Sari direct la conținut

FOTO Ce se întâmplă cu mastodontul de 9 etaje autorizat de administrația Firea între clădirile de patrimoniu de pe strada Vasile Lascăr, din centrul Bucureștiului

HotNews.ro
Bloc strada Vasile Lascăr 73-75, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Bloc strada Vasile Lascăr 73-75, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

De peste 2 ani, lucrările la blocul de 9 etaje de pe strada Vasile Lascăr au fost sistate. Structura a ajuns până la etajul 7. Autorizația de construire a fost emisă în martie 2019 de administrația Firea, iar beneficiarul, potrivit panoului de șantier, este Ciuclea Georgescu Dumitru, ginerele patronului de la Supercom, Ilie Ciuclea, fost senator PSD, apoi vicepreședinte UNPR.

Autorizarea blocului a stârnit numeroase controverse, vecinii fiind revoltați, cum a primit autorizație un bloc cu o asemenea înălțime între case vechi, de patrimoniu și la câțiva metri de ferestrele lor. De ce a rămas abandonat șantierul? Vecinii și două ONG-uri care se ocupă de protecția patrimoniului au suspendat autorizația de construire, la finalul anului trecut obținând anularea ei. Urmează să pornească și proces pentru demolarea clădirii.

Procesul de anulare a autorizației de construire a fost intentat de două ONG-uri, Salvați Bucureștiul și Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural, în 2020. Procesul a fost pierdut la Tribunal, în martie 2021, dar la recurs, instanța a dat dreptate celor două ONG-uri și a anulat autorizația.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează autorizaţia de construire nr. 174/1714471/28.03.2019 emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti. Respinge în rest cererea de chemare în judecată. Definitivă”, este sentința dată de Curtea de Apel București pe 21.12.2022.

Înainte, în septembrie 2020, tot la cererea celor două ONG-uri, instanța a suspendat autorizația de construire, dar lucrările ar fi continuat până când Primăria Capitalei a mers și le-a oprit, în ianuarie 2021, după cum anunța primarul general, Nicușor Dan, la vremea respectivă.

În paralel, și vecinii afectați de mastodontonul care le ia lumina au cerut în instanță anularea autorizației de construire, însă procesul lor a fost suspendat până la judecarea litigiului inițiat de Asociația Lex Civica, One Modrogan și Asociația pentru Dreptul Urbanismului, pentru anularea hotărârii Consiliului General care protejează zonele vechi din București, cu clădiri de patrimoniu și nu permit edificarea de blocuri între ele.

De ce a anulat Curtea de Apel autorizația de construire? Contactat de HotNews.ro, primarul general, Nicușor Dan, spune că sunt mai multe ilegalități.

  • „În anul 2000 a fost aprobat PUZ- Zone protejate, apoi a fost aprobat PUZ-ul Sectorului 2, în anul 2003. Deși în PUZ Sector 2 scria explicit că primează prevederile PUZ Zone protejate în zonele protejate, printr-un abuz, Primăria Sectorului 2, în acei ani, a dat un PUD în 2007 și o autorizație de construire în 2008 pentru un bloc cu 9 etaje, pe acest teren, în baza prevederilor PUZ Sector 2.
  • Autorizația a fost dată înainte de 2009, apoi autorizarea pe zonele protejate a intrat în atribuția Primăriei Capitalei. Acea autorizație nu a fost executată.
  • Este o prevedere în lege care spune că dacă nu se schimbă condițiile se poate da o autorizație cu același conținut. Și în baza acestui articol, administrația Firea a dat în 2019, pentru acest teren, o autorizație de construire cu același conținut ca cea pe care Primăria Sectorului 2 o dăduse în 2008”, a explicat Nicușor Dan.

Curtea de Apel a constatat însă că legislația în domeniul construcțiilor a fost modificată radical din 2008 până în 2019 și nu se mai poate da o autorizație de construire la fel, spune Nicușor Dan.

  • „Când au inițiat litigiul în 2020, cele două asociații (n.r. Salvați Bucureștiul și Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural) au făcut o cerere prin care au cerut ca instanța să constate că nu suntem în ipoteza din lege, că s-au schimbat condițiile și nu se poate da o autorizație cu același conținut, și în subsidiar să se anuleze și PUD-ul din 2007 și autorizația din 2008 și în temeiul lor și autorizația din 2019.
  • Au cerut și desființarea construcției ilegale. La Tribunal au pierdut, s-a invocat o prevedere foarte controversată din lege că nu poți ataca mai târziu de 5 ani o documentație de urbanism, deci PUD-ul ar fi fost aprobat legal, la fel și autorizația. Dar la recurs au câștigat.
  • Curtea de Apel a spus că nu suntem în ipoteza invocată cu reautorizarea fiindcă s-au modificat condițiile,în primul rând că a apărut restricția din Legea 50 care spune că nu ai voie să dai CUT mai mare de 4 decât prin PUG și atunci degeaba ai tu o autorizație din 2008 pentru că a apărut această modificare legislativă, iar autorizațiile trebuie să repecte noua reglementare națională.
  • Apoi PUD-ul în care a fost dată autorizația în 2019 era expirat. Și e normal ce a decis Curtea de Apel, fiindcă altfel am putea resuscita autorizații din anii 20-40. Dar instanța nu a decis demolarea construcției, nu știu din ce cauză”, a explicat Nicușor Dan.

Ce se va întâmpla cu blocul pe Vasile Lascăr

Deocamdată nu se știe. Blocul a ajuns deja la etajul 7 din cele 9 autorizate. Pe șantier nu se mai lucrează de ceva vreme, dar dacă imobilul rămâne în picioare sau nu, tot instanța va decide.

Contactat de HotNews.ro, primarul general, Nicușor Dan, a declarat că după anularea autorizației de construire, fiindcă instanța nu a dispus demolarea, trebuie inițiat un nou proces pentru demolare.

Cum a apărut mastodontul de pe Vasile Lascăr

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a autorizat construirea unui bloc de 9 etaje pe strada Vasile Lascăr din centrul Capitalei, printre case de peste 100 de ani vechime. Strada este zonă protejată, cu mai multe clădiri monument istoric, iar cea mai înaltă clădire din jur are maxim 4 etaje. Lucrările au început în 2020, iar HotNews.ro a scris la vremea respectivă despre subiect.

Cum a fost posibilă autorizarea unei construcții atât de înalte într-o zonă protejată?

Primăria Capitalei, condusă la vremea respectivă de Gabriela Firea ne-a răspuns că imobilul a fost reautorizat, prima autorizație fiind dată de Primăria Sectorului 2, în 2008, în timpul mandatului lui Neculai Onțanu și că legea ar permite asta.

  • ”Pentru imobilul din Str.Vasile Lascăr nr.73-75, sector 2, a fost emisă autorizația de construire nr. 174/2Autorizatia de construire nr. 174/28.03.2019 a fost emisă conform art. 7 Alin. (5^2), pct. 3 al art. IV din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 7 din 16 martie 2016, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 204 din 18 martie 2016: ”Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilității autorizației, fiind necesară emiterea unei noi autorizații de construire.
  • În situația în care caracteristicile nu se schimbă față de autorizația inițială, se va putea emite o nouă autorizație de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism””, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, în ianuarie 2020.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spuneau că autorizația de construire a fost emisă legal.

  • ”Documentația tehnică ce a stat la baza autorizării lucrărilor de construire respectă prevederilor legislației în vigoare la dată emiterii Autorizației de Construire. Menționăm că proiectantul și beneficiarul răspund pentru exactitatea, veridicitatea datelor și înscrisurilor cuprinse în documentația ce a stat la baza emiterii autorizației de construire.
  • Autoritatea emitentă a autorizației nu este responsabilă pentru eventualele prejudicii ulterioare cauzate de existența, în momentul emiterii actului, a unor litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești privind imobilul – teren și/sau construcții -, responsabilitatea aparțînând solicitantului, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (9) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • În consecință, Autorizația de Construire nr. 174/28.03.2019 este emisă de Primăria Municipiului București în temeiul și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, la vremea respectivă.

Nicușor Dan, deputat și vicepreședintele al Asociației Salvați Bucureștiul la vremea respectivă, a declarat încă de atunci că autorizația de construire a fost emisă ilegal.

”Primarul Sectorului 2 a dat o autorizație nelegală în 2008, pe care beneficiarul nu a executat-o. A venit la Primarul General în 2019 și a cerut să emită o autorizație identică cu cea din 2008. Primarul General avea obligația să verifice dacă autorizația din 2008 respectă legea. E absurdă interpretarea că era obligat să emită o autorizație copy paste cu cea din 2008. Conform art. 1 alin. (6) din legea 554/2004, dacă o autoritate constată că chiar ea însăși a emis un act nelegal pe care nu-l poate revoca, trebuie să meargă în instanța să ceară anularea lui”, a explicat Nicușor Dan pentru HotNews.ro încă din ianuarie 2020.

Primăria Sectorului 2 a autorizat blocul de 9 etaje ( S+D+P+8E+E9etras) de pe strada Vasile Lascăr nr. 73-75 pe 22 mai 2008, beneficiar fiind Ciuclea Georgescu Dumitru.

Pe 28 martie 2019, Primăria Capitalei a reautorizat clădirea.

Parcela pe care se construirește blocul de 9 etaje face parte din zona protejată Vasile Lascăr. Potrivit regulamentului de pe site-ul Primăriei Capitalei, zona are grad de protecție maxim: ”se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trauma stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente”.

Intervențiile permise de regulament sunt: conservarea clădirilor valoroase și a spațiilor constituite existente, restructurarea unor porțiuni pentru amplificarea continuității de-a lungul întregului traseu, preluarea diferențelor de înălțime prin formule de legătură și interzicerea rupturii de scară/gabarit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro