Sari direct la conținut

FOTO Cum a făcut avionul american „Artemis” ture pe granițele de est și nord ale României și care ar putea fi motivul

HotNews.ro
Avionul Artemis, Foto: Captura YouTube
Avionul Artemis, Foto: Captura YouTube

Ceea ce pare a fi un avion de supraveghere „ARTEMIS” al armatei americane a făcut sâmbătă ture de-a lungul graniței moldo-române. Cel mai probabil, misiunea avionului a fost de a supraveghea îndeaproape activitatea Rusiei în Transnistria și, posibil, în Marea Neagră.

Avionul ARTEMIS

ARTEMIS este cel mai nou avion american de cercetare SIGINT deținut de o firmă privată

Deja utilizat în misiuni specifice din Ucraina, ARTEMIS de la Leidos face parte din flota în creștere a serviciului de avioane pentru culegerea de date și informații deținute de contractori privați americani, potrivit Defense România.

„Aceste avioane pot vedea foarte departe atunci când operează la 12. 000 m altitudine”, a declarat Mike Chagnon, președintele adjunct al Leidos Defense Group, într-un interviu.

ARTEMIS, dislocat în Europa

În noiembrie 2021, prima aeronavă ARTEMIS a fost retrasă dintr-un exercițiu al armatei americane din Arizona și dislocată în Europa pentru a face parte din efortul NATO de monitorizare a forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina.

Aeronava zboară în medie șase zile pe săptămână timp de nouă până la 10 ore pe zi, a spus Chagnon. Acest gen de avioane nu au armament la bord și nu zboară în așa-numitul spațiu aerian „contestat” care intră în zona apărării antiaeriene a părților combatante.

„Nu intrăm în mediul contestat”, a spus el. „Ne uităm în mediu contestat de la o altitudine mare, doar privind în jos, dintr-un mediu necontestat”, citează Defense România.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro