Filmul polonez Pawel evreul – castigatorul Competitiei de Film Documentar din cadrul Festivalului Filmului Evreiesc Bucuresti
A doua ediţie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti s-a încheiat joi, 3 mai, la Cinema Studio, printr-o seară festivă, în prezenţa invitaţilor Avishay Kfir (regizor, directorul Cinematicii Haifa) şi Branko Ivanda (regizor) şi a organizatorilor festivalului. Premiul Competiţiei de Film Documentar – finanţat de Institutul Cultural Român – i-a revenit peliculei poloneze Pawel evreul (The Moon Is Jewish, 2011), în regia lui Michal Tkaczynski.
Trofeul festivalului, realizat de artistul plastic Diana Laufer, a fost înmânat de Laurenţiu Damian (regizor, scenarist, profesor universitar UNATC, membru al juriului) doamnei Natalia Mosor, director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, care l-a acceptat în numele realizatorilor documentarului. De asemenea, regizorul Andrei Călăraşu a primit o distincţie onorifică pentru întreaga activitate.
Festivitatea de premiere a fost urmată de proiecţia filmului israelian Notă de subsol (Footnote, r: Joseph Cedar), nominalizat anul acesta la Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”, şi câştigător al premiului pentru „Cel mai bun scenariu” la Cannes, anul trecut.
Aflat la a doua ediţie, Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF) a prezentat publicului o bogată selecţie de peste 50 de filme, majoritatea în premieră în România, proiectate în perioada 27 aprilie – 3 mai, la Cinema Studio şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. În Competiţia de Film Documentar, o premieră a acestei ediţii, au participat zece pelicule din Israel, România, Polonia, SUA şi Germania. Juriul competiţiei a fost format din: Oded Guy – directorul Jewish Film Festival, Ashkelon, Israel; Laurenţiu Damian – regizor, scenarist, profesor universitar la UNATC şi Magda Mihăilescu – critic de film.
Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti se înscrie într-o reţea ce include peste 130 de evenimente organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival si se adresează cinefililor pasionaţi de excelenţă şi inedit în arta cinematografică, publicului de orice vârstă, doritor să se informeze despre bogata moştenire culturală evreiască la nivel mondial, cu accent pe Estul Europei şi România.
Programul ediţiei de anul acesta a festivalului, disponibil online la www.bjff.ro, a inclus lungmetraje, scurtmetraje, documentare, opere de ficţiune şi filme de animaţie, de la cele mai noi producţii, majoritatea în premieră în România, până la pelicule de cinematecă, precum şi expoziţii de artă, workshop-uri şi dezbateri cu tematică iudaică. Accesul la proiecţii a fost liber, în limita locurilor disponibile.