Sari direct la conținut

​Fiscalitate 2020 Modificările fiscale după adoptarea recentei OUG, plus cele intrate în vigoare de la 1 ianuarie

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: freepik.com
Fiscalitate, Foto: freepik.com

​Așa cum am promis pe data de 3 ianuarie, având în vedere că s-a adoptat recent Ordonanța de urgență care modifică, printre altele, prevederile din „Ordonanța lăcomiei”, am revenit cu acel text actualizat. Poate că una dintre cele mai importante prevederi se referă la punctul de amendă de circulație. Inițial, la începutul anului acesta crescuse la 223 lei, pentru că Legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea a fost atacată la CCR de PSD. Între timp, Guvernul a adoptat acea OUG cu o parte mare dintre măsurile pe care și-a asumat răspunderea (documentul a fost publicat în Monitorul oficial săptămâna trecută). Printre acestea se numără și punctul de amendă la 145 lei. Deci, amenzile au revenit la nivelul de anul trecut.

Ce măsuri au intrat în vigoare în ianuarie (combinate mai multe acte normative, pe lângă cele din recenta OUG):

1. Salariul minim a crescut, de la începutul anului, la 2.230 lei.

2. Punctul de amendă a ajuns înapoi la 145 lei, după ce de la 1 ianuarie a urcat la 223 lei, ca urmare a creșterii salariului minim.

3. Alocațiile cresc cu rata medie anuală a inflației. INS va anunța cifra pe data de 14 ianuarie si atunci vom ști exact. Probabil e in jur de 4%, ceea ce ar înseamna că alocația va urca de la 150 lei, la 156 lei. În cazul celor de 300 de lei, acestea vor urca la 312 lei.

4. Sporul pentru condiții vătămătoare acordat bugetarilor va fi la nivelul lunii decembrie 2019. Adică de 15% din salariul pe care îl luau angajații la finalul anului trecut. Deci nu va mai crește odată cu salariul, în acest an.

5. Dispare taxa bancară introdusă prin OUG 114.

6. Se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii.

7. Nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.

8. Casele de marcat electronice fiscale: Se prorogă cu 12 luni termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale pentru cei care efectuează livrări de bunuri sau prestări servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și acceptatoare de bancnote sau monede, după caz.

9. Se propune menținerea indemnizațiilor funcțiilor de demnitate publică alese și numite, la nivelul acordat în anul 2019, menținerea indemnizației de hrană de care beneficiază personalul din sectorul bugetar la nivelul aflat în plată în anul 2019, precum și menținerea indemnizației de merit la nivelul de 6.240 lei.

10. Nu se vor da pensii speciale pentru primari în 2020 (măsura pensiilor speciale pentru aceștia fusese introdusă anul trecut prin Codul administrativ).

11. Pe energie, se va liberaliza piața prin eliminarea treptată a prețului fix de vânzare la producători și s-a abrogat taxa de 2% pe cifra de afaceri.

12. Contingentul pentru aducerea muncitorilor străini în România este de 30.000 în 2020.

13. Prețul benzinei și motorinei a scăzut cu 32 bani pe litru, odată cu eliminarea supraaccizei, de la început de an.

14. A crescut acciza la țigări, iar prețul unui pachet a urcat cu 50 de bani. (unii producatori au aplicat cresterea din decembrie).

15. Baza de calcul pentru asigurările sociale obligatorii și pentru impozitul pe venit este venitul brut realizat, chiar dacă acesta este mai mic decât salariul minim brut garantat în plată. Practic, contractele de muncă part-time nu mai sunt impozitate la nivelul unui întreg salariu minim brut.

16. Agenții economici care introduc pe piață bunuri ambalate au obligația începând cu 1 ianuarie 2020 să aibă un procent mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel puțin 5% din totalul ambalajelor utilizate la introducerea pe piața a produselor lor. Acest procent trebuie să crească anual cu 5% până în anul 2025.

17. O nouă declarație pentru companii.

Înmatricularea unei firme la Registrul Comerțului este condiționată de completarea unei declarații privind identitatea persoanelor care controlează în mod real afacerea respectivă. Declarația privind beneficiarii reali a venit odată cu modificarea legii privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Registrul Comerțului a publicat modelul declarației privind beneficiarii reali, pe care firmele îl pot folosi pentru raportare.

Declarațiile trebuie completate și transmise autorităților în cel mult 12 luni de la data la care a intrat în vigoare Legea nr. 129/2019, adică cel târziu la 21 iulie 2020. În caz contrar, amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. În cazul firmelor care urmează de fie înființate, acestea sunt obligate să depună declarația privind beneficiarii reali chiar de la momentul înregistrării la Registrul Comerțului.

18. 15 zile libere legale, dintre care 11 sunt în timpul săptămânii:

1 si 2 ianuarie 2020 – Anul nou (miercuri si joi)

24 ianuarie – Ziua Principatelor Romane( vineri)

17 aprilie – Vinerea mare (vineri)

19, 20 aprilie -Pastele (duminica, luni)

1 mai – Ziua Muncii ( vineri)

1 iunie – Ziua Copilului (luni)

7 si 8 iunie – Rusalii – (duminica, luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)

30 noiembrie – Sfantul Andrei ( luni)

1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti)

25 si 26 decembrie – Craciunul (vineri, sambata)

19. Posturi suplimentate pentru personalul clerical: Pentru anul 2020, numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute în din România, pentru care se asigură sprijin lunar la salarizare se majorează cu un număr de 5 contribuții de la bugetul de stat: 1 de vicepreședinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, prim-rabin și 4 posturi pentru pozițiile de secretar Cancelaria patriarhală, consilier eparhial, protopop. Numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute din România pentru care se asigură, de asemenea, sprijin lunar se majorează cu 15.

20. Sub semnul întrebării se află dublarea alocațiilor pentru copii, proiect adoptat de Parlament anul trecut, susținut de PSD. Se află acum la promulgare. Rămâne de văzut și ce decizie va lua Guvernul Orban.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro