Florin Vladan, OPSPI: Legislatia europeana nu ne permite sa impunem conditii de dezvoltare companiei care va cumpara Cupru Min/ Pot sa faca ce vor la Rosia Poieni
Licitatia pentru privatizarea Cupru Min a fost castigata de compania canadiana Roman Copper la un pret foarte bun, considera Florin Vladan, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). „Sunt foarte multumit de pret (n.red. 200,7 milioane de euro)”, a declarat Vladan dupa o conferinta organizata de Financial Times. Acesta sustine ca in 10 zile, compania canadiana ar putea sa vireze aceasta suma. Ce va face Roman Copper imediat dupa ce va intra in proprietatea Cupru Min este foarte greu de spus. Aceasta in conditiile in care prin contractul de privatizare nu vor fi prevazute obligatii de continuare a activitatii, de dezvoltare, de realizare a unor investitii.
„Din 2008, Comisia Europeana nu ne mai lasa sa impunem astfel de conditii”, sustine Vladan. Tot el recunoaste ca ar fi nevoie in continuare de investitii de minim 92 milioane de euro, in special pentru decopertari.
- Vladan nu a stiut sa spuna prin care regulament sau directiva europeana se interzice introducerea unor astfel de obligatii in contractele de privatizare. In aceste conditii, pentru orice privatizare care se va derula de acum inainte in Romania, investitorul va avea mana libera sa faca ce vrea cu societatea pe care o achizitioneaza. Si asa cum anunta chiar Vladan in cadrul conferintei organizate de Financial Times, urmeaza privatizari importante: Oltchim, complexul energetic Oltenia etc.
- Vladan sustine ca statul nu va mai avea nicio obligatie (n.red. precum ecologizarea) dupa semnarea contractului.
- Vladan a mai spus ca va cere acordul investitorului sa faca public contractul dupa semnarea acestuia.
- Intrebat de actionariatul companiei castigatoare, Vladan a raspuns ca nu stie care este acesta. „Nu suntem noi un serviciu secret”, a adaugat Vladan.
Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea si livrarea in forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni, zona care, pana acum cativa ani, a stat sub amenintarea unui dezastru ecologic. In perimetrele Rosia Poieni, potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an.
Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. „Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro„, precizeaza Ministerul Economiei.
Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector.
Reprezentantii legali ai companiei Roman Copper Corp, castigatoarea licitatiei pentru Cupru Min, declara intr-un comunicat de presa ca firma a fost fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners.
Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de Bayfront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere pe cinci continente, se mai arata in comunicat.
„Respingem ferm orice zvon ca firma noastra are legaturi cu Dl. Stephen Roman, asa cum a aparut in diferite publicatii”, arata comunicatul remis presei.
Pe pagina sa de prezentare, banca fondatoare se autodefineste drept o banca specializata in investitii de mica anvergura, de pana la 15 milioane USD. Pina in acest moment este neclara provenienta fondurilor angajate de companie pentru finalizarea tranzactiei.