FOTO Ce poze poate face camera de pe noul Samsung Galaxy S7 Edge. Vezi o comparatie cu LG G4 si Nexus 6P
Samsung a ales pentru noile sale varfuri de gama – telefoanele Galaxy S7 si S7 Edge – o nou camera foto, cu un senzor cu rezolutie mai mica decat anul trecut, dar cu specificatii care – pe hartie cel putin – ar trebui sa insemne poze mai bune si o experienta mai rapida pentru utilizator. HotNews.ro testeaza noul Galaxy S7 Edge si, pana la un review detaliat, propune cititorilor o galerie variata cu poze realizate cu noul S7 Edge si o comparatie cu alte doua telefoane din topul celor cu cele mai bune camere disponibile pe piata: LG G4 si Nexus 6P.
- NOTA Din cauza numeroaselor fotografii si a uneltelor de comparatie incapsulate in pagina, incarcarea integrala a articolului ar putea dura putin mai mult decat in mod obisnuit.
Noile S7 si S7 Edge de la Samsung vin cu o camera de „doar” 12 MegaPixeli (fata de 16 MP la modelele de anul trecut), insa cu pixeli individuali cu dimensiune mai mare si cu o tehnologie noua care ii permite sa focalizeze mult mai rapid.
HotNews.ro testeaza noul Galaxy S7 Edge de cateva zile si, desi inca nu am strans suficiente informatii pentru un review detaliat, ne-am „jucat” indeajuns de mult cu camera incat sa putem prezenta in acest articol de ce este in stare noul telefon varf de gama de la Samsung.
Specificatiile
Camera de pe S7 si S7 Edge este de 12 MP, cu dimensiunea individuala a fiecarui pixel de 1,4 µm, f/1.7, 26mm, phase detection autofocus si OIS. Noul senzor vine cu o tehnologie de focalizare denumita Dual-Pixel si care , spune Samsung, permite camerei sa focalizeze mult mai rapid decat modelele anterioare.
Note de test
Modelul nostru de test vine cu senzorul Isocell de la Samsung (SLSI_S5K2L1_FIMC_IS) si nu cu cel de la Sony (IMX 260).
Rezolutia maxima de 12 MP este in formatul 4:3 si, desi am folosit si acest format in testele noastre, am preferat de cele mai multe ori sa folosim formatul 16:9 la 9,1 MP (adica un crop realizat pe orizontala pe mijlocul formatului original de la 12 MP, fara a fi afectata insa calitatea).
Pozele au fost captate in modul Auto cu setarea HDR setata sa intervina automat acolo unde considera telefonul ca e nevoie.
Ce am descoperit in utilizare
Cum am zis, pe hartie specificatiile inaintate de Samsung pentru noile S7 si S7 Edge sunt promitatoare, insa in practica rezultatele sunt mixte. Putem spune ca, intr-adevar, timpul de focalizare este extrem de rapid, iar tehnologia DualPixel chiar functioneaza si a redus timpul de focalizare, desi modelele anterioare erau si asa destul de rapide in acest aspect.
Camera este lansata fulgerator de rapid, iar timpul efectiv de fotografiere (lansare->focalizare->captare) este probabil cel mai rapid pe care l-am experimentat pana acum la vreun telefon testat.
Despre fotografiile captate
Anul trecut S6 ne-a impresionat puternic cu camera sa, insa anul acesta parca nu mai e acelasi efect. Da, noul S7 Edge vine cu o camera foarte buna si care livreaza rezultate bune si foarte bune in mod constant, insa nu de putine ori – mai ales dupa ce am vizionat fotografiile un monitor mai mare, nu doar pe ecranul telefonului – am ramas cu impresia ca s-ar putea si mai bine.
Totusi, este poate pentru prima data in ultimii ani in care nu vom mai spune ca fotografiile modelelor Galaxy ies cu culorile poate prea saturate :). Dimpotriva, nu de putine ori pozele captate pe timp de zi ne-au lasat imrpesia ca sunt mai „sterse” decat ce vedeam noi in realitate.
In general, desi pozele in ansamblul lor ies bine, chiar foarte bine uneori, la o privire mai atenta la detalii am observat si cateva puncte in minus, cum ar fi contrastul poate prea pronuntat sau „asprimea” detaliilor prea accentuata, semn ca algoritmii folositi de Samsung intervin prea agresiv. La aceste elemente se mai adauga acum si rezolutia putin mai mica, astfel incat detaliile dintr-o poza devin mai neclare sau „incalcite” atunci cand incercam sa privim poza cu oarece zoom.
In plus, pe timp de noapte sau lumina slaba – in special in cazul fotografiilor captate la luminile de strada – S7 Edge tinde sa rateze complet echilibrul de lumina si sa capteze poze cu tenta prea galbuie/portocalie, chiar si acolo unde luminile sunt „albe”.
Sa nu fim intelesi gresit, totusi. Minusurile gasite de noi sunt un fel de „nod in papura” pentru ca, per total, camera de pe noul S7 Edge este una foarte buna, cu siguranta sus de tot in topul celor de pe piata la acest moment. Mai mult, mare parte din micile neajunsuri pe care noi – asa chitibusari cum suntem – le-am gasit, ar putea fi rezolvate prin update-uri ulterioare de soft.
Lasam mai jos o galerie foto cu poze captate in diverse situatii cu noul Galaxy S7 Edge pe care o puteti consulta in detaliu. Fiecare poza poata fi descarcata sau afisata separat la rezolutia originala, nealterata, astfel incat cei interesati sa poata face propriile observatii.
NOTA: Pentru cei care citesc articolul de pe mobil, galeria foto poate fi accesata mai usor aici.
GALERIE FOTO Galaxy S7 Edge
Comparativ cu LG G4
Ca sa putem pune pozele de pe noul S7 Edge si a sa camera in context, am decis sa realizam si o comparatie cu doua din camerele cele mai apreciate si care au fost lansate anul: cele de pe LG G4 si Huawei Nexus 6P (din pacate n-am avut si un S6 la indemana, dar poate pana la review-ul complet rezolvam si acest aspect).
LG G4 a fost lansat in urma cu un an, aproape deodata cu Galaxy S6, iar camera sa a fost considerata cel putin la fel de buna cu fostul varf de gama de la Samsung, poate chiar mai buna in anumite situatii, in special in lumina slaba gratie diafragmei sale mai mici de f/1.8.
Comparatiile de mai jos au fost realizate in format 16:9, pe modul auto, cu Auto-HDR pe ambele telefoane si cu focalizare manuala pe acelasi punct inainte de captare. Avand in vedere ca pozele de pe G4 vin la rezolutie de 16 MP nativa in formatul 16:9, iar cele de la Samsung sunt practic de 9,1 MP in acelasi format, nu ne-am axat comparatia pe nivelul de detalii surprinse, in special la zoom, ci mai degraba pe cadrul general surprins de cele doua telefoane.
In general, am descoperit ca, „pe strada”, G4 a captat poze putin mai bune, in principal pentru ca a avut un white-balance mai bun, iar rezolutia mai mare a ajutat la captarea unor detalii mai bine definite, in timp ce pe S7 Edge mai toate pozele au iesit cu tenta exagerat de galbuie. Desi G4 are mai mult zgomot albastrui in zonele intunecate, S7 Edge vine cu mai mult zgomot in zonele luminate uniform si cu detalii mai estompate.
Intr-un cadru mai controlat insa, S7 Edge a realizat poze mai bune – vezi pozele comparative facute in studioul HotNews.ro. La fel si in cazul pozelor realizate cu blit, unde S7 Edge a castigat fara drept de apel.
Muta cursorul vertical intr-o parte si alta pentru a vedea fiecare poza
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
In galeria de mai jos lasam pozele captate in diverse situatii cu noul Galaxy S7 Edge versus LG G4 (mereu a doua poza) astfel incat sa poata fi consultate in detaliu. Fiecare poza poata fi descarcata sau afisata separat la rezolutia originala, nealterata, astfel incat cei interesati sa poata face propriile observatii.
NOTA: Pentru cei care citesc articolul de pe mobil, galeria foto poate fi accesata mai usor aici.
Comparatie cu Huawei Nexus 6P
Pe langa comparatia cu LG G4, am reusit sa facem si o scurta comparatie cu modelul Huawei Nexus 6P, unul din modelele lansate spre finalul anului trecut, cu o camera similara de 12 mp si dimensiune individuala a pixelilor de 1,55 µm si care ramane in continuare una din cele mai bune camere foto de pe un telefon la ora actuala.
Comparatia a fost facuta doar pe timp de nopate, la luminile de pe strada. Fotografiile de pe S7 edge au fost realizate in modul Auto, cu HDR lasat sa inervina automat acolo unde e cazul, in timp ce pozele facute cu Nexus 6P au fost facute pe modul HDR+ din aplicatia de camera de la Google.
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
Click pentru a vedea comparatia mai mare.
–
In galeria de mai jos lasam pozele captate in diverse situatii cu noul Galaxy S7 Edge versus Huawei Nexus 6P (mereu a doua poza) astfel incat sa poata fi consultate in detaliu. Fiecare poza poata fi descarcata sau afisata separat la rezolutia originala, nealterata, astfel incat cei interesati sa poata face propriile observatii.
NOTA: Pentru cei care citesc articolul de pe mobil, galeria foto poate fi accesata mai usor aici.