Sari direct la conținut

​​FOTOGALERIE Cum se amenajeaza o piata publica in centrul Madridului. Plaza de la Luna vs Piata Universitatii

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Arhitectii care au castigat concursul pentru amenajarea Pietei Universitatii au declarat joi pentru HotNews.ro ca Primaria Capitalei le-a modificat proiectul fara sa li se ceara parerea, iar rezultatul nu are legatura cu solutia premiata. „Multimea” de corpuri de iluminat care ar fi trebuit sa se amplaseze pe spatiul public a fost inlocuita de un stalp de iluminat de 19 metri inaltime, pavajul de piatra cubica din zona cladirilor de vizavi de Universitate va fi inlocuit cu dale de piatra, iar in mijlocul pietei au fost puse aerisirile de la parcare, niste cutii de peste un metru inaltime. „Nu inteleg de ce au mai facut concurs daca stiau deja ca vor sa puna dale de piatra”, a declarat pentru HotNews.ro Simona Dirvariu, parte a echipei care a castigat concursul pentru amenajarea pietei. In Spania, la Madrid, intr-o piata din centrul orasului lucrurile au stat cu totul altfel. Consiliul Local a organizat un concurs de idei, iar rezultatul este ceea ce se vede in poze.

  • Da click pe imagine pentru a vedea FOTOGALERIA

Plaza de la Luna (Plaza Santa Maria Soledad Torres Acosta) se afla in centrul Madridului, in spatete zonei comerciale Gran Via. Locul era cunoscut drept unul rau famat, in zona fiind probleme cu prostitutia si drogurile. In 2006 locuitorii din zona au atras atentia autoritatilor asupra acestor probleme realizand mai multe filmulete pe care le-au postat pe internet si au aparut in presa. Imediat dupa acest scandal, Consiliul municipal a decis sa reamenajeze piata ca parte a pachetului de masuri pentru ridicarea nivelului zonei.

Cum arata aerisirile care sunt puse in mijlocul Pietei Universitatii_2

Cum arata aerisirile care sunt puse in mijlocul Pietei Universitatii Foto: Hotnews

„Din punct de vedere arhitectural, Plaza de la Luna a fost caracterizata in anii anteriori prin design-ul sau mixt si incoerent si o stare generala foarte proasta. Strada Tudesco care traversa si impartea Plaza de la Luna in doua contribuia si mai mult la lipsa de unitate a spatiului. Diferite elemente, ca de exemplu pereti, rampe, siruri de trepte, turnuri de ventilatie si guri de aerisire ale parcarii subterane, functionau ca obstacole care impiedicau utilizarea confortabila a pietei de catre trecatori si, de asemenea, contribuiau la imaginea negativa generala”, scrie revista Zeppelin despre acest spatiu public.

Proiectul de reamenajare a pietei a fost castigat de biroul de arhitectura Brut Deluxe. Strada care traversa piata a fost desfiintata, rampele, gurile de aerisire si treptele au fost renovate, s-a pus granit pe jos si s-a plantat mai multa vegetatie. Potrivit publicatiei El Pais, reamenajarea pietei a costat aproximativ 4 milioane de euro. In final a iesit ceea ce se vede in imagini, revistele de arhitectura din intreaga lume dandu-l drept exemplu povitiv pentru amenajarea unui spatiu public.

De ce este important ca primaria sa organizeze concursuri de arhitectura pentru proiectele publice?

Proiectul care a castigat concursul organizat de Primarie si OrdinulArhitectilor_2

Proiectul care a castigat concursul organizat de Primarie si Ordinul Arhitectilor Foto: OAR

„Ceea ce cred oamenii despre concursul de arhitectura este ca e o cheltuiala inutila pentru a vedea care arhitect propune ceva mai frumos si ca trebuie facut de gura lumii. Dar concursul este important pentru ca ne face mai destepti. Vedem prin eforturile unor oameni creativi multitudinea de probleme care apar dintr-o simpla idee. Si nu vedem doar problemele, vedem si solutiile. Concursurile aduc diagnosticul corect pentru oprice situatie si prescriu tratamentul corect. Este ca in medicina. Concursurile aduc laolalta pe toata lumea, si pe istorici si pe tehnicieni, si pe designeri. Concursul investigheaza viitorul si decide viitorul orasului”, explica arhitectul Constantin Goagea, director revista Zeppelin.

Reamenajare Piata Universitatii – Bucuresti

Localizare: in centrul istoric al Bucurestiului;

Suprafata spatiu amenajat: 8.500 mp;

Comanditarul lucrarii: Primaria Bucuresti;

Arhitecti: Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta);

Cum s-au ales arhitectii: concurs de arhitectura;

Constructor: Apolodor;

Anul in care s-a finalizat lucrarea: in prezent, in lucru;

Costa amenajare: pret estimat la 500.000 de euro;

Reamenajare Plaza de la Luna – Madrid

Localizare: in centrul vechi al Madridului in vecinatatea bd. Gran Via;

Suprafata spatiu amenajat: 6.600 mp;

Comanditarul lucrarii: Consiliul Local Madrid;

Arhitecti: Brut Deluxe – Ben Busche si Isabel Barbas;

Cum s-au ales arhitectii: concurs de arhitectura;

Constructor: FCC;

Anul in care s-a finalizat lucrarea: 2007;

Costa amenajare: circa 4 milioane euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro