Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Ce poti sa faci cu o cladire monument istoric

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Majoritatea proprietarilor de cladiri de patrimoniu considera ca acestea sunt o povara. Fie le lasa in paragina, fie incearca cu orice pret sa le demoleze ca sa construiasca ceva mult mai mare in loc deoarece considera ca „o casa veche si darapanata” nu poate sa aduca profit. Sunt insa si proprietari care privesc aceste cladiri cu respect, le-au resturat si le-au transformat intr-un business de succes. Revista Zeppelin a strans cateva dintre aceste exemple in expozitia „Case vechi design si ceva in plus”, gazduita de Biblioteca Central Universitara Carol I din Bucuresti pana pe 17 octombrie.

„Am aratat prin „Case vechi, design si ceva in plus” ca patrimoniul nu este o durere de cap suplimentara pentru proprietari ci o forma de investitie care genereaza profit si succes daca oamenii il iubesc si il respecta. Este o expozitie pasionala despre ceea ce indragim si ce trebuie sa aparam si vine exact in momentul in care politicienii se pregatesc sa atace orasele cu noi si noi constructii oribile. Este vorba despre modificarile propuse la Legea urbanismului, o noua lege a puzurilor, care va afecta si mai mult situatia stranie in caredeja se afla monumentele si cladirile vechi. Despre reususcitarea patrimoniului nu am auzit o vorba decenta niciodata in vreo lege. Nici prea multe proiecte pertinente de dezvoltare urbana care sa folosesaca patrimoniul existent ca un as in maneca”, a declarat pentru HotNews.ro Constantin Goagea, director revista Zeppelin.

Acesta este de parere ca Romania ar putea atrage mai bine investitorii straini daca ar conserva patrimoniul construit. „Investitorii straini s-ar muta in Romania daca viata „culturala” si profilul cultural al oraselor ar fi consistent si convingator. Daca ar regasi ceva din civilizatia de la ei de acasa. Asa am putea atrage nu numai investitorii sa se mute aici, dar le-am putea oferi inclusiv studentilor straini o posibilitate sa se gandeasca la Romania ca la o tara europeana. Influxul de experienta, creativitate si cunoastrerre din alte parti este crucial astazi. Asta duce cu adevarat la dinamism economic, consum mare, miscare de capital, initiativa. Altfel patrimoniul ramane doar ca decor pentru filme exotice sau de epoca”, concluzioneaza Constantin Goagea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro