Felix (Culpa) pentru Basescu (de Sabina Fati)
Dan Voiculescu, informator al securitatii in perioada studentiei si apoi director la Crescent, firma prin care politia politica ceausista facea tranzactii, a devenit seful comisiei parlamentare de ancheta pentru suspendarea presedintelui Basescu.
Dan Voiculescu, adeptul firmelor de apartament invatate sa cumpere energie ieftina de la stat si sa o vanda scump unor companii tot de stat, este investit de prietenii sai liberali, extremisti si social-democrati sa conduca rechizitoriul impotriva lui Basescu.
Dan Voiculescu, presedintele unui partid care in sondajele de opinie nu reuseste sa depaseasca trei la suta si care nu a putut niciodata sa intre pe speze proprii in Legislativ, devine inchizitorul parlamentar al sefului statului.
Dan Voiculescu, arhivarul ad-hoc al falselor probe impotriva ministrului Justitiei si plasatorul lor la televiziunile de casa ale Partidului Conservator, devine prim-judecator in cazul Basescu vs Parlament.
Prin aceasta alegere, liberalii, extremistii si social-democratii au aruncat in derizoriu intregul proces de suspendare a presedintelui Basescu.
Daca cele 27 de capete de acuzare impotriva sefului statului, pentru care expertii PSD s-au caznit aproape o luna, pareau excesive si greu de incadrat la „fapte grave prin care se incalca prevederile Constitutiei”, asezarea lui Voiculescu in fruntea comisiei parlamentare de ancheta impotriva sefului statului este o eroare strategica a monstruoasei coalitii.
Eventualul sprijin popular pe care social-democratii si liberalii l-ar fi putut converti impotriva lui Basescu este spulberat prin aducerea lui Voiculescu in dubla pozitie de judecator-procuror impotriva lui Traian Basescu. Vigilentii neglijenti socotesc ca Parlamentul este stapanul tarii si ca in cele 30 de zile in care presedintele este suspendat pot intoarce reformele cu susul in jos.
Ei nu se gandesc la semnificatia rezultatului referendumului, care cel mai probabil va consolida pozitia lui Basescu, si nici la faptul ca Parlamentul va deveni o institutie chiar mai necredibila decat este acum, cand peste 80 la suta din romani declara ca nu au incredere in Legislativ.
Cu o franchete rudimentara, Crin Antonescu, reprezentantul PNL in completul acuzarii, a demonstrat ieri de la tribuna Parlamentului, intr-un discurs cinic, brutal si grosier, ca liberalii cu papion au trecut cu arme si bagaje de partea cealalta a baricadei.
Farmecul ipocriziei a fost intrecut doar de fanatismul cu care i-a acuzat pe intelectualii sustinatori ai reformelor juridice demarate in ultimii doi ani.
Hipnotizati de prioritatile suspendarii presedintelui, liberalii si colegii lor extremisti, conservatori sau social-democrati au abandonat aproape definitiv treburile tarii, neglijandu-si poate chiar propriile interese, care au nevoie de sustinere din sfera rarefiata a puterii.
Agenda parlamentara este ocupata aproape exclusiv cu procedurile de inlaturare a presedintelui, fie si pentru 30 de zile, pana la organizarea referendumului. Legiferarea, cautarea solutiilor pentru reformarea domeniului sanitar, pentru ajutorarea agricultorilor sau pentru extragerea escrocilor din afacerile energetice sunt chestiuni care nu mai preocupa de mult Parlamentul.
De aceea, desi este institutia cea mai reprezentativa, Parlamentul nu are de fapt legitimitatea necesara. In plus, aducerea in fruntea comisiei de anchetare a presedintelui a unui fost informator al securitatii, care si-a facut avere jucandu-se cu firmele prin care s-au derulat banii familiei Ceausescu, schimba aproape total ecuatia.
Dan Voiculescu devine Felix Culpa pentru Traian Basescu, adica o greseala fericita aparuta din aranjamentele ilicite ale fostilor sai prieteni cu adversarii sai traditionali. O greseala care nu-i poate fi decat favorabila presedintelui.