Sari direct la conținut

Fotogalerie Idei de călătorie: Riga, capitala Art Nouveau a lumii

HotNews.ro
Riga văzută din Catedrala Sf. Petru, Foto: Hotnews
Riga văzută din Catedrala Sf. Petru, Foto: Hotnews

Probabil pentru mulți români țările baltice nu sunt atractive ca destinație turistică. În acest articol intenționez să vă împărtățesc din experiența mea în Letonia și să vă arăt de ce țările baltice ar merita o șansă și din partea noastră.

Letonia se situează în mijlocul țărilor baltice nu numai pe hartă. Este a doua țară și în ceea ce privește condițiile de viață și ritmul de dezvoltare, cel puțin așa consideră letonii pe care i-am întrebat. Ritmul de viață este mai lent decât în marile orașe de la noi, însă și locuitorii capitalei letone au probleme legate de traficul îngreunat, mai ales la ore de vârf. De asemenea, de îndată ce ieși din Riga, te va surprinde că drumurile lor au gropi ca la noi. Pe unele porțiuni, chiar mai rău.

Un city break în acest oraș nu ar fi scump. Prețurile sunt asemănătoare cu cele din Europa de Vest, însă problema nu este asta. Ci cum ajungem acolo și faptul că nu mai există un zbor direct din București. Există un zbor direct între Constanța și Tallinn, capitala Estoniei. Țările baltice sunt foarte apropiate unele de altele și aș recomanda, dacă ajungeți în zonă, să le vizitați pe toate. Distanța dintre Tallinn și Riga se străbate în aproximativ 4 ore cu mașina.

La un moment dat AirBaltic, compania low cost care operează cele mai multe zboruri din și către Letonia, implementase un zbor direct de la București la Riga, însă în perioada în care am fost eu nu am văzut să existe așa ceva. Zborul nu era ieftin nici când era unul direct (179 euro). Zic ieftin pentru că, în general, în zborurile companiei low cost te poți încadra în 100 de euro dus-întors.

Dacă puteți trece peste acest impediment legat de transport, iată ce veți putea vedea în Riga:

De la aeroport, puteți ajunge foarte ușor în centru folosind transportul în comun. O călătorie costă 1 euro și un pic. Iar prețurile la mâncare sunt un pic mai mari decât la noi, depinde evident de local. O bere în centru costă undeva la 1,20 euro.

Centrul este mic și poate fi stăbătut la pas în numai o zi. Ce obiective turistice puteți vizita:

Piața Primăriei din Riga datează din secolul al XIX-lea și istoria spune că aici erau organizate execuțiile publice. În piață găsim și Primăria orașului, deasupra căreia este ceasul orașului, care a fost construit în 1334. În Piața Primăriei se organizează adesea evenimente precum concerte sau festivaluri.

House of the Blackheads este unul dintre cele mai importante și cunoscute obiective turistice din capitala letonă. House of the Blackheads datează încă din 1334 și a fost inițial gândită ca un loc de întâlnire al frăției celor care aparțineau grupului „Blackheads”, un soi de cavaleri. Membrii asociației „blackheads” includea negustori tineri și necăsătoriți, de origine străină, majoritatea cu origini germane. Clădirea a fost aproape distrusă de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial, însă a fost complet reconstruită în anul 1999.

Biserica Sfântului Petru este situată în Centrul Vechi, foarte aproape de House of the Blackheads. Este un lăcaș religios luteran și a fost ridicată în anul 1209, fiind singura clădire care a rezistat marelui incendiu care a devastat Riga în 1350. Puteți urca în turnul bisericii, de unde veți avea o vedere foarte frumoasă asupra capitalei letone. Totuși, prețul este cam piperat: 7 euro. De banii aceștia puteți merge la Raddison Blue, situat la doar câțiva kilometri (distanța poate fi parcursă pe jos; de altfel, la toate obiectivele turistice puteți ajunge pe jos). De acolo, veți avea parte de aceeași panoramă și de acei 7 euro vă puteți comanda un platou cu fructe sau un coktail.

Lângă râul Daugava se găsește și Catedrala din Riga, care a fost construită în secolul al XIII-lea, mai exact în anul 1211. Intrarea este liberă în biserică pentru vizitatori, însă nu se poate fotografia sau filma în interiorul acesteia.

Piața Centrală din Riga. Este și ea, ca toate obiectivele de mai sus, situată în centrul vechi al orașului. Este cea mai mare piață din Europa și a fost construită în 1922. Construcția a durat aproximativ 8 ani. Clădirea a fost construită în stilul neo clasicism. Intrarea în piață costă 2 euro.

Lucruri interesante despre Letonia:

Riga a fost declarat orașul cu cea mai mare concentrare de clădiri în stil Art Nouveau din lume. O treime dintre clădirile sale din zona centrală sunt construite în stilul acesta.

Înainte să treacă la euro, moneda oficială letonă era lats.

Turnul Radio TV, situat pe insula Zakusala, este cea mai înaltă structură din metal din țările baltice, fiind al 14-lea turn ca înălțime din lume și al treilea din Europa. Construcția sa a fost încheiată în anul 1986.

Puteți ajunge la Marea Baltică cu trenul în jumătate de oră, din Gara Centrală din Riga.

Art Nouveau în Riga.

House of the Blackheads.

Monumentul Libertății din Centrul Vechi din Riga.

The Three Brothers.

Străzi din Centrul Vechi.

Biblioteca Națională din Riga.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro