Fonduri UE in valoare de circa 86 de milioane de euro pentru internet broadband in zonele albe din Romania ar putea fi deblocate din luna noiembrie 2011
Autoritatile romane si oficialii Comisiei Europene au agreat modelul de folosire a unor fonduri UE in valoare de aproximativ 86 de milioane de euro pentru crearea unei infrastructuri de internet broadband in asa numitele zone albe din Romania (fara posibilitate de acces la internet), a declarat miercuri Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Acesta si-a exprimat increderea ca semnarea contractului va avea loc „in jurul lunii noiembrie” din acest an, urmand ca implementarea proiectelor cu bani europeni sa se faca in maxim 24 de luni. Comisia Europeana asteapta din 2007 un proiect din partea Romaniei pentru acesti bani, iar in 2010 a decis blocarea fondurilor dupa ce autoritatile romane au incercat sa directioneze banii catre un alt proiect – platforma eRomania.
Conform proiectului prezentat de ministrul Vreme in urma cu cateva saptamani la Bruxelles, statul ar vrea sa-si construiasca cu aceste fonduri destinate pentru internet in zonele defavorizate, o infrastructura de comunicatii, la care ulterior operatorii de comunicatii sa se lege pentru a oferi servicii de internet catre populatie.
Infrastructura va acoperi cel putin 90% din 3648 de localitati din tara unde ar locui acum circa un milion de persoane fara posibilitatea accesului la internet, dar serviciile ar urma sa fie oferite numai daca operatorii se conecteaza la acesta platforma pentru a duce internetul catre utilizatorii finali.
- „Modelul agreat la ora actuala prevede ca Ministerul Comunicatiilor (MCSI) sa devina beneficiar eligibil si sa fie detinatorul acelei infrastructuri dupa care intr-o faza ulterioara aceasta infrastructura de comunicatii va fi data in concesiune operatorilor. Statul nu va deveni operator in piata in urma implementarii acestui proiect. Semnarea contractului speram sa fie in jur de 1 noiembrie. Este un contract derulat intre MCSI si Comisia Europeana. Odata semnat contractul sunt termene clare de licitatii si executii. Perioada de implementare a proiectelor este de 24 de luni, in care va trebui sa absorbim aceste fonduri”, a declarat miercuri Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor la prezentarea bilantului absorbtiei fondurilor UE in minister.
In termeni tehnici ar fi vorba de crearea unei infrastructuri de backhaul, retea care face legatura intre magistralele nationale de transport de date (retelele nationale de fibra optica) si punctele de acces din localitati, de unde pleaca apoi reteaua care furnizeaza servicii catre populatie (bucla locala). Aceasta infrastructura ar urma sa ramana in proprietatea statului.
Pentru detalii citeste si Proiect pentru deblocarea unor fonduri UE de 86 de milioane euro pentru internet in zone defavorizate: Statul vrea sa-si faca o infrastructura de comunicatii
Un alt proiect tehnic agreat de principiu in luna martie din acest an cu industria locala si Comisia Europeana pentru utilizarea fondurilor UE a fost realizat de o echipa formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor (MCSI), autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), Ministerului de Finante (MFP), Ministerului Economiei si ai Consiliului Concurentei (CC) si era condusa de Eduard Lovin, director executiv reglementare in cadrul ANCOM.
Solutia tehnica identificata de aceasta echipa viza impartirea celor 3648 de localitati in 7 zone de dezvoltare. Banii ar fi urmat sa fie atribuiti in cadrul a 7 proiecte, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. In privinta finantarii, s-a propus o varianta de tipul schema de ajutor de stat in care ‘intensitatea ajutorului de stat este de maxim 60%’, iar operatorul care ar fi solicitat un coeficient mai mic, ar fi primit un punctaj mai mare in grila de evaluare. Reteaua de broadband nou construita ar fi ramas in proprietatea privata a operatorilor.