Sari direct la conținut

Financial report De ce și-a pierdut Uber licența în Londra. Borisov speră să fie ridicate vizele americane pentru bulgari. Alte ecouri în presa străină după prezidențialele din România

HotNews.ro
Financial report De ce și-a pierdut Uber licența în Londra. Borisov speră să 
fie ridicate vizele americane pentru bulgari. Alte ecouri în presa străină după prezidențialele din România

Financial Times: De ce și-a pierdut Uber licența de operare în Londra. De două ori ● 24 Chasa: Borisov speră la o concesie politică – vrea să fie ridicate vizele americane pentru bulgari ● Alte ecouri din presa internațională legate de recentele alegeri prezidenţiale din România.

  • Financial Times: De ce și-a pierdut Uber licența de operare în Londra. De două ori

Uber și-a pierdut pentru a doua oară licența de operare în Londra după ce autoritatea de reglementare a transportului din capitala britanică a constatat din nou că firma nu era „potrivită și adecvată” pentru a opera acolo.

Luni, Autoritatea de Transport din Londra (TfL) a acuzat Uber de mai multe încălcări ale regulilor, acestea punând în pericol „siguranța și securitatea pasagerilor”. Într-un exemplu citat de TfL, un șofer a continuat să utilizeze aplicația Uber, în ciuda retragerii licenței, aceasta fiind revocată pentru distribuirea de imagini indecente cu copii.

Uber a numit decizia „extremă și greșită”, dar nu a negat acuzațiile aduse de TfL. Acesta a spus că intenționează să facă apel și că „va continua să opereze licența la fel de normal” între timp.

„Schemele fraudei sunt în continuă evoluție, motiv pentru care Uber se angajează să actualizeze și să consolideze constant procedurile de protecție”, a declarat Jamie Heywood, care conduce activitatea Uber în Marea Britanie și Europa de Nord. „În ceea ce privește problema specifică din Londra, de atunci am implementat o serie de remedii tehnice și operaționale la nivel global.”

Uber are 3,5 milioane de pasageri și 45.000 de șoferi autorizați la Londra, care efectuează milioane de călătorii în fiecare săptămână. De la sfârșitul anului 2018 și până în mai 2019, TfL a spus că peste 14.000 de călătorii cu Uber au fost efectuate de cel puțin 43 de șoferi care au exploatat o lacună în sistemele Uber, lacună care le-au permis să-și încarce fotografiile în contul unui alt șofer.

TfL a luat cunoștință de cel mai recent exemplu de fraudă de identitate la începutul acestei luni. După o examinare independentă de către Cognizant, o firmă de consultanță în tehnologie, TfL a declarat că nu are încredere în capacitatea Uber de a preveni repetarea problemei.

De asemenea, TfL a constatat că o serie de șoferi care au fost concediați sau suspendați de Uber au putut lucra folosind conturi noi. Agenția a spus că există „îngrijorarea că sistemele Uber par să fi fost ușor manipulate”, adăugând că nu au fost identificate probleme similare la alte servicii private de închiriere care operează în Londra.

„În timp ce admitem că Uber a adus îmbunătățiri serviciului prestat, este inacceptabil faptul că Uber a permis pasagerilor să intre în mașini conduse de șoferi care sunt potențial fără licență și neasigurați”, a spus Helen Chapman, directorul de autorizare, reglementare și taxare la TfL.

Uber la Londra

21 iunie 2017 – Co-fondatorul Uber, Travis Kalanick, demisionează după o serie de scandaluri.

30 august 2017 – Dara Khosrowshahi e numită director general al Uber.

22 septembrie 2017 – Autoritatea de Transport din Londra concluzionează că Uber nu este „potrivit și adecvat” pentru a opera.

2 octombrie 2017 – Directorul general din Marea Britanie al Uber, Jo Bertram, demisionează.

26 iunie 2018 – Un judecător londonez aprobă un nou permis de 15 luni după recursul făcut de companie.

24 septembrie 2019 – TfL acordă Uber o licență limitată de două luni.

Sadiq Khan, primarul Londrei, a declarat: „Siguranța londonezilor este prioritatea mea numărul unu, iar TfL a identificat un model de afaceri al Uber care a pus siguranța pasagerilor în pericol.”

În conformitate cu legile privind acordarea licențelor din Londra, Uber are 21 de zile pentru a depune contestație, timp în care poate continua să funcționeze.

Compania cu sediul în San Francisco a insistat că are „sisteme solide și face verificări pentru a confirma identitatea șoferilor” și vrea să introducă un nou „proces de recunoaștere facială” .

Dara Khosrowshahi, directorul executiv al Uber, a declarat într-un tweet că Uber „va face ceea ce trebuie”. Acțiunile Uber au scăzut cu mai mult de 5% la tranzacționare pe bursa de la New York.

Asociația șoferilor de taxi autorizați, care reprezintă șoferii de taxi negre, a sărbătorit decizia TfL, spunând: „Ca urmare a acestei decizii, londonezii vor fi mai în siguranță.”

Întrebări cheie despre problemele cu licența ale Uber

Cum are loc frauda de identitate a șoferului?

Uber blamează o eroare tehnică pentru șoferii care își pot schimba fotografia din actul de licență. Aceștia fac asta și pentru a-și spori câștigurile, profitând probabil de bonusurile Uber pentru orele conduse sau călătoriile finalizate într-o perioadă de timp dată. De asemenea, ar fi permis unor șoferi să evite lunile de așteptare și plata a sute de lire sterline pentru autorizația de operare. O schimbare de configurare la sfârșitul anului 2018 a dus la această vulnerabilitate care a fost exploatată până când Uber a fost notificat de TfL. Uber a spus că problema a fost remediată la scurt timp, lucru neadevărat.

Cum poate fi prevenit acest lucru în viitor?

Auditul Uber, finalizat în octombrie, a verificat dacă fiecare dintre cele peste 45.000 de fotografii ale șoferilor autorizați se potrivesc cu cele din documentele lor de identitate. Toți șoferii care doresc să își schimbe poza de profil trebuie acum să meargă la un „hub” Uber și să-și facă fotografia cu un anumit tip de aparat foto, foarte greu de înlocuit. Această abordare este totuși greu de aplicat la milioane de șoferi din întreaga lume. În anumite țări, inclusiv în SUA, Uber folosește tehnologia de recunoaștere facială pentru a încerca să prevină frauda. Dar Real-Time ID Check nu a fost încă implementat în Marea Britanie, în parte din cauza normelor europene privind confidențialitatea. Uber a spus că intenționează să introducă un nou „proces de recunoaștere facială” la Londra, adaptat din versiunea americană, dar care respectă Regulamentul general privind protecția datelor.

Acest tip de fraudă poate fi o problemă pentru Uber în afara Londrei?

Uber a spus că soluțiile „tehnice și operaționale” aplicate la Londra au fost, de asemenea, „schimbate la nivel global”. Există puține orașe în care Uber este supus unui control reglementar atât de strict ca cel al Londrei, unde trebuie să respecte de două ori mai multe reguli decât alte servicii de rezervare auto din oraș. În centrul refuzului TfL de a acorda Uber un permis este faptul că firma a repetat greșelile pentru care îi mai fusese retrasă licența. TfL a spus că „nu are încredere că probleme similare nu vor reapărea în viitor”.

Concurenții de la Londra ai Uber sunt mai siguri?

Kapten, un serviciu de ride sharing operat de Daimler și BMW, a semnat contracte cu aproape 20.000 de șoferi la Londra de la lansarea lor la începutul acestui an. Acesta a spus că verifică fiecare șofer, fotografiându-l și prevenind modificări ulterioare ale fotografiilor.

Bolt, un alt concurent european, a spus că verifică „manual” identitățile șoferilor pentru a se asigura că se potrivesc cu cele din permisul de conducere. Șoferii nu au voie să își schimbe fotografia fără să treacă din nou prin aceeași verificare manuală.

Sunt alte servicii Uber afectate de refuzul TfL de a acorda o licență?

Nu – Uber Eats, afacerea de livrare a alimentelor și Jump, serviciul său de închirieri de biciclete electrice, vor fi în continuare disponibile chiar dacă Uber își va pierde licența de închiriere a vehiculelor private.

  • 24 Chasa: Borisov speră la o concesie politică – vrea să fie ridicate vizele americane pentru bulgari

Premierul bulgar Boiko Borisov speră că va obţine o concesie politică cu privire la vizele americane pentru bulgari, a reieşit dintr-o discuţie a acestuia cu jurnaliştii bulgari care-l însoţesc în vizita pe care o face la Washington, pentru a transmite de la faţa locului. Borisov este optimist că vizele pentru bulgari pot fi ridicate, cu toate că Bulgaria nu îndeplineşte cerinţa ca refuzurile de viză să fie de sub 3%.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene dat publicităţii în decembrie anul trecut, Bulgaria are cel mai ridicat procent de refuzuri de vize pentru America (14,97%), dintre cele cinci state membre ale UE care rămân fără vize. Celelalte state sunt: Polonia, Cipru, Croaţia şi România.

Cifra de 3% a devenit clară după o vizită în Statele Unite în urmă cu un an și o întâlnire cu secretarul de stat, Mike Pompeo, a vicepremierului și ministru de externe, Ekaterina Zaharieva. Atunci, ea a explicat că pentru a obține o călătorie fără viză în SUA condiția este ca refuzurile de viză pentru bulgari să fie de sub 3%.

Premierul le-a mai spus reporterilor, în drumul său spre Washington, că nu şi-a schimbat poziția anterioară legată de faptul că Marea Neagră va rămâne un loc pentru „veliere, iahturi, turiști, pace și dragoste”. O bază NATO la Marea Neagră de pe teritoriul Bulgariei nu voi permite, este convins Borisov. Și a explicat că americanii știu foarte bine poziţia sa în această privinţă și este puțin probabil să pună această problemă în timpul discuțiilor cu Trump. El a amintit de discuţia sa la Sofia cu preşedintele român Iohannis, în anul 2016, când s-a opus în mod categoric ideii României cu privire la înfiinţarea unei flotile comune la Marea Neagră de către Bulgaria, România şi Turcia.

Avionul guvernamental a aterizat la Reykjavik pentru a alimenta și apoi şi-a continuat drumul către Washington. Borisov se va întâlni luni cu președintele american Donald Trump. Cei doi vor discuta despre parteneriatul strategic dintre Bulgaria și SUA, subliniind relațiile puternice și durabile care există între cele două țări. Se va pune accent pe modalități de sporire a intereselor comune ale ambelor țări în domeniul securităţii, în contextul Parteneriatului Atlanticului de Nord și pe diversificarea energetică.

Întâlnirea lui Trump cu Borisov la Casa Albă va fi în contextul celor cu liderii Europei Centrale și de Est în acest an. Anterior, președintele SUA s-a întâlnit cu liderii din Polonia, Ungaria, România, Slovacia, Austria și Cehia, discutând în principal probleme din domeniul energiei, securităţii şi creşterii economice.

Împreună cu premierul din delegația bulgară mai fac parte vicepremierii Tomislav Donchev și Krasimir Karakachanov, care este și ministrul Apărării, precum și miniștrii finanțelor Vladislav Goranov și al economiei, Emil Karanikolov.

Borisov va participa la o ceremonie de depunere de coroane de flori la Memorialul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Național din Arlington. Se va întâlni cu preşedintele Institutului Republican Internațional Daniel Twining și cu vicepreşedintele Institutului Naţional Democratic, Shari Bryan. Borisov va avea discuţii şi cu reprezentanţi ai businessului american în clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie.(RADOR)

Știri pe scurt:

  • „Marea Britanie se află într-o mizerie periculoasă, şi nici Partidul Laburist, nici conservatorii premierului Boris Johnson nu merită să câştige alegerile programate pe 12 decembrie”. Declaraţia îi aparţine fostului premier britanic Tony Blair, citat fiind de ziarul britanic The Guardian. Potrivit aceluiaşi ziar, Tony Blair a mai spus că „laburiştii şi conservatorii sunt angajaţi într-un scandal cu caracter populist, iar în privinţa atâtor probleme importante de pe plan internaţional, noi nu mai avem nicio relevanţă”.
  • Aşadar, de-acum pare-se eternizat, Brexitul continuă să se afle în atenţia presei internaţionale, dar asta nu înseamnă că alte evenimente importante sunt neglijate. Un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, informează că, „la alegerile desfăşurate duminică, candidaţii în sprijinul democraţiei şi-au adjundecat 17 dintre cele 18 districte ale insulei”. Potrivit oficiosului chinez China People’s Daily, „nişte celebrităţi, precum cunoscutul actor Jackie Chan, au cerut populaţiei să voteze raţional şi să spună ‘nu’ oricăror violenţe”. Dar francezul Le Figaro este mai direct şi titrează: „Hong Kong-ul îi dă Beijingului o palmă electorală”.
  • Rămânem în China, de unde presa străină a primit noi informaţii până acum secrete despre lagărele de aşa-zisă reeducare instituite de preşedintele chinez Xi Jinping. Cotidianul Japan Times vorbeşte despre „reeducarea forţată şi despre documente recent dezvăluite legate de lagărele din China”. Pe marginea aceluiaşi subiect, revista americană Time scrie că, potrivit aceloraşi documente, „în asemenea lagăre s-ar afla închişi cel puţin 1 milion de musulmani”. Tot Time mai subliniază şi că „SUA şi alte 22 de state membre ale ONU au reclamat „îngrozitoarea campanie de represiune”, dar că alte 37 de state, inclusiv unele musulmane, au luat apărarea Chinei”.
  • Revenim însă la România, ale cărei ecouri legate de recentele alegeri prezidenţiale încă nu s-au stins. Ziarul american The Washington Post anunţă că „Klaus Iohannis a fost reales în funcţia de preşedinte al României, duminică, câştigând cu uşurinţă turul doi pe fondul promisiunilor de continuare a luptei împotriva corupţiei şi de întărire a statului de drept”. Tot un ziar american, The New York Times, titrează: „Alegătorii din România resping ani întregi de scandaluri şi haos”. Iar francezul Le Monde titrează şi el: „România: înfrângere istorică a stângii la alegerile prezidențiale”. Dar tot din Le Monde aflăm că, „în pofida înfângerii usturătoare”, fostul premier Viorica Dăncilă, contracandidata lui Klaus Iohannis, „nu a pomenit despre vreo eventuală demisie” şi a spus: „„Sunt convinsă că suntem în stare să câștigăm alegerile locale și parlamentare de anul viitor. PNL nu beneficiază decât de o majoritate disparată și lipsită de anvergură în parlament, ceea ce îl împiedică să facă toate reformele pe care le-ar dori”. (RADOR)
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro