Sari direct la conținut

Financial Times: Criza creditelor se extinde spre Est

HotNews.ro

Convulsiile de pe pietele financiare se transforma intr-o incercare a nervilor pentru economiile din Europa Centrala si de Est si pentru fosta Uniune Sovietica. Economistii spun ca regiunea care inregistreaza o crestere rapida se confrunta cu o incetinire, dupa undele de soc financiare care reverbereaza pe tot globul, afirma publicatia Financial Times citata de Rador.

Dar amploarea impactului este incerta, in special asupra economiilor mai slabe. Chiar si in tarile cu economii mai solide, s-ar putea sa apara pericole ascunse care sa afecteze anumite companii, in special banci, dupa cum a evidentiat intamplarea de la Société Générale.”Aceste tari vor fi lovite”, a spus Pradeep Mitra, economist-sef al Bancii Mondiale pentru aceasta regiune. „Nu au cum sa scape. În esenta sunt suficient de puternice pentru a rezista… dar unii sunt mai vulnerabili decat altii.”

Deosebirile tin de inregistrarea pe pietele financiare. În conditiile in care investitorii isi reconsidera strategiile, aversiunea lor fata de risc creste. Altii fac mai multe diferente intre tari. Conform Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, costurile financiare pentru tarile mai putin dezvoltate din fosta Uniune Sovietica si din Balcani au sporit vara trecuta cu mult mai mult decat in statele avansate din Europa Centrala.

Dupa cum arata harta, schimburile pe baza de credit cu risc de incetare de plati pe cinci ani (masura a riscului) s-au amplificat cu 26 puncte de baza pentru Republica Ceha, din iunie, si cu 44% pentru Polonia.

Balcanii reprezinta o alta preocupare. Bulgaria are cel mai mare deficit, de peste 20% din PIB pentru 2007. Rata inflatiei din Romania este mai scazuta decat a celor doua state invecinate ale sale, dar economistii sunt ingrijorati ca politicile sale fiscale sunt mai permisive – si ar putea fi din nou relaxate inaintea alegerilor parlamentare de anul acesta. Investitorii internationali au votat cu portofelele lor si au coborat moneda cu 20% fata de euro, comparativ cu varful de anul trecut.

Mai departe spre est, guvernele bogate in petrol ale Rusiei si Kazahstanului inregistreaza uriase surplusuri de cont curent si de buget si dispun de rezerve publice pentru a-si proteja institutiile lor financiare. Dar costurile creditarii lor internationale cresc si bursele lor sufera in conditiile potrivnice globale.

Ucraina, importatoare de energie, ar putea fi mai vulnerabila. Desi si-a mentinut sub control deficitul de cont curent si de buget, s-ar putea sa aiba de furca pentru a-si pondera economia. Un guvern slab s-ar putea sa nu reuseasca sa impuna politici de austeritate. Între timp, in pofida reformelor, marele sector energetic ramane opac si ar putea asigura acoperire pentru camuflarea unor datorii neperformante. Ca si in alte parti, amenintarile necunoscute la adresa stabilitatii financiare ar putea fi cel putin la fel de periculoase ca si amenintarile pe care economistii le-au perceput deja.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro