Sari direct la conținut

Firmele mici si mijlocii vor fi secerate de costurile integrarii in UE

Carente mari in informare si adaptare la viitoarea piata europeana, plus costuri estimate foarte mari si disparitia facilitatilor fiscale. Aceasta combinatie ar putea fi fatala multor firme mici si mijlocii din Romania, in momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Studiile efectuate in tarile care au aderat de curand arata ca, pentru a produce la norme europene, unele firme va trebui sa suporte costuri care pot ajunge si la 500.000 de euro. „Pare mult, insa lucrurile chiar asa stau. In cazul unora dintre firme, aceste costuri vor fi de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro” spune Vlad Iosif, un mic intreprinzator.

„Nu va ascund faptul ca, in contextul integrarii, perspectivele nu sunt foarte roz. Numarul de facilitati va scadea pentru IMM. Piata unica ne invata ca facilitatile pot distorsiona concurenta”, a spus Despina Pascal, consultant management in cadrul programului Phare de asistenta pentru Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

Nici tarile care tocmai s-au integrat in UE n-au fost scutite de acest soc. Ungaria, spre exemplu, asa cum explica expertii maghiari, care abia implementase un sistem simplificat de impozitare a IMM inainte de aderare, va trebui sa renunte la el. Cele mai costisitoare probleme sunt procurarea tehnologiei pentru a indeplini standardele de calitate si mediu, precum si conditiile tehnologice in sine.

Mai exista problema, si ea costisitoare, a achizitiei numai de produse certificate. si, desigur, costuri indirecte, precum concurenta acerba si cresterea preturilor. Din pacate, firmele din Romania nu stiu ce au de facut.

Mai mult, nivelul la care se gasesc acum din punctul de vedere al criteriilor enumerate, este complet nesatisfacator, a concluzionat un studiu efectuat de ANIMMC si experti de la Bruxelles. Cu toate acestea, paradoxal, 78% dintre companiile din Romania sunt foarte optimiste in ceea ce priveste perspectivele de afaceri. Procentajul este mult peste media tarilor proaspat integrate, adica 60%.

Asadar, stam foarte prost si cu informarea despre ce se va intampla dupa integrare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro