Sari direct la conținut

Firma care a donat singurele 18 aparate de recoltare a plasmei din țară se oferă să doneze și echipamente medicale pentru înființarea primei bănci de plasmă, la Spitalul Gerota

HotNews.ro
Plasma, Foto: ASSMB
Plasma, Foto: ASSMB

Besmax Pharma Distribution, firma care a donat statului român singurele 18 aparate de plasmafereză din țară și a făcut astfel posibilă recoltarea plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus, se oferă să doneze și echipamente medicale, consumabile și asistență în implementarea proiectului pentru înființarea primei bănci de sânge și plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2 din România, la Spitalul Gerota din București, pentru tratarea pacienților care suferă de COVID-19. Compania farma a făcut o ofertă similară autorităților și în primăvara acestui an, odată cu donarea aparatelor de plasmafereză, dar nu a primit atunci niciun răspuns.

„Ne bucură faptul că Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Interne, face în sfârșit ceea ce Besmax Pharma Distribution a cerut încă din luna aprilie și anume o bancă centrală de sânge și plasmă convalescentă. Reamintim faptul că BPHD, după ce a oferit gratuit statului român 18 echipamente de plasmafereză, a făcut Ministerului Sănătății și o ofertă – tot gratuită – de echipamente de testare, procesare și stocare a plasmei, astfel încât să poată fi organizată la Institutul Național de Hematologie Transfuzională sau la Institutul Cantacuzino o bancă de plasmă convalescentă”, arată reprezentanții companiei.

„Menționăm că această ofertă gratuită este în continuare valabilă pentru orice entitate publică ce dorește să creeze o bancă de plasmă convalescentă și suntem gata să începem imediat instalarea echipamentelor necesare, precum și oferirea consumabilelor necesare pentru testarea, procesarea și stocarea a cel puțin 30.000 doze de plasmă convalescentă, care ar putea asigura tratamentul pentru minim 10.000 de pacienți COVID-19”, adaugă reprezentanții Besmax Pharma Distribution.

În paralel, Besmax Pharma Distribution le propune autorităților să le ofere și „expertiza specialiștilor noștri în organizarea unui sistem național de distribuție a plasmei convalescente, care să aibă în componență, pe lângă banca centrală, un număr de depozite regionale la nivelul centrelor regionale de transfuzie”.

„Putem și ne dorim să contribuim la succesul unui asemenea proiect, așa cum am făcut și în ceea ce privește crearea de la zero a unui sistem de colectare a plasmei convalescente, care a reușit, în ciuda problemelor, să asigure recoltarea a peste 3.000 de doze de plasmă prin plasmafereză”, încheie reprezentanții companiei.

Besmax Pharma a făcut autorităților o ofertă similară pentru înființarea unei bănci de plasmă și în această primăvară, odată cu cele 18 aparate de recoltare a plasmei oferite gratuit, care au ajuns în centrele de transfuzii, însă nu a primit atunci niciun răspuns.

Besmax Pharma a făcut atunci statului român o ofertă de sponsorizare cu încă 32 de aparate de recoltare a plasmei. În plus, firma se oferea să pună gratuit la dispoziția autorităților, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România. Oferta a rămas, însă, fără niciun răspuns din partea autorităților.

Un centru de donare de plasmă va fi înființat la Spitalul Gerota din Capitală, a anunțat marți ministrul de Interne, Marcel Vela. El a făcut apel către românii care au avut COVID-19 să meargă să doneze plasmă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro