Sari direct la conținut

Fostii proprietari condamna proiectul noii legi a retrocedarilor: "Despagubirile vor fi amanate dupa 2017 cand va veni alt guvern" / "Miza acestei legi: sute de mii de hectare de teren care vor ajunge la dispozitia baronilor locali"

HotNews.ro
Case nationalizate, Foto: Hotnews
Case nationalizate, Foto: Hotnews

Asociatiile fostilor proprietari cer audieri la CEDO pe marginea proiectului de lege privind retrocedarile, proiect pe care Guvernul vrea sa isi angajeze raspunderea in fata parlamentului. „Se va realiza o discriminare intre cei care au obtinut deja despagubiri si ceilalti care au avut nesansa de a nu li se fi solutionat notificarile pana in prezent. (…) In realitate va fi un act normativ care va amana acordarea despagubirilor dupa 1 ianuarie 2017 cand vom avea probabil alt guvern”, considera fostii proprietari intr-un comunicat remis HotNews.ro. Mai mult, reprezentantii asociatiilor fostilor proprietari sustin ca „miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispozitia baronilor locali”.

Uniunea Nationala a Asociatiilor Proprietarilor Expropriati din Romania solicita audieri la CEDO pentru a demonstra lipsa de interes a autoritatilor romane cu privire la solutionarea dosarelor de restituire a proprietatilor, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Fostii proprietari sustin ca autoritatile nu accepta niciun fel de discutie constructiva cu asociatiile de proprietari si dau exemplu unei intalniri si a unei discutii ratate cu seful Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Gorge Baesu.

„Toate propunerile asociatiilor de modificare a proiectului de lege au fost respinse de catre conducerea ANRP”

„Dupa mai multe solicitari adresate de asociatiile de proprietari deposedati abuziv imediat dupa ce proiectul de lege a fost facut public, conducerea ANRP a invitat de pe o zi pe alta asociatiile de proprietari care alcatuiesc Uniunea Nationala a Proprietarilor Expropriati din Romania doar pentru a realiza o formalitate – consultarea proprietarilor.

Continutul discutiilor purtate ne intareste convingerea ca guvernul nu are nici cea mai mica intentie de a rezolva problema retrocedarilor, ci doar sa adopte o lege in termenul indicat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Propunerile asociatiilor de proprietari de modificare a proiectului de lege au fost toate respinse urmand a fi mentinute prevederile actuale. Acestea incalca insa principii fundamentale ale Conventiei Drepturilor Omului avand in vedere schimbarile care vor aparea in timpul jocului.

Se va realiza o discriminare intre cei care au obtinut deja despagubiri si ceilalti care au avut nesansa de a nu li se fi solutionat notificarile pana in prezent”, se precizeaza in comunicat.

Fostii proprietari subliniaza din nou faptul ca acordarea despagubirilor va duce la nedreptatirea fostilor proprietari care ar urma sa primeasca peste mai multi ani despagubiri calculate in baza unei grile notariale de la data intrarii in vigoare a noii legi si fara a fi actualizate in timp.

„Autoritatile nu doresc sa renunte la plafonarea sumei care reprezinta valoarea despagubirii. Se doreste eliminarea evaluarilor si se va adopta o modalitate diferita de acordare a despagubirii fata de cei care pana in prezent au primit despagubiri potrivit legii aflate in vigoare: se renunta la valoarea de piata stabilita dupa standarde internationale de evaluare si se adopta valoarea stabilita prin grilele notarilor publici de la data intrarii in vigoare a legii. Nici aceasta valoare orientativa nu este actualizata cu indicele de inflatie, desi plata urmeaza a fi facuta peste multi ani”, sustin fostii proprietari.

„Ceea ce primul ministru anunta ca va fi in sfarsit legea care va face dreptate proprietarilor s-a transformat intr-o mare deziluzie; in realitate va fi un act normativ care va amana acordarea despagubirilor dupa 1 ianuarie 2017 cand vom avea probabil alt guvern”, se mai spune in comunicat.

„Dupa 23 de ani sa ii ceri unui proprietar sa mai astepte alti ani pana cand va primi totusi ceva nu este decat o dovada de rea credinta si de cinism”

Potrivit Asociatiilor fostilor proprietari, proiectul de lege nu are in vedere o perioada de timp rezonabila in care sa fie despagubiti cei ale caror bunuri au fost confiscate.

„Acordarea esalonata a despagubirilor ar fi putut fi o varianta buna in primii ani dupa 1990, dar acum, dupa 23 de ani sa ii ceri unui proprietar sa mai astepte alti ani pana cand va primi totusi ceva nu este decat o dovada de rea credinta si de cinism din partea statului. Proprietarii au fost lipsiti de bunurile lor timp de 70 de ani, dreptul lor la despagubiri a fost tergiversat mai mult de doua decenii, iar statul nu acorda despagubiri pentru lipsa de folosinta a imobilului de la data preluarii si nici pentru deteriorarea bunului”, sustin fostii proprietari.

Asociatiile condamna si modul in care Guvernul vrea sa adopte legea „prin procedura nedemocratica a asumarii raspunderii inlaturand astfel parlamentul in procesul de elaborare a legii”.

Fostii proprietari ataca si faptul ca noua lege a retrocedarilor acorda puteri sporite ANRP-ului.

„Guvernul vrea chiar sa se erijeze si in instanta de judecata permitand unei institutii care este un exemplu de ineficienta sa invalideze deciziile emise de alte autoritati administrative. Este absolut inacceptabil modul in care intelege guvernul sa acorde puteri sporite Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Se dubleaza in acest fel controlul de legalitate efectuat de Institutia Prefectului ca sa nu mai vorbim de faptul ca ANRP va uza foarte probabil in mod discretionar de acest drept.

Nu trebuie sa uitam situatia din prezent in care mii de dosare au fost trimise abuziv de aceasta institutie inapoi primariilor dupa ce acestea au ajuns in sfarsit la ANRP dupa ani de procese initiate de proprietari”, precizeaza comunicatul.

„Miza: sutele de mii de hectare de teren care vor ajunge la dispozitia baronilor locali”

Fostii proprietari considera ca, prin noua lege a retrocedarilor, Guvernul nu intentioneaza sa despagubeasca proprietarii, ci „sa ii oblige sa isi vanda drepturile “samsarilor”, acestia urmand sa fie din nou beneficiarii principali ai acestei proceduri de restituire in natura, dupa ce actiunile la Fondul Proprietatea au fost cumparate in principal tot de acestia”.

Asociatiile fostilor proprietari atrag atentia in finalul comunicatului ca „miza acestei legi o constituie sute de mii de hectare de teren care, prin modul de aplicare a acestui act normativ, vor ajunge la dispozitia baronilor locali”.​

Ce presupune noua lege a retrocedarilor

Cererile privind privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist ar urma sa fie solutionate pana cel tarziu 2017, potrivit proiectului noii legi a retrocedarilor publicate de ANRP si pe care Guvernul Ponta isi va angaja raspunderea in Parlament. Potrivit proiectului de lege, intaietate vor avea despagubirile in natura care la nivel local vor trebui sa fie realizate pana la 1 ianuarie 2016.

Procesul de despagubire va avea mai multe etape: restituire in natura pe plan local, compensarea prin puncte decisa la nivel central, licitatii cu acele puncte pentru imobile din fondul national si, abia din 2017, valorificarea punctelor in numerar in transe anuale de 14%. Legea prevede si un impozit de 85% pentru cei care cumpara punctele de despagubire de la fostii proprietari.

In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.

Guvernul a anuntat ca isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul noii legi a retrocedarilor, insa a cerut saptamana aceasta extinderea cu cel putin 3 saptamani a termenului limita impus prin decizia pilot a CEDO impotriva Romaniei in domeniul restituirii proprietatii.

In replica la proiectul propus de Guvern, asociatiile fostilor proprietari au declarat ca acesta este unul nedrept, „o lege schioapa”.

Fostii proprietari considera ca prin actualul proiect de lege „se prevede tergiversarea acordarii despagubirilor, se doreste amanarea platii acestora, astfel ca plata lor sa cada in sarcina guvernelor viitoare, intre timp putand interveni decesul petentilor, in majoritate persoane in varsta”.

Asociatiile fostilor proprietari au depus si un memoriu la CEDO impotriva proiectului de lege realizat de Guvern.

Citeste pe aceeasi tema:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro