Sari direct la conținut

Fostul procuror DNA, Cristian Ardelean, este noul şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul Bihor / Acesta fusese revocat din funcție pentru presiuni asupra judecătorilor

HotNews.ro
Tribunalul Bihor, Foto: Just.ro
Tribunalul Bihor, Foto: Just.ro

Fostul procuror DNA Cristian Ardelean este noul şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, potrivit Bihoreanul.

Decizia a fost luată marţi de Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii.

Revocat din funcție de la DNA pentru presiuni asupra judecătorilor

Fost ziarist, Cristian Ardelean a absolvit cursurile Institutului Naţional al Magistraturii în 2008, a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea din 1 august 2008 şi procuror definitiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd din 8 februarie 2010, printr-un decret al Preşedintelui României, de unde, pe 1 ianuarie 2012, a avansat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde a fost şi purtătorul de cuvânt al unităţii.

Pe 30 ianuarie 2019, Secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil cererea șefului interimar al DNA, Călin Nistor, de a-i revoca din funcția de procurori la DNA Oradea pe Ciprian Man și Cristian Marius Ardelean, în urma înregistrării care arătau că făceau presiuni asupra judecătorilor.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis atunci un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

De altfel, mai mulți procurori DNA Oradea au fost audiați în această cauză.

Dosarul a fost deschis după ce avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018.

În înregistrare se vorbeşte de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”.

Avocatul a susţinut că a primit înregistrarea anonim şi a dat numele celor care ar fi participat la şedinţa DNA Oradea, spunând că le recunoaşte vocile personal. Astfel, el i-a nominalizat pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin.

Argumentul din ordinul de revocare a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, printr-o decizie pronunţată pe 17 noiembrie 2023 şi, ca urmare, este este de aşteptat ca procurorul să câştige şi procesul pe care l-a declanşat pentru anularea ordinului şi chiar să se întoarcă la DNA, potrivit Bihoreanul.

Acţiune disciplinară a Inspecției Judiciare

Inspecţia Judiciară a exercitat îin iulie 2019 acţiunea disciplinară faţă de Ciprian Man şi Cristian Ardelean, în prezent procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care apar în înregistrarea audio de la DNA Oradea în care se discuta despre activităţi de intimidare a judecătorilor.

„S-a reţinut că, în timpul şedinţei de analiză, desfăşurată într-un spaţiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetaţi au făcut o serie de afirmaţii, în prezenţa altor colegi, prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraţilor. Totodată, limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea este de natură a contraria şi indigna opinia publică, fiind vizibilă implicarea acestora în desfăşurarea unor activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor”, susţinea atunci Inspecţia Judiciară.

Procesul disciplinar a fost respins în două rânduri de Secţia pentru procurori în materie disciplinară, dar, tot de atâtea ori, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat hotărârea, dispunând continuarea judecăţii.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro