Financial Times: Diaconescu a criticat UE pentru politica sa fata de Republica Moldova
Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a criticat UE – in cadrul vizitei lui de acum doua zile de la Londra – pentru politica sa fata de Republica Moldova si a cerut o abordare mai dura a relatiilor cu Chisinau ca urmare a incalcarii drepturilor omului in evenimentele recente de dupa alegeri, informeaza Financial Times.
Diaconescu a spus ca politica Bruxelles-ului nu poate fi „aceeasi ca de obicei”, in conditiile in care Moldova a incalcat valorile UE si a incalcat practic termenii acordurilor de cooperare dintre UE si Chisinau. Comentariile lui Diaconescu, o izbucnire publica rar intalnita intr-o capitala europeana fata de Bruxelles, subliniaza importanta chestiunii moldovene pentru Romania, comenteaza FT.
Seful diplomatiei romane a aratat clar ca Romania nu este multumita de abordarea la nivelul UE a chestiunilor legate de republica Moldova. Mirek Topolanek, premierul ceh, detinator al presedintiei UE, nu a amenintat Chisinaul cu niciun fel de sanctiuni – precum punerea sub semnul intrebarii a locului Moldovei in Parteneriatul Estic – in timpul vizitei sale de acum doua zile de la Chisinau. FT opineaza ca nici Solana, care este in vizita la Chisinau, nu va recurge la astfel de amenintari. Iar Kaman Miszei, reprezentantul UE in Moldova, a spus ca: „Incercam sa obtinem progrese. Nu exista un plan B”.
In acest context a aparut reprosul lui Cristian Diaconescu: „Nu cred ca avem motiv sa discutam orice altceva inainte ca sa ne clarificam in ce directie merge o tara aflata in vecinatatea UE. Avem trei tineri ucisi in arestul politiei. Acesta este subiectul principal al discutiilor pentru moment”.
Declaratiile neprietenoase ale ministrului de externe la adresa UE au continuat in fata jurnalistilor la Londra. „In opinia noastra este imposibil sa spui: Ok, aplicam politica obisnuita – nu s-a intamplat nimic, totul e prudent, totul e calm”. Diaconescu a mai indemnat UE sa condamne restrictiile de calatorie in Moldova impuse romanilor, in timpul crizei, „o discriminare pe criterii etnice care este in contradictie cu reglementarile UE”.