Sari direct la conținut

Fariborz Shamshiri, blogger iranian: Nu cred ca Iranul e condus cu adevarat. Cred mai degraba ca e pe moarte!

HotNews.ro

In urma cu cateva saptamani, cand violentele din Iran ajunsesera la apogeu, am solicitat un interviu unui blogger pe care-l citeam regulat. A refuzat insa sa raspunda la intrebari, temandu-se pentru siguranta lui. “Imi pare rau, dar, in aceste zile, serviciile de informatii ne spioneza activitatea pe Internet si mi-am pierdut conexiunile sigure….Imi pare rau ca nu te pot ajuta”, a fost mesajul lui sec. In cele din urma, am reusit sa stau de vorba cu Fariborz Shamshiri, care este administratorul site-ului Iraniansblogs.com si, prin pagina sa Rotten Gods, una dintre cele mai importante voci ale blogosferei iraniene. Mai jos, sunt opiniile sale despre ceea ce se intampla in Iran

Adrian Novac: Esti martor direct la evenimentele desfasurate in ultimele saptamani in Iran. Ce parere ai despre ce se intampla?

Fariborz Shamshiri: Cred ca ati vazut filme si imagini de la protestele din Iran, in urma alegerilor de pe 12 iunie. Desi ceea ce ati vazut este doar varful aisbergului care a aparut ca o sfidare la adresa Liderului Suprem, a lui Ahmadinejad si a fortelor de securitate, care au profitat de orice oportunitate pentru a reprima si umili oamenii in cei 30 de ani ai Revolutiei islamice.

A.N.: Suntem martorii unei lupte reale pentru schimbare in Iran sau este doar o confruntare intre membrii aceleiasi elite politice?

F.S.: Exista doua aspecte in aceasta poveste: sunt, pe de-o parte, frictiuni intre elitele politice din Iran, iar, pe de alta parte, se desfasoara lupta pentru o societate democratica a iranienilor obisnuiti.

Mir Hossein Mousavi si Mehi Karroubi n-au avut prea mult control asupra oamenilor chiar de la inceput, insa aceasta miscare i-a presat sa faca apeluri la greve sau chiar sa vina la rugaciunile de vineri. Am vazut lideri care conduc multimile, insa, in cazul acestor proteste, oamenii obisnuiti sunt cei care ii ghideza pe lideri.

Trebuie sa reamintesc ca atat Mousavi cat si Karroubi sunt loiali valorilor revolutiei islamice si ei au vrut ca oamenii sa protesteze in spectrul limitat al revolutiei islamice. Oamenii insa i-au sfidat si pe ei si au strigat pentru „Independenta, Libertate, Republica Iraniana”. A fost un mesaj pentru ei ca oamenii vor un stat secular.

Manifestantii au eliminat cuvantul „islamic” din scandarile traditionale ultimilor 30 de ani ale republicii islamice iraniene si aceasta este o realizare importanta, chiar daca Mousavi a cerut, din nou, miscari de protest in cadrul limitelor impuse de valorile revolutiei islamice.

A.N.: Ce crezi despre Mahmoud Ahmadinejad?

F.S.: Ahmadinejad este reprezentantul Garzii Revolutionare pe scena politica. El este cunoscut de multi iranieni ca o persoana care da dovada de stupiditate pe scena interna si internationala. Exista o opinie puternica ca el a provocat rusine iranienilor in timpul primului sau mandat de presedinte. Discursurile sale tinute in Iran sau in strainatate i-au deranjat pe multi iranieni, chiar si pe cei din partidele conservatoare.

Trebuie sa spun insa ca oamenii au si exegerat, caci imamii i-au facut de ras pe iranieni in ultimii 30 de ani. Daca adaugam si asta, Ahmadinejad ne-a transformat intr-o gluma universala.

Unii il lauda pe Ahmdinejad pentru ca a infruntat vechiul sistem al clericilor. Este adevarat acest lucru, insa, din nefericire, Ahmadinejad are propirul sau clan de clerici batrani. De asemenea, trebuie sa precizez ca cei din Garda Revolutionara au proprii lor imami, asa ca ei vor sa-i inlature pe vechii clerici si sa-i inlocuiasca cu marionetele lor de cate ori va fi necesar.

*administratorul site-ului Iraniansblogs.com

*are blogul Rotten Gods

*una dintre cele mai importante voci ale blogosferei iraniene

Fariborz Shamshiri

A.N.: Care crezi ca sunt diferentele intre presedintele Ahmadinejad si principalul sau rival, Mir Hossein Mousavi?

F.S.: Nici una. Mousavi are legaturi puternice cu sistemul clericilor batrani, pe care urasc sa-i vad din nou la putere. Ei au fost la conducere aproape 30 de ani si au provocat distrugeri Iranului dupa revolutia din 1979.

Pe de alta parte, stiind ca Ahmadinejad provine din randul gardienilor revolutiei si cunoscand prea bine sistemul acesta fascist al Garzii, nu vreau sa-l vad pe scena politica.

A.N.: Este Mousavi omul de care are nevoie Iranul in acest moment?

F.S.: Inainte de alegeri, credeam ca, dintre toti candidatii alesi cu atentie, Mousavi ar putea sa faca progrese mai mari pentru a obtine intelegeri pasnice cu alte tari, care vor fi benefice poporului iranian, sa ne elibereze de sanctiunile internationale si, poate, sa deschida portile tarii catre lume. Atunci am putea sa ne rezolvam problemele legate de drepturile omului si sa trecem la urmatoarea etapa. In acest moment insa, Mousavi si Karroubi nu pot tine pasul cu multimea si oamenii sunt in fata presupusilor lideri.

Iranul are nevoie de un lider deschis la minte si un vizionar. Mousavi nu a aratat pana acum ca are aceste calitati. Asa-zisii reformisti spun ca el este un reformist si ca crede in schimbare, insa el insusi spune altceva. L-as numi un moderat conservativ, cineva aflat la mijlocul luptelor politice. Insa lui ii lipsesc multe insusiri pe care un lider ar trebui sa le aiba. Unii dau vina si pe atmosfera totalitara. Nu pot sa stiu insa, e un lucru care ramane de vazut.

A.N.: Cine copnduce de fapt Iranul? Cat de puternic e Ali Khamenei, Liderul Suprem al Iranului?

F.S.: Potrivit Constitutiei, Khamenei se bucura de putere absoluta in republica islamica (fara insa sa raspunda pentru faptele sale), insa se pare ca Ahmadinejad, sprijinit de unele elite ale Garzii Revolutionare, ii ameninta puterea pana la un punct.

Nu e nicio indoiala ca Garzile Revolutionare reprezinta cea mai puternica institutie din Iran, chiar si liderul suprem isi datoreaza autoritatea absoluta sprijinului gardienilor revolutiei. Fara acestia, Khamenei n-ar fi avut in primul rand nicio sansa sa ajunga lider suprem.

Cat priveste intrebarea ta, nu cred ca Iranul e condus cu adevarat. Cred ca mai degraba e pe moarte! Exportarea la maxim a resurselor naturale si cheltuierea fondurilor nu vor face nicio natiune sa prospere, mai ales in cazul Iranului. Aceasta deoarece tara duce lipsa de un management potrivit, care, pana la urma, va aduce tara in pragul colapsului. Iranul are nevoie de o reforma adevarata, nu de una de fatada pentru a supravietui.

A.N.: Am vazut multe declaratii ale oficialiilor iranieni, care spun ca incidentele violente de dupa alegeri au fost organizate de americani si alte puteri straine. Cum comentezi aceste acuzatii?

F.S.: Ei mereu acuza pe altii pentru problemele noastre interne. Este o metoda obisnuita printre regimurile totalitare. Protestatarii au fost foarte pasnici. Violentele au fost facute de fortele de securitate si ei trebuie sa fie trasi la raspundere pentru asta. Exista filme si imagini pe Internet care dovedesc ca violentele si stricaciunile au fost facute de fortele repressive.

A.N.: Cine se afla in spatele violentelor? Militiile basiji, Garda Revolutionara, membrii opozitiei?

F.S.: Fortele armate sunt de vina, adica militiile basiji, Garda Revolutionara, fortele de politie si serviciile de informatii si securitate (in Iran avem multe servicii pararele de informatii si securitate).

A.N.: Opozitia pare ca incet-incet si-a incetat rezistenta. Este adevarat? Vor continua sa lupte sau vor accepta rezultatele alegerilor prezidentiale?

F.S.: Acest lucru nu cred ca e adevarat. Tinand cont de faptul ca fortele de securitate au arestat multi oameni (autoritatiile recunosc retinerea a 4000 de persoane) iar sustinatorii lui Mousavi si Kassroubi au fost trimisi in judecata (luptele din interiorul sistemului), acest lucru ar putea sa slabeasca opozitia. Aceasta insa nu inseamna ca opozitia se opreste aici. Din contra, sunt in acest moment discutii printre clericii care se simt amenintati de Ahmadinejad. Cred ca vom vedea rezultatul foarte curand.

Opozitia oamenilor devine mai puternica underground, chiar si lozincile devin mai realiste iar oamenii constientizeaza ca nu mai pot tolera teocratia. In acelasi timp, exista o prapastie mare intre ceea ce vor oamenii si ce ofera Mousavi.

A.N.: Simti ca opozitia din Iran primeste suficient sprijin din partera altor tari musulmane?

F.S.: Daca tinem cont de faptul ca a existat o ostilitate istorica a vecinilor arabi vis-a-vis de hegemonia iraniana in regiune, as putea spune ca ele sunt destul de fericite sa vada ca Iranul este in criza. Cel putin, un Iran in criza nu mai domina regiunea si probabil ca ei nu il mai considera o amenintare la adresa pan-arabismului.

In acelasi timp, dictatorii arabi in regiune au ei insisi propriile probleme cu democratia si respectarea drepturilor omului. Cu siguranta, ei nu doresc sa fie confruntati cu revolte ale tinerilor in propriile lor tari. Ei prefera de aceea sa aiba o tara musulmana langa ei, chiar si una siita pe care o urasc, decat un stat secular.

Tarile musulmane inca considera Iranul islamic o putere cheie in regiune si, in mod sigur, incearca sa fie de partea sigura a baricadei. Chiar unele dintre ele au interzis demonstratiile in tarile lor in sprijinul iranienilor, asa cum e cazul Malaieziei. As mentiona aici ca egiptenii au sprijinit lupta poporului iranian pentru liberatte.

A.N.: Crezi ca ceea ce sintampla in Iran este reflectat in mod obiectiv? Cat de mult din evenimentele ce se desfasoara acolo ajunge in strainatate? Cum crezi ca transmite ce se intampla in Iran media straina?

F.S.: Media internationala a fost interzisa in Iran, cei mai multi dintre ziaristii straini au fost expulzati si cativa dintre ei au fost arestati. Dupa alegerile din 12 iunie, circa 40-50 de ziaristi iranieni, reporteri, editori si bloggeri au fost arestati.

Ceea ce vedeti voi afara e doar varful aisbergului. Nimeni nu stie cu adevarat ce se intampla in cercul elitei politice. Din cand in cand, Mousavi si Karroubi publica o scrisoare pe site-urile lor de campanie pentru a comunica cu oamenii. Insa nu prea comunica cu adevarat cu iranienii.

Media straina se bazeaza pe sursele lor jurnastice, pe bloggeri si pe Internet. Chiar si ziarele locale (n.red. din Iran) au primit interdictia de a scrie despre protestatari si despre membrii opozitiei. Canalele de comunicare detinute de catre stat sunt ocupate difuzand propaganada impotriva manifestantiilor si a opozitiei. Exista un blocaj al stirilor adevarate. Este o cenzura de stat dusa la extrem.

A.N.: Presedintele Ahmadinejad a declarat ca multi dintre iranienii care scriu pe blogguri sau relateaza pe Twitter despre evenimentele din Iran au fost platiti de catre puterile occidentale. Ai fost vreodata contactat de vreun oficial strain care sa-ti ceara sa scrii pe blog? Ai auzit vreun alt blogger care sa mentioneze ceva in legatura cu aceste acuzatii?

F.S.: Nimeni nu mi-a oferit nimic ca sa scriu pe blog iar bloggeri pe care-i cunosc nu au fost contactati de vreo „putere straina” pentru a le cere sa scrie. Nu pot insa sa vorbesc pentru toti cei din blogosfera iraniana.

Pe de alta parte, stim ca la sfarsitul anului 2008, Garda Revolutionara a anuntat ca a lansat 10,000 de bloguri pentru cei din militiile basij, care sa protejeze si sa sustina valorile revolutiei islamice in blogosfera. Astfel incat, acum avem bloguri create de guvern (in afara blogurilor conservatoare islamice) dar avem si oameni care risca mult pentru a scrie pe blog si a discuta online despre probleme interzise in viata de zi cu zi.

A.N.: Oameni din intreaga lume au participat recent la o zi de solidaritate cu poporul iranian. Ti se pare ca lumea raspunde asa cum te-ai asteptat la lupta voastra sau trebuie sa faca mai mult pentru a va ajuta?

F.S.: Sunt recunoscator pentru oamenii pasnici care au iesit pe strazi si au strigat pentru democratie si respectarea drepturilor omului in Iran. Le strang mana si le multumesc tuturor. Dar cred ca institutiile politice occidentale, care erau mereu pregatite sa apere drepturile omului, au devenit oarbe si surde la strigatul iranienilor ca votul lor sa fie numarat, la reactia brutala a regimului care a ucis manifestanti pasnici si a inchis mii dintre ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro