Fonduri SAPARD pentru apicultori
Cei care doresc sa investeasca in apicultura pot obtine fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD pentru infiintarea sau modernizarea fermelor apicole, dar si pentru unitatile de procesare si depozitare. „In cadrul unui astfel de proiect se pot construi sau moderniza anexele pentru depozitarea, amestecarea, prelucrarea si ambalarea mierii si a altor produse apicole.
De asemenea, sunt suportate cheltuielile legate de dotarea laboratoarelor pentru analiza si controlul calitatii, precum si achizitionarea echipamentelor si dispozitivelor folosite in prelucrarea, controlul si ambalarea produselor apicole”, se arata intr-un comunicat al Agentiei SAPARD.
Totodata, intreprinzatorii pot achizitiona pavilioane apicole, stupi si familii de albine, inclusiv matci selectionate. In cazul infiintarii unei ferme apicole, beneficiarul va cumpara minimum 20 de stupi sau familii de albine, investitia minima – incluzand achizitia stupilor, a echipamentelor de extractie, depozitare si control al calitatii – ridicandu-se la aproximativ 7.000 de euro.
Suma totala alocata prin Programul SAPARD pentru acest tip de activitati este de aproximativ 23 de milioane de euro, fiind incluse si activitatile in domeniul procesarii plantelor medicinale. Beneficiarii (persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital integral privat) pot primi sprijin financiar cuprins intre 2.500 si 100.000 de euro.
Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro. Pana in luna iulie, Agentia SAPARD a declarat eligibile 21 de proiecte in domeniul apiculturii, cu o valoare totala de circa 250.000 de euro. Proiectele aprobate pana in prezent variaza intre 6.000 si 30.
000 de euro, in functie de complexitatea investitiei.
„Programul SAPARD reprezinta o oportunitate de dezvoltare a apiculturii romanesti, avand in vedere ca in tara noastra sunt conditii favorabile pentru aceasta activitate, clima si vegetatia putand asigura cresterea a circa 2,2 milioane familii de albine”, precizeaza aceeasi sursa. La sfarsitul anului trecut, in Romania isi desfasurau activitatea 41.000 de apicultori, care detineau impreuna 839.
000 de familii de albine, cu o productie totala de 20.400 de tone de miere. „Fata de anul 2000, cand se inregistrau 614.000 de familii, se constata o continua crestere a interesului pentru cresterea albinelor. Cu toate acestea, exploatatiile apicole sunt subdimensionate, media familiilor de albine fiind de 20 pentru fiecare apicultor”, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Agriculturii.
Tara noastra exporta anual intre 8.000 si 10.000 de tone de miere, principalii beneficiari fiind tarile din Uniunea Europeana – in special Germania si Marea Britanie – dar si alte state, precum SUA, Japonia si Canada.
Specialistii in domeniu avertizeaza ca, dupa trei ani de restrictionare, China a reinceput exporturile in Occident, astfel incat producatorii autohtoni ar putea inregistra pierderi daca nu vor produce mai multa miere de calitate, normele Uniunii limitand prezenta antibioticelor. In functie de calitate, pretul de export al mierii poate ajunge la aproximativ 2.300 euro/tona.