FOTO Cum arată cele mai spectaculoase instalații luminoase expuse în parcurile din Sectorul 2
Nu vă plac luminițele de Crăciun clasice? Atunci merită să dați o tură, până pe 18 decembrie, prin parcurile din Sectorul 2, unde sunt expuse nouă instalații luminoase contemporane, care până acum au făcut înconjurul lumii. Lucrările sunt expuse în cadrul festivalului Lights On.
Poate cea mai cunoscută este Museum of the Moon, o replică luminoasă a Lunii, creaţie semnată de artistul britanic Luke Jerram. Aceasta este expusă în Parcul Ioanid, suspendată deasupra lacului. Instalația a fost creată în 2016 și de atunci a fost expusă în Hong Kong, Londra, Tokyo, Toronto, Milano, Lille, Reykjavik, Beijing, Delhi, Dubai, Bruxelles, Riga, Rotterdam.
Alături, în Parcul Grădina Icoanei, găsiți ”Balloomi”, instalația realizată din 85 de baloane cu LED-uri pe interior și Aqua Olimpia, o mare de luminițe mișcătoare. Copiii au acces la marea de luminițe, fiind una dintre puținele instalații expuse în cadrul festivalului care poate fi atinsă și nu este protejată cu gard. Ambele lucrări sunt realizate de artistul polonez Artur Grycuk.
O altă lucrare spectaculoasă este ”Firefly Field”, amplasată în Parcul Păsărari, lângă Primăria Sectorului 2.
”Ne întoarcem în timp pentru câteva secunde și facem o călătorie imaginară în copilărie – atunci când licuricii, aceste mici minuni ce aduc lumină, ne-au permis să credem în magie. „Firefly Field” by Studio Toer aduce o „invazie” a licuricilor în Parcul Păsărari din capitală. Ne dorim să îi facem pe privitori să fie curioși, să își adreseze întrebări și să îi îndemnăm să viseze”, spun organizatorii.
De neratat este şi celebra instalație MI-E DOR DE TINE, creație a fondatorului Lights On Romania, Andi Daiszler. În trecut, această lucrare a fost expusă în oraşe precum Londra sau Washington D.C. Tot în Parcul Morarilor este expusă și lucrarea sculpturală şi textuală Stringed, care îmbracă forma unor cuvintele luminoase ce par să plutească în aer fără efort. Lucrarea semnată de artistul Gijs van Bon este impresionantă mai ales prin dimensiunea sa, de 20 de metri lungime.
Lucrarea Diva, semnată de artistul francez Thomas Voillaume, care întruchipează o siluetă umană cu o înălţime de 3.5 metri, este amplasată în curtea Universității Tehnice de Construcții din București.
”Diva este o enigmă care prinde culoare și glas la căderea nopții prin intermediul proiecției video și al acompaniamentului sonor. Nu știm cine este ea, de unde vine, ce gândește, și nu ne putem abține de la aceste întrebări în fața ei. Înghețată în timpul zilei într-un calm meditativ, impunătoarea lucrare de 3,5 metri înălțime se trezește la căderea nopții și comunică cu cei din jur, într-un limbaj ce rămâne a fi decodificat de fiecare în parte, după propriile valori”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook.
Tot în curtea Universității Tehnice de Construcții din București este amplasată și creația artistului român Daniel Popescu, intitulată Invisible, un tunel creat din 56.000 de oglinzi.
”In[visible] îți arată, simplu, că ești mai mult decât pari. Pe măsură ce intri în instalație, întreaga fibră a realității pe care o percepem ca fiind fixă, stabilă, începe să se descompună într-un milion de fragmente care distorsionează și diluează tot ce știm și cunoaștem, chiar până la însăși propria noastră persoană. In[visible] îți arată și că ești fragil și, că pe culoarul vieții, părți din tine își vor schimba forma”, spun organizatorii.
Consumul total de energie electrică pentru cele 9 instalații funcționale e de 4kwh, echivalentul consumului unei locuințe cu 4 membri care își desfășoară activitățile de zi cu zi, spun organizatorii.
Instalațiile sunt disponibile toată noaptea pentru vizitare, cu excepția celor la UTCB, care sunt accesibile până la miezul nopții.
Festivalul Lights On este organizat de Centrul Cultural Mihai Eminescu și Primăria Sectorului 2 București, în parteneriat cu Asociația Daisler. Accesul publicului la eveniment este gratuit.