Flash crash misterios pe bursele asiatice: Lira sterlina s-a prabusit cu 6% in doua minute, traderii invoca o problema legata de algoritmi
Lira sterlina a cunoscut o cadere brutala vineri, la inceputul tranzactiilor in Asia, traderii perplecsi evocand ratiuni tehnice, pe fondul temerilor legate de un „Brexit dur” reinviate de afirmatiile presedintelui francez Francois Hollande, care a spus ca UE trebuie sa dea dovada de „fermitate” in fata Londrei, scrie AFP.
La putin timp dupa ora 08,00, la Tokyo (joi 23,00 GMT), lira sterlina a cazut brusc la 1,1841 dolari, cel mai redus nivel din 1985, inainte de a se redresa in jurul valorii de 1,24 dolari. Cu doua ora mai devreme, lira valora 1,2614 dolari, respectiv o cadere brutala de 6,1%.
In ceea ce priveste euro, valuta britanica a cunoscut o prabusire similara: moneda unica a atins 94,15 pence in acelasi moment, un moment inedita din 2009, fata de 88,42 pence la 21,00 GMT. Ulterior a revneit deasupra pragului de 89 pence.
Lira nu s-a mai confruntat cu astfel de evolutii negative de la anuntul rezultatelor referendumului din 23 iunie privind Brexitul, care a condus la o devalorizare de 10% si a provocat haosul pe pietele financiare ale planetei.
Lira se afla deja sub o puternica presiune in aceasta saptamana, dupa anuntul premierului britanic Theresa May privind lansarea pana la sfarsitul lui martie 2017 a procedurii de iesire din UE.
Dar o astfel de evolutie surprinde. „Ceea ce s-a intamplat a fost o nebunie – putem vorbi de un flash crash – dar miscari de aceasta amploare arata pana unde poate cadea o moneda”, a reactionat Naeem Aslam, analist la Think Markets, intr-o nota citata de agentia Blommberg News. „Lira sterlina este bantuita de temerile unui Brexit dur”.
Cadere inevitabila
Traderii au invocat factori tehnici pentru a explica aceasta cadere brusca si de scurta durata, un posibil element declansator fiind declaratiile lui Francois Hollande suprainterpretate de sistemele informatice.
Presedintele francez a pledat joi seara pentru „fermitate” in fata Londrei in viitoarele negocieri.
„Trebuie sa existe o amenintare, trebuie sa existe un risc, trebuie sa existe un pret”, a spus Hollande, intr-un discurs sustinut la Paris. „Regatul Unite a ales Brexitul, eu cred chiar ca un Brexit dur, ei bine, trebuie mers pana la capatul vointei britanicilor de a iesi din UE”.
„Din nefericire”, aceste comentarii au fost relatate de presa „in perioada tulbure dintre inchiderea de la New York si deschiderea din Asia, in momentul in care lichiditatile sunt tot timpul limitate”, a explicat Jeffrey Halley, analist la Oanda. „In cateva minute, lira a cazut pe vanzari ordonate de algoritmi cu un fenomen de bulgare de zapada cauzat de slaba activitate de pe piete”.
Altii au sugerat un „fat finger”, stangacia involuntara a unui singur trader, dar considera aceasta ipoteza putin probabil. „Este mai degeraba un efect secundar al erei schimburilor informatice”, crede acesta.
Ratiuni tehnice sau nu, un astfel de crash pare in opinia unor analisti drept inevitabil in conditiile in care se contureaza perspectiva unui divort fara compromisuri pe plan economic cu Bruxellesul, care ar fi cel mai prost scenariu pentru mediul de afaceri, desenand posibila pierdere a accesului la piata unica.
„Nu e decat o chestiune de timp inainte sa nu se intample o cadere de aceasta amploare”, afirma Yosuke Hosokawa, de la Sumitomo Mitsui Trust Bank. „Elementele negative se acumuleaza pana cand acest dig cade. Inca nu am vazut ce e mai rau, recordul de 31 de ani (fata de dolar) poate acum sa fie doborat”.
Acest prag este insa departe: lira a coborat la 1,05 dolari la inceputul lui 1985, cand bancnota verde a fost sustinuta de „Reaganomics”, politica de dereglementare a presedintelui american Ronald Reagan.