul, cât și cazurile de persoane dispărute pe plajă.

Experimente la piscină și în apa lacului

Specialiștii companiei Alive Solution, specializată în siguranța în apă, au căutat să afle în cadrul unor experimente care sunt acele culori de costume de baie care sunt mai ușor de observat într-o piscină sau într-o apă deschisă, precum un lac.

Experimentele au inclus 14 culori diferite. „În apă nu este ca și cum te-ai uita prin aer. Chiar și cea mai mică unduire a suprafeței sau strălucire în apă poate face ca obiectele și oamenii să fie distorsionate”, a explicat  Natalie Livingston, cofondator și proprietar al companiei care a efectuat experimentele.

Testele au arătat că, într-o piscină de culoare deschisă, rozul neon și portocaliul neon păreau cele mai vizibile, în timp ce acelea închise păreau și ele vizibile, doar că puteau fi lesne confundate cu umbre, frunze sau gunoaie. Costumele de baie albastru deschis și alb însă păreau să dispară complet în piscină.

„Culorile deschise sau albastre tind să arate ca niște pete, reflexii ale norilor sau să se amestece complet cu mediul înconjurător”, a mai spus Livingston.

În apa lacului, la o adâncime de 50 de centimetri, toate celelalte culori – cu excepția culorilor neon strălucitoare, portocaliu, galben și verde – nu au fost foarte vizibile. Nici măcar rozul neon nu a fost vizibil.

Faceți apel la persoane instruite!

„Este important ca un copil să aibă vizibilitate. Costumul în culori țipătoare are o însemnătate, este un factor. Ca și în cazul costumului de schi care, în cazul unui incident să conducă mai ușor la victimă. Dar, în primul rând, este important ca un copil aflat în apă să fie supravegheat de părinți sau de către cei din jur. Aceasta este prima regulă”, atrage atenția dr. Marius Dumitru, coordonatorul Serviciului de Ambulanță Crucea Roșie Română.

Pentru că, orice culoare ar avea costumul de baie al copilului, nu prea va mai conta dacă părinții renunță la toate celelalte măsuri de siguranță în apă. Iar în caz de înec, măsurile de prim ajutor rapid instituite sunt esențiale și pot face diferența dintre viață și moarte. Aceste măsuri se pot învăța în cadrul cursurilor de prim ajutor organizate de Crucea Roșie Română, iar părinții ar trebui în primul rând  instruiți, adaugă dr. Dumitru.

Dacă nu, trebuie făcut apel la persoane care știu: „Este puțin probabil că la piscină sau la mare nu sunt în proximitate persoane care știu să dea primul ajutor. Intervenția la copii este una destul de încărcată emoțional și vă spun sincer că un părinte aflat în panică sau persoanele care nu sunt sigure pe ceea ce fac, cu greu s-ar hazarda să dea primul ajutor. E bine ca fiecare să-și vadă nivelul de competență, dar dacă știu aceste manevre, trebuie să intervină”, subliniază medicul.

Procedura pe care o persoană instruită trebuie să o urmeze în caz de înec înseamnă scoaterea victimei din apă, întinderea ei pe o suprafață și într-o poziție care să-i asigure evacuarea apei din căile respiratorii, după care la copil se aplică cinci insuflații succesive, explică medicul: „Acest aer în plămâni îi poate favoriza șanse destul de mari de reîntoarcere la viață. Pentru că o persoană înecată face un stop respirator, inițial, care ulterior poate să genereze și un stop cardiac. Dacă tratăm în primele momente stopul respirator prin cele cinci insuflații, șansele de revenire la viață sunt foarte mari. După care se face succesiunea de compresii și ventilații, dacă salvatorul constată că persoana nu respiră, este inconștientă și nu are puls. Succesiunea este de 15 la doi, adică după 15 compresii urmează două ventilații. Asta până când sosește echipajul de prim-ajutor sau când copilul dă semne de revenire la viață – tușește, se mișcă, respiră”, detaliază medicul.

Deci, pe de o parte, cerem ajutor de la persoane specializate, iar, pe de pe alta, sunăm la 112 serviciul de urgență, conchide dr. Dumitru.

INTERVIURILE HotNews.ro