Fostul primar Daniel Tudorache, inculpat pentru trafic de influență și spălarea banilor, profil oficial de deputat pe site-ul Camerei Deputaților
Fostul primar PSD al sectorului 1 Daniel Tudorache, pus sub urmărire penală de DNA, în 21 noiembrie, pentru trafic de influență și spălare a banilor, figureză deja pe site-ul Camerei Deputaților ca fiind membru al grupului parlamentar PSD, după ce a candidat pe poziția a doua la Camera Deputaților, pentru București, și a fost ales. Aceasta, deși liderul PSD Marcel Ciolacu susținea, după ce Tudorache a anunțat că se suspendă din partid, în urma inculpării sale, că ”acest lucru implică inclusiv faptul că el nu va fi validat de către comisia de validare din Parlament, pentru că nu este membru de partid”.
Profilul lui Daniel Tudorache, cu fotografie și fișă biografică, apare pe site-ul Camerei Deputaților, unde se menționează că fostul primar este deputat în circumscriptia electorala nr. 42 București și face parte din grupul parlamentar al PSD.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut duminică seară că nu şi-a încălcat promisiunea de a nu aduce în Parlament oameni trimişi în judecată, deoarece Daniel Tudorache nu se află în această situaţie. Cu toate acestea, în 26 noiembrie, după autosuspendarea lui Tudorache din partid, Ciolacu afirma că ”acest lucru implică inclusiv faptul că el nu va fi validat de către comisia de validare din Parlament, pentru că nu este membru de partid”.
“Noi am luat o decizie politică, nu candidează pentru o funcţie de parlamentar nimeni care este trimis în judecată. Totuşi, antepronunţându-se deoarece există prezumţia de nevinovăţie, în cazul domnului Tudorache, imediat după ce a început ancheta DNA, deci nu a fost trimis în judecată, a luat decizia să se autosuspende în primul rând din funcţia de preşedinte de la Sectorul 1. Mandatul domnului Tudorache nu trebuie să îl dea Marcel Ciolacu sau PSD-ul, îl dă BEC-ul şi Judecătoria. Vom vedea mâine la comisia de validare care este temeiul şi luni de dimineaţă o să am o discuţie lămuritoare cu domnul Tudorache dacă vrea să continue demersul de a nu intra în Parlament sau doreşte să intre în Parlament şi atunci trebuie o decizie politică de urgenţă în interiorul partidului”, a spus liderul PSD, duminică, la Antena 3.
El a mai susținut că nu şi-a încălcat nicio promisiune: “Domnul Tudorache nu este trimis în judecată. Eu nu mi-am încălcat nicio promisiune. Promisiunea mea a fost foarte clară: Nu candidează nimeni care este trimis în judecată”.
Daniel Tudorache anunţa pe Facebook, după ce a fost pus sub control judiciar sub cauţiune pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, că a decis să se suspende din PSD.
În replică, Marcel Ciolacu a declarat atunci că, deoarece s-a autosuspendat din PSD, asta înseamnă că nu va mai fi validat ca membru în Parlamentul României. Tudorache a fost ales al doilea pe lista partidului, la Camera Deputaţilor în Bucureşti.
„După ce au apărut problemele domnului Tudorache, am avut o discuţie bărbătească cu acesta şi mă bucur că a înţeles. El a decis să se autosuspende, până în momentul în care îşi va rezolva toate problemele cu legea. Mi-a spus: «Mi se pare corect ca eu să mă autosuspend din partid până voi termina toate problemele cu justiţia». Acest lucru implică şi că nu va fi validat ca membru în Parlamentul României. Are dreptul de a se apăra. Există prezumţia de nevinovăţie. Acest lucru implică inclusiv faptul că el nu va fi validat de către comisia de validare din Parlament, pentru că nu este membru de partid. Faptul că s-a autosuspendat implică automat faptul că îşi va pierde mandatul de parlamentar”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă din 26 noiembrie.
În 21 noiembrie, DNA a anunțat că fostul primar PSD al sectorului 1 Daniel Tudorache a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influență și spălare a banilor, procurorii stabilind ca acesta să plătească o cauțiune de 1 milion de euro.
Conform DNA, în perioada 2008-2018, Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale și ar fi apelat la soția și menajera sa pentru a ascunde banii obținuți ilicit. Astfel, au fost deschise conturi pe numele acestora, au fost cumpărate pe numele fostei soții imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei, precum și bijuterii de sute de mii de euro, între care un diamant de 190.000 de euro.
În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.