Foametea din Gaza. O mamă care se luptă să-și hrănească cei 7 copii spune că doar moartea le poate curma suferința
În timp ce războiul Israel-Hamas continuă în Fâșia Gaza, civilii din zonă trăiesc un coșmar, loviți de foamete. O mamă palestiniană a șapte copii a mărturisit pentru Reuters că se simte abandonată de toată lumea, iar uneori crede că doar moartea ar putea pune capăt suferinței familiei ei.
După un an de război, Gaza a devenit un pământ pustiu bombardat și cuprins de foamete, iar cei mai afectați sunt copiii.
„Lăsați-i să arunce o bombă nucleară și să pună capăt. Nu vrem această viață pe care o trăim, murim încet. Aveți milă de noi. Uitați-vă la acești copii”, a spus Itimad al-Qanou, mama a trei băieți și patru fete cu vârste cuprinse între opt și 18 ani.
Copiii, din orașul Deir al-Balah, se înghesuie la un centru de caritate cu oale goale, disperați după hrană. Voluntarii distribuie supă de linte dintr-o oală, dar nu este niciodată suficient pentru a opri foamea și a atenua panica răspândită.
„Nimeni nu se uită la noi, nimănui nu-i pasă de noi. Cer țărilor arabe să ne fie alături, măcar să deschidă granițele pentru ca alimentele și proviziile să ajungă la copiii noștri. Toți sunt mincinoși, mint poporul. Statele Unite sunt alături de Israel împotriva noastră, toți sunt uniți împotriva noastră”, a mai spus femeia.
„Foamea, ca armă de război”
Statele Unite vor decide săptămâna aceasta dacă Israelul a făcut progrese în direcția îmbunătățirii situației umanitare din Gaza și cum va răspunde Washingtonul.
Experții mondiali în securitatea alimentară au spus că există o „probabilitate uriașă” ca foametea să fie iminentă în unele părți din nordul Gazei, în timp ce Israelul urmărește o ofensivă militară împotriva militanților Hamas.
Ca răspuns la avertismentul de foamete, șeful agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina (UNRWA), Philippe Lazzarini, a acuzat Israelul că folosește foamea ca armă de război.
Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat luna trecută Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că au fost livrate peste un milion de tone de ajutor în ultimul an și a acuzat Hamas că a deturnat asistența. Hamas neagă astfel de acuzații.
În afară de foamete, locuitorii din Gaza spun că nu au unde să meargă în siguranță, după ce au fost nevoiți să se mute în tabere cu corturi din cauza evacuărilor repetate.