Forta gravitationala ar putea avea un rol important in producerea cutremurelor de mari dimensiuni
Fortele gravitationale responsabile de mareele inalte pot juca, de asemenea, un rol in declansarea cutremurelor majore, sugereaza un studiu. O echipa de cercetatori japonezi a descoperit ca marile cutremurele sunt mult mai probabil sa apara in momentele de luna plina sau noua, anunta BBC.
Mareele apar in urma interactiunii gravitationale a Lunii si a Soarelui pe un Pamant rotativ.
Acest lucru ar putea pune presiune suplimentara pe defectele geologice, care sunt deja aproape de a aluneca, a declarat echipa.
Cercetatorii, condusi de Satoshi Ide, de la Universitatea din Tokyo, au publicat concluziile lor in revista „Nature Geoscience”.
„Cutremurele mari sunt mai probabile in perioadele in care se produc multe maree „, au scris acestia in lucrare.
Echipa a preferat sa reconstruiasca marimea mareelor, in loc sa urmareasca fazele acestora, pe parcursul a doua saptamani, inainte de cutremure mari.
Nu a existat nicio corelatie clara intre producerea mareelor si cutremurele mici. Dar au descoperit ca fractiunea de cutremure mari creste, in conformitate cu energia mareelor.
Aceste cutremure masive, cum ar fi cel cu magnitudinea 9.0 din Tohoku- Japonia si cel cu magnitudinea 8.8 care a lovit Chile, in 2010, au avut tendinta sa apara atunci cand s-au produs maree, cat si in noptile cu luna noua sau luna plina.
Constatarile „pot fi folosite pentru a imbunatati prognoza cutremurelor posibile, mai ales pentru cutremure foarte mari, ” au concluzionat profesorul Ide si colegii sai.