Sari direct la conținut

FOTOGALERIE ​Moda demolarilor de weekend continua: Primaria Capitalei a pus la pamant doua cladiri monument de pe strada Berzei

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

In stilul initiat de rechinii imobiliari, Primaria Capitalei a pus la pamant, in acest weekend, doua cladiri monument istoric de pe strada Berzei, la numerele 81 si 89. Cele doua cladiri au fost rase de pe fata pamantului pentru a face loc Diametralei Buzesti – Berzei – Uranus. ONG-urile sustin ca demolarea s-a facut ilegal, deoarece Planul Urbanistic Zonal in baza caruia se face drumul a fost anulat de Tribunalul Bucuresti si de Tribunalul de la Cluj. Primaria Capitalei spune ca cele doua case au fost „demontate”.

Demolarea casei de pe Berzei 81 a inceput de vineri dupa-amiaza, cand muncitorii au inceput sa scoata ornamentele constructiei si acoperisul. Sambata seara, intre 7.30 si 8.15, buldozerele au pus la pamant trei sferturi din casa. Dupa ce in fata cladirii s-au strans mai multi ONG-isti si a venit Inspectia de Stat in Constructii, seful de santier a plecat, iar demolarea a incetat. Dupa plecarea ONG-istilor, demolarea a fost reluata, iar pana dimineata terenul era curatat. Autorizatia de desfiintare a fost eliberata pe 2 iunie de Primaria Capitalei, iar pe panoul de santier scrie ca se efectueaza lucrari de „eliberare amplasament si sistematizare verticala pentru obiectivul ‘Supralargire strada Buzesti’, privind imobilul din strada Berzei nr 81- Translatare prin desfacere si reconstruire in materiale traditionale”.

Demolarea imobilului de pe Berzei 89 a inceput sambata dimineata. Pana la ora 10, a fost pus la pamant. Nu exista panou de santier care sa explice daca are sau nu autorizatie de desfiintare. Desi a venit Inspectia de Stat in Constructii, muncitorii si-au continuat treaba. Pana sa arate seful de santier autorizatia de desfiintare inspectorilor, lucrarile de demolare fusesera deja finalizate.

Nicusor Dan, Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, sustine ca demolarea celor doua monumente este ilegala. „Autorizatiile de ‘desfacere si reconstruire’ Berzei 81 si Berzei 89 sunt in mod flagrant ilegale. Ele se bazeaza pe PUZ Buzesti-Berzei care era suspendat inca din 26.04.2011, deci nu exista din punct de vedere juridic la momentul emiterii autorizatiilor. Ministerul Dezvoltarii, organizatiile profesionale si ONG-urile au aratat toata disponibilitatea pentru a iesi din situatia absurda in care Primaria Capitalei a dus locuitorii Bucurestiului prin oprirea lucrarilor pentru autorizatii ilegale.

Toate aceste organisme s-au angajat sa participe la o negociere moderata de Minister, pe 11 iulie, pentru a gasi solutia optima de deblocare a lucrarilor. Primarul Oprescu a convenit acest lucru cu ministrul Udrea. Primaria vine acum si incalca intelegerea cu Ministerul, sfideaza toate aceste organisme, si incepe demolarea pentru a le pune in situatia faptului implinit”.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat pentru HotNews.ro ca imobilele au fost dezasamblate, iar lucrarile se desfasoara legal:

„Autorizatiile au fost verificate de ISC. Nu sunt ilegale. Cele doua imobile nu au fost demolate, ci dezansamblate. Materialele de constructie vor fi recuperate si casele vor fi reconstruite. De ce s-au demolat noaptea, nu stiu”, a sustinut acesta.

Desi arhitectul sef spune ca imobilele au fost ‘dezasamblate’, martorii oculari spun ca cele doua case au fost demolate cu barbarie, fiind greu de crezut ca se va putea recupera mare lucru din ele.

In plus, nu se specifica nicaieri daca vor fi reasamblate imobilele demolate sau se vor construi, cu materiale noi, unele care sa le semene, iar in absenta unui Plan Urbanistic Zonal care sa prevada translatarea lor, certitudinea ca vor fi reconstruite nu exista.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat pe 16 iunie Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (HCGMB 262/2006) prin care Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus a fost declarata de utilitate publica. Decizia de suspendare este data pana la judecarea procesului in care se cere anularea acestui act administrativ, respectiv aprilie 2012.

Decizia este definitiva si irevocabila. Actiunea a fost depusa de Asociatia Salvati Bucurestiul la Tribunalul Bucuresti pe 29 octombrie 2010.

Acesta este cel de-al cincilea proces pe care Primaria Capitalei il pierde in cazul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus.

  • pe 21.12.2010 Tribunalul Bucuresti a suspendat in dosarul 60056/3/2010 autorizatiile de desfiintare pentru Hotel Marna si Casa Radulescu; Primaria a emis ulterior autorizatii cu acelasi continut. Asociatia Salvati Bucurestiul a depus plangerea penala;
  • pe 19.01.2011 Tribunalul Bucuresti a suspendat in dosarul 62706/3/2010 autorizatia de desfiintare pentru imobilul din str. Cobalcescu nr. 60; Primaria a continuat demolarea. Asociatia Salvati Bucurestiul va depune plangerea penala;
  • pe 12.04.2011 Tribunalul Bucuresti a anulat in dosarul 52450/3/2010 Planul Urbanistic Zonal Buzesti-Berzei;
  • pe 26.04.2011 Tribunalul Cluj a suspendat in dosarul 958/117/2011 Planul Urbanistic Zonal Buzesti-Berzei si autorizatia de construire 363/2009.

In plus, pe 7 iunie, Prefectul Capitalei a cerut suspendarea autorizatiilor de construire pe ultimele doua tronsoane ale Diametralei, la care Primaria Capitalei mai lucra:

  • Autorizatia nr. 38/04.02.2011avand ca obiect executarea lucrarilor cuprinse intre Piata Victoriei si Calea Grivitei – Strada Berzei (intre Calea Grivitei si Calea Plevnei)
  • Autorizatia nr. 633/29.12.2010 avand ca obiect executarea lucrarilor pe tronsoanele Piata Victoriei-Str Occidentului si B-dul Dinicu Golescu – Calea Plevnei.

Vezi aici istoricul proiectului diametralei Buzesti – Berzei – Uranu si lista imobilelor expropriate si care dintre ele au fost demolata pana in prezent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro