Focare de infecție în București: Gunoaie acoperite cu pământ, pe care a crescut vegetație. Primăria Capitalei face licitație pentru salubrizarea unor terenuri
Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, vrea să cumpere servicii de salubrizare a unor terenuri deținute de Municipalitate și amplasate pe raza Sectoarelor 1-6 din București, pe care se află o mare cantitate de deșeuri, preponderent din construcții, care poate constitui un focar de infecție pentru locuitorii din zonă. „Unele deșeuri depozitate pe aceste terenuri sunt acoperite cu pământ, pe care a crescut vegetație spontană”, se arată în anunțul de licitație publicat miercuri în SEAP.
- „Primăria Municipiului București va achiziţiona servicii necesare salubrizarii unor terenuri aparţinând / fiind în proprietatea Municipiului Bucuresti, terenuri amplasate pe raza sectoarelor 1 – 6 ale Municipiului Bucuresti, unde se impune evacuarea deşeurilor depozitate necontrolat. Pe aceste terenuri, aparținând / fiind în proprietatea Municipiului București, se află depozitat necontrolat o cantitate mare de deșeuri care constituie o sursă de poluare a factorilor de mediu și un focar de infecție pentru locuitorii din zonă. Salubrizarea terenurilor se va realiza prin evacuarea deșeurilor depozitate necontrolat”, se arată în anunțul din SEAP.
În caietul de sarcini al licitației se menționează că în repetate rânduri, Garda de Mediu a atenționat Municipalitatea cu privire la asigurarea stării de salubrizare asupra terenurilor deținute de Municipalitate.
În anunțul de licitație se mai arată că ‘pe mai multe terenuri deținute și aflate în administrarea Municipiului București au fost identificate deșeuri preponderent din construcții și desființări așa cum sunt definite de Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, terenurile devenind locuri unde se depozitează deşeuri în mod necontrolat, iar cantitatea acestora este în continuă creștere, fiind un potențial focar de infecție pentru locuitorii din zonă. Totodată s-a constatat că unele deșeuri depozitate sunt acoperite cu pământ, pe care a crescut vegetație spontană”.
Acordul cadru urmează să se încheie cu un singur operator economic pe o perioadă de 4 ani, având o valoare estimată la peste 7,8 milioane de lei fără TVA. Contractul va fi finanțat din fonduri bugetare.
Operatorii interesați trebuie să aibă o cifra de afaceri medie anuală pe ultimii 3 (trei) ani ( exerciţiile financiare/ani: 2018,2019,2020) cel puțin egala cu: 1.380.400 lei. Ofertanții vor face de asemenea dovada prestării în ultimii 3 ani (calculaţi până la data limită de depunere a ofertelor) de servicii similare obiectului contractului în valoare cumulată de cel puţin 1.972.000,00 lei, fără TVA, prin prezentarea a unui sau mai multor contracte.
Criza gunoiului din București: Capitala este captivă deșeurilor, spune Ministrul Mediului
Capitala este captivă astăzi în privința depozitării deșeurilor, a afirmat miercuri, 14 iulie, ministrul Mediului, Tanczos Barna, la finalul unei ședințe de la Primăria Sectorului 1. Ședința – la care au luat parte și primarii de sector, primarul general și prefectul Bucureștiului – a fost una cu scandal după ce doi consilieri PSD au chemat Poliția.
Ministrul Tanczos Barna a spus că Ministerul Mediului va analiza posibilitatea oferirii unei alternative pentru depozitarea deșeurilor și în alte județe, fără a da detalii.
Potrivit ministrului, Primăria Capitalei trebuie să vină cu o soluție pentru depozitarea gunoiului, putând fi folosite fondurile europene.
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a declarat că Bucureștiul nu prea mai are unde să arunce gunoiul pentru că principala groapă de gunoi a fost închisă. Primăria Municipiului București a găsit alt operator și trebuie actualizate condițiile de operare.
- „Sectorul 1 este direct afectat din această cauză. Criza din Sectorul 1 se poate repeta oricând în alte sectoare și nu cred că își dorește nimeni asta. Vedeți pe străzile din București foarte mult gunoi provenind din construcții sau șantiere care nu este ridicat, coșuri de gunoi stradale pline. Chiar dacă acest lucru este interzis de regulamentul de salubrizare, unii operatori aleg să fie mai presus de lege.”, a spus, în 14 iulie, Clotilde Armand.
Prefectul Capitalei spune că se are în vedere modificarea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus la finalul ședinței că este avută în vedere, împreună cu Guvernul, modificarea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor astfel încât să fie permisă depozitarea acestora şi în altă parte decât pe raza unităţii administrativ teritoriale.
„Am avut discuţiile necesare pentru a rezolva o parte dintre blocajele care sunt astăzi şi cu siguranţă soluţiile tehnice urmează”, a afirmat Stoica, susținând că nu poate da mai multe detalii.
Întrebat dacă este luată în calcul şi modificarea hotărârii de guvern privind depozitarea deşeurilor, prefectul Capitalei a răspuns: „S-a discutat acest lucru pentru că Bucureştiul are o situaţie particulară să se permită – şi cu siguranţă se va face acest lucru – ca depozitarea deşeurilor să fie şi în altă parte decât pe raza unităţii administrativ teritoriale. Asta înseamnă că vor fi soluţii pentru depozitarea deşeurilor şi în altă parte, în judeţele limitrofe sau în colaborare cu Ilfov. Evident, şi o nouă groapă de gunoi. Este un lucru absolut necesar care nu a fost luat în considerare în ultimii 20 de ani. Deci da, va trebui”.
Municipiul Bucureşti şi cele şase sectoare ar urma să se asocieze pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, în luna iunie.
Potrivit proiectului, municipiul Bucureşti, prin Consiliul General, va avea calitatea de asociat-membru fondator, iar sectoarele Capitalei, prin consiliile locale, vor avea calitatea de membru.
Conform statutului, asociaţia ar urma „să se constituie în scopul realizării de investiţii pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, pentru care va solicita finanţare prin programe operaţionale, în vederea realizării infrastructurii de colectare selectivă a deşeurilor, de staţii de sortare a deşeurilor, precum şi de instalaţii de digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile, de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi de recuperare materială, pentru compostarea biodeşeurilor generate în Bucureşti, pentru gestionarea deşeurilor de construcţii şi demolări”.