Sari direct la conținut

FMI – raport asupra stabilitatii globale

HotNews.ro

FMI a publicat „Global Financial Stability Report„. Este un document esential, de citit pe indelete, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.Din raportul FMI aflam cateva date interesante despre pozitionarea Romaniei fata de celelalte tari din Europa de Est (nu compar cu economiile emergente din Asia, care stau mult mai bine).

  • Cresterea reala a creditului

Romania este fruntasa la expansiunea creditarii, depasind toate tarile cu exceptia Kazahstanului. Bancile au dat credite excesiv, intr-o piata imatura, nesofisticata, care permitea profituri mari.

  • Raportul credite/depozite

Nu stam atat de rau ca balticii si Kazahstan, care conduc clasamentul, dar raportul credite/depozite este supraunitar; s-au dat mai multe credite decat s-au depus bani, si inclin sa cred ca nu s-au luat in calcul portofoliile de credit externalizate de bancile romanesti catre bancile mama.

  • Credite in moneda straina

Suntem tot in jumatatea fruntasa a plutonului, alaturi de baltici, Ungaria, Ucraina.

Dupa datele de sus, cu cine ne asemanam? Cu balticii, cu Kazahstan, cu Ungaria, cu Ucraina, doar ca in Romania imprumutul cu FMI a venit la timp sa atenueze socurile in sistem, dupa ce-am supravietuit o buna perioada pe pomenile electorale („jucaria” s-a stricat public in octombrie-noiembrie 2008).

Creditarea excesiva, majoritar in euro, dopata cu resurse volatile imprumutate au marit vulnerabilitatea tarii. Nu putem limita problema doar la banci, indiferent cat am dori. Criza a fost financiara la vremea ei, s-a extins si in economia reala, prin creditarea excesiva. Ca anecdota, imi aduc aminte de un amic in domeniu care imi povestea de curand ca s-au dat credite cu ipoteca pentru vacanta. Sperantele de recuperare sunt inca mari.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro