FOTOGALERIE Bucuresti, orasul calcanelor. Cum transformi un zid oribil intr-o opera de arta
Daca iei la picior centrul orasului, vezi cum, din cand in cand, ies de dupa cladirile vechi niste pereti mult mai inalti, fara ferestre, care par neterminati. In limbajul de specialitate se numesc calcane, adica pereti fara ferestre de care urma sa se lipeasca o alta cladire. Datorita faptului ca sunt peste tot, arhitectii numesc Bucurestiul „Orasul calcanelor”.
Desi fac parte din specificul orasului, majoritatea oamenilor le consider inestetice. In alte tari, pentru a le infrumuseta, localnicii le-au pictat. De cativa ani si proprietarii de „cladiri cu calcan” din Bucuresti au recurs la aceasta solutie.
„Calcanul este o prezenta curenta in Bucuresti datorita valurilor de dezvoltare prin care a trecut. Transformarea unora dintre aceste calcane din spatii reziduale intr-un element estetic poate fi o solutie pentru unele zone din oras, nu este un lucru nou, dar nu este atat de simplu pe cat pare. Bunul simt si calitatea artistica a interventiei sunt esentiale pentru succesul unui astfel de demers”, spune arhitectul Teodor Frolu. Va prezentam cativa pereti pictati pe care i-am gasit haladuind prin oras. Daca mai stiti si altii va rugam sa trimiteti poze folosind formularul de mai jos.
Scene de viata pe calcanul unei cafenele de la Romana
„Era un calcan gol, nevopsit si din punctual meu de vedere inestetic. Am vrut sa infrumusetam locul si sa spunem o poveste care sa smulga un zambet. Asa am ajuns la imaginea pe care o vedeti pictata pe perete. A costat cateva mii de euro. Este o cheltuiala „pentru ochi”. Nu aduce profit. Pe mine insa ma bucura foarte mult cand oamenii vin special sa vada pictura, se opresc din mers in fata ei, sau o fotografiaza”, ne-a povestit Catalin Mahu, proprietarul cafenelei Cafepedia, cel care a avut idea de a „colora” peretele.
Peretele pictat de pe strada Pictor Artur Verona
„Calcanul de pe strada Pictor Artur Verona colt cu Pitar Mos il pictam in fiecare an in timpul evenimentului Street Delivery. A inceput acum cinci ani, ideea fiind sugerata de artistul Vlad Nanca si pusa in practica de Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania. Atunci am discutat cu proprietarii, le-am spus ca vom picta peretele si ca aceasta initiativa va imbunatati imaginea zonei. Au fost de acord. Pictarea peretelui costa cam 1500 de euro. In fiecare an tema difera. Anul acesta tema este „Bucurestiul fantastic”.
Artistii care l-au pictat se numesc Sinboy si Saddo. Acesta a fost primul perete public pictat in mod legal si poate cel mai mare din tara. A ajuns un loc de pelerinaj pentru turisti, regizori, autori de filme si reclame. Prin astfel de initiative vrem sa sustinem street art-ul ca forma legitima de exprimare artistica”, ne-a declarat Cristi Neagoe, organizatorul evenimentului Street Delivery.
Calcanul din Intrarea Soarelui
„Noi am avut un astfel de experiment, cred eu reusit, din moment ce rezista de aproape 10 ani de zile ani, lipit de ce a fost odata Amsterdam cafe. Atunci, demersul nostru de renovare a cladirii parea un act de inconstienta si lipsa de viziune. Cand au mai vazut prietenii ca am investit 2800 de euro intr-o pictura murala ce putea fi vadalizata oricand, au inceput pariurile: cat timp va rezista. Se pare ca am castigat pariul cu orasul si comunitatea ce a adoptat experimentul nostru. Ma bucur cand vad ca a devenit un foto spot pentru turisti sau clipurile publicitare. Conceptul de continuare a fatadei in perspectiva ne apartine, iar interpretarea a fost facuta de artist. Pictura a fost finantata de cele patru companii ce apar in pictura si sunt firmele noastre ce au participat si la realizarea proiectului mare Amsterdam Cafe. Mai exista si o firma cu frizerie pe care este portretul soferului nostru de atunci, un personaj foarte popular la noi in companie, pe care il chema „Mitica”. Sunt detalii amuzante de care imi aduc aminte cu placere cand trec pe langa calcan”, spune Teodor Frolu.
Un nou perete pictat la Muzeul de Istorie
Teodor Frolu spune ca mai sunt multe calcane care ar trebui pictate: „Unul foarte important este cel de langa Muzeul National de Istorie ce marcheaza intrarea pe Calea Victoriei dinspre Splai. Este un loc important ce trebuie tratat diferit fata de mica noastra joaca, de la la noi din Intr. Soarelui. Prin importanta locatiei si impactul pe care il poate avea asupra zonei, este nevoie ca solutia sa fie aleasa printr-un concurs public in care primaria sa-si asume acest rol de mediator in cautarea solutiei. Poate sa devina si un eveniment anual in care, de fiecare data, un alt artist este invitat sa realizeze un manifest urban al momentului”.
NOTA HotReporter: Ai surprins o intamplare, un eveniment care merita cunoscut? Ai participat la un spectacol adevarat?
Ai fost martor la un incident sau accident? Vezi, pozezi, filmezi, postezi! Nu uita sa precizezi: – data si ora la care ai fotografiat
– locul unde ai fotografiat Daca e necesar, scrie cateva cuvinte lamuritoare despre eveniment.