Sari direct la conținut

Floriile și dezlegarea la pește. Ce pește este cel mai bine să mâncăm și cum îl gătim în așa fel încât să fie sănătos?

HotNews.ro
Pește, Foto: Wideonet | Dreamstime.com
Pește, Foto: Wideonet | Dreamstime.com

​Postul Paștelui este unul aspru, în care cei care țin postul au doar două dezlegări la Pește, ca excepție de la mâncarea de post – a doua este în duminica Floriilor, iar prima a fost pe 25 martie, când s-a sărbătorit Buna Vestire. După o perioadă lungă în care nu au mâncat deloc carne și nici lactate, oamenii se „bulucesc” în această zi la pește. Ce tip de pește este cel mai bine să mâncăm, cum îl gătim astfel încât să fie sănătos și care sunt beneficiile?

Încercăm să găsim răspunsurile împreună cu Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Orice tip de pește este binevenit. Peștele – cu cât mai gras, cu atât mai sănătos

Există anumite tipuri de pește mai recomandate decât altele pentru această zi? Nu, este răspunsul Lygiei Alexandrescu. Peștele este în general o carne sănătoasă, iar în cazul peștelui, spre deosebire de alte tipuri de carne, „din fericire, cu cât este mai gras, cu atât este mai bun, pentru că peștele gras conține mai mult Omega 3, iar din peștele gras se scoate Omega 3 și se fac suplimentele.”

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: Agerpres

Singura condiție pentru ca peștele să fie o hrană sănătoasă și să își păstreze beneficiile este ca el să fie gătit sănătos – nu ne putem aștepta să prăjim peștele și să avem beneficii, atrage atenția nutriționistul Lygia Alexandrescu:

„Condiția importantă este să fie gătit dietetic, adică beneficiile consumului de pește – mai exact prezența și ingerarea acizilor grași Omega 3, extrem de importanți pentru sănătatea cardiovasculară și sănătatea sistemului nervos, acele proteine de foarte bună calitate – se păstrează dacă peștele este gătit la grătar, la cuptor sau la abur, nu și dacă prăjim peștele.”

Persoanele care suferă de gută trebuie să evite scoicile

Practic, nu există niciun pește care trebuie evitat, carnea de pește fiind, în general, una foarte sănătoasă.

Excepție fac persoanele care suferă de gută, care nu trebuie să consume fructe de mare, precum scoici – scoicile sunt contraindicate în gută.

În rest, și aceste persoane pot consuma orice tip de pește.

Pește / Foto: Rafal Stachura | Dreamstime.com

Cât înseamnă prea mult pește? „Norocul nostru este că vorbim despre o carne ușoară”

După câteva săptămâni de mâncat doar vegetarian, trebuie să fim atenți la cantitatea de pește pe care o mâncăm? „Sigur că, după 5 săptămâni de mâncat doar vegetarian, există tendința de a consuma mai mult pește. Norocul nostru este că vorbim despre o carne ușoară”, spune nutriționistul.

Cu toate acestea, este bine să fim atenți atât la modul în care gătim peștele, cât și la cantitate, „pentru că după un consum constant de timp de câteva săptămâni de plante și mâncăruri pe bază de plante, chiar și peștele poate să producă o serie de încărcări digestive”.

Dacă vorbim despre masa de prânz, ideală este o ciorbă de pește, iar aici, crapul este peștele favorit al românilor.

În afară de ciorbă, ideal este ca peștele să fie preparat la cuptor sau la grătar, împreună cu mămăliguță.

Ciorbă de pește / Foto: Svetlana Kolpakova | Dreamstime.com

În ceea ce privește mămăliga, este de preferat ca ea să fie preparată din mălai care se fierbe 20-30 de minute, nu din mălai instant, pentru că „mălaiul instant nu are aceleași proprietăți, fibrele nu sunt la fel de prezente și este mult mai rafinat”.

Usturoiul verde este, de asemenea, binevenit lângă pește și, evident, peștele poate fi preparat și sub formă de plachie.

Icrele, un preparat foarte gras. Este recomandat să mâncăm doar 20-30 de grame

Icrele de pește sunt un preparat delicios, pe care multe persoane nu le prepară însă în casă, ci le cumpără gata preparate. În cazul în care nu reușim să le preparăm în casă – aceasta ar fi varianta cea mai indicată – este bine să alegem din comerț icre ambalate în borcane de sticlă, nu în plastic, deoarece plasticul riscă să aibă un impact asupra calității acestora.

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont de faptul că icrele sunt un preparat care conține foarte multă grăsime, așadar, ideal este să nu depășim două linguri – undeva la 20-30 de grame – cu 30 de grame de pâine și multe roșii cherry și salată verde, „în așa fel încât să avem fibrele necesare unei digestii corecte”.

Pește / Foto: Junghee Choi | Dreamstime.com

Mare atenție la felul în care alegem peștele. Bacteriile din pește care ne pot face probleme

Mare atenție însă la felul în care alegem peștele și ca acesta să fie proaspăt: „Doamne ferește de toxiinfecție alimentară cu pește, dacă nu este proaspăt”, spune Lygia Alexandrescu.

”Vorbim despre infecții cu bacterii foarte rezistente, care dau o grămadă de probleme de sănătate, precum Clostridium, Salmonella, E. coli, care pot fi prezente în peștele care a fost manipulat necorespunzător”, avertizează nutriționistul.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro