FMI recomanda mentinerea actualelor impozite
Echipa Fondului Monetar International (FMI) care a participat la consultarile macroeconomice periodice cu Romania a recomandat evitarea unor reduceri de impozite si a apreciat ca nejustificate propunerile privind largirea listei de produse supuse unei cote reduse de TVA, avand in vedere necesitatea mentinerii unui deficit bugetar redus si cresterea cheltuielilor pentru aderarea la UE.
Echipa FMI a sprijinit reducerea transelor de impozitare a veniturilor populatiei de la cinci la trei, recomandand ca acestea sa nu afecteze veniturile bugetare. Reprezentantii FMI s-au declarat si impotriva introducerii unei facilitati in privinta impozitului pe profitul reinvestit, apreciind ca masura ar fi prea costisitoare si nu este necesara.
Reprezentantii institutiei financiare internationale au sustinut ca facilitatea utilizata in prezent privind folosirea de catre firme a amortizarii accelerate functioneaza bine.
Singurele reduceri de impozite acceptate de FMI sunt cele referitoare la contributiile sociale, insa numai cu conditia largirii bazei de impunere.
Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca aceste solicitari sunt corecte, cu toate ca sunt formulate in aceiasi termeni ca acordurile precedente, pe care analistul le-a criticat. Serbanescu ne-a declarat ca nu se mai pune problema ca impozitele pe salarii si profit ar fi impovaratoare, intrucat, in contextul cresterii economice, statul „are de unde sa ia“.
In schimb, conform analistului, contributiile sociale sunt intr-adevar foarte mari, ajungand sa reprezinte 80% din fiscalitatea salariala. „Din cauza aceasta, exista economie subterana si munca la negru, iar simpla reducere a impozitelor pe salarii nu ne ajuta sa rezolvam problema“, ne-a spus Serbanescu.
Acesta este de acord ca o astfel de combinatie de politici nu este productiva din punct de vedere electoral, dar aminteste ca reprezentantilor FMI nu prea le pasa de alegeri.
Una dintre principalele ingrijorari ale FMI a ramas deficitul de cont curent, care este alimentat de veniturile ce depasesc productivitatea. Pentru BNR, recomandarile vizeaza pastrarea unui echilibru, prin politica monetara si valutara, intre reducerea inflatiei si pastrarea competitivitatii exporturilor.
Recomandarile FMI mai prevad cresteri ale tarifelor pentru energie.
Conform acordului, acestea ar urma sa conduca la consolidarea finantelor companiilor de stat. Pentru pretul gazelor naturale si al energiei electrice sunt deja prevazute ajustari trimestriale, respectiv semestriale, astfel incat decalajul fata de preturile din UE sa poata fi recuperat in timp. De asemenea, va fi eliminat tariful unic la nivel national pentru un kilowatt.
Acesta se va stabili la nivelul fiecareia dintre cele opt sucursale de distributie, iar masura este necesara pentru a se evita uniformizarea pretului la nivelul maxim stabilit in contractul de privatizare.