FOTOGALERIE Criza economica, hotii de hartie si colectarea selectiva
Pana cum, din categoria micilor infractori, hotii de fier vechi erau cei care dadeau cele mai mari batai de cap autoriatilor locale, acestia furand tot ce prindeau, de la capace de canal la sine de cale ferata si calorifere vechi din holurile blocurilor. Lucrurile au ajuns atat de departe incat, acum cateva zile, Primaria din Craiova, unde in doua luni s-au furat 130 de capace de canal din fonta, a luat decizia sa le inlocuiasca cu unele din plastic compozit. O data cu civilizarea societatii romanesti insa s-a diversificat si activitatea micilor infractori care devasteaza orasul pentru a putea trai de pe o zi pe alta. Astfel ca, la scurt timp dupa amplasarea celebrelor tomberoane „galbene, verzi si albastre” pentru colectarea selectiva a deseurilor de hartie, plastic si sticla, acestea au devenit o sursa constanta de profit pentru hoti.
- Da click pe imagine pentru a vedea FOTOGALERIA
Firma Romprest care colecteaza gunoiul in sectorul 1 al Capitalei se plange ca aproximativ jumatate dintre deseurile depuse de cetateni la containerele stradale pentru colectare selectiva sunt furate. „Am avut probleme cu furtul deseurilor colectate selectiv inca din 2008 cand am demarat aceasta activitate. In ultimul an insa, din cauza crizei economice aceasta problema s-a acutizat, furtiurile fiind din ce in ce mai mari. Acum colectam cam jumatate din ce colectam acum un an, restul fiind furat”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Velicu, director operational Romprest. Mai mult, acesta sustine ca hotii le devasteaza si tomberoanele: „Ca sa poata fura din clopotele acele mari trag de ele pana le rastoarna. Fiindca ati vazut ce forma au, singurul loc de unde le pot apuca sunt inelele de metal de deasupra tomberoanelor. Si trag de ele pana le rup, iar noi nu mai avem cum sa le golim fiindca nu mai avem de unde sa ridicam containerul. Daca nu il pot rasturna, isi baga copiii acolo, fiindca sunt mai mici si incap pe gaura aceea de plastic, si acestia le dau hartia din interior. In sectorul 6 ne-au povestit cei care ridica deseurile ca au gasit pe cineva dormind intr-un astfel de container. Ne e frica sa nu se intample un accident intr-o zi”.
Desi angajatii firmei i-au fotografiat pe hoti si au trimis pozele insotite de reclamatie la Politie, acestia nu pot fi amendati din cauza ca legea nu prevede sanctiuni, aceasta fiind o activitate noua. „Inevitabil, oamenii care vin sa ridice gunoiul se intalnesc cu acesti hoti si ii fotografiem. Am trimis imagini la Politie insotite de sesizari, insa Politia nu are ce sa le faca fiindca nu sunt prevazute amenzi in legislatie pentru aceasta activitate si nu este specificat cine este proprietarul gunoiului”, sustine Sorin Velicu. La centrele de colectare a hartiei si plasticului, hotii primesc pentru fiecare kilogram 0,2 – 0,3 lei.
In timp ce infractorii isi fac de cap si sfideaza politia neputincioasa, legea prevede ca incepand cu anul 2010 autoritatile locale sa diminueze cu 15% cantitatea de deseuri colectate si trimise spre depozitare, in acest procent regasindu-se deseurile reciclabile. In cazul in care nu indeplineste aceasta cota, pentru fiecare tona in minus se va plati o contributie de 100 de lei la Fondul de Mediu. Pana in 2020 autoritatile locale au obligatia sa recicleze 50 la suta din totatul desurilor reciclabile depuse la groapa de gunoi.