Sari direct la conținut

​​FOTOGALERIE Primaria Capitalei a modificat solutia de amenajare a Pietei Universitatii. Vezi cum va arata cel mai cunoscut spatiu public din Bucuresti

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Primaria Capitalei a modificat proiectul de amenajare a Pietei Universitatii – spatiul de deasupra parcarii subterane din zona cu statui – desi solutia a fost consfintita printr-un concurs international de idei, au declarat pentru HotNews.ro arhitectii care au castigat competitia si a caror proiect ar fi trebuit sa se realizeze. Astfel, „multimea” de corpuri de iluminat care ar fi trebuit sa se amplaseze pe spatiul public a fost inlocuita de un stalp de iluminat de 19 metri inaltime, pavajul de piatra cubica din zona cladirilor de vizavi de Universitate va fi inlocuit cu dale de piatra, iar in mijlocul pietei au fost puse aerisirile de la parcare, niste cutii de peste un metru inaltime. Primaria Capitalei nu a furnizat pina la ora publicarii articolului nici un punct de vedere despre modificarea planurilor initiale.

  • Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea toate imaginile

„Dupa castigarea concursului am predat primariei studiul de fezabilitate si am realizat documentatia pentru avizarea proiectului si obtinerea autorizatiei de construire. In mare, proiectul care a primit autorizatia de construire este cel de la concurs. Singura modificare facuta a fost ca am mai pus vegetatie. Pentru prima faza am primit de la primarie 30.000 de euro, bani din care au fost platite studiile pentru avizarea proiectului, inginerii si ce am facut noi. Dupa asta, trebuia sa primim de la primarie o nota de comanda pentru faza a doua (proiectul tehnic), insa lucrul acesta nu s-a intamplat. Primaria ne-a tot cerut detalii de executie, noi le-am dat, am venit la santier, insa banii nu stim daca ii primim. Dar nu este vorba numai de bani. La ultima vizita pe care am facut-o la santier am descoperit ca s-a facut o mare groapa in mijlocul pietei si ni s-a spus ca acolo se va pune un stalp de iluminat de 19 metri inaltime. Cand am intrebat ce se intampla, ni s-a spus ca acest proiect a fost facut de Luxten impreuna cu primarul si arhitectul sef si ca s-a optat pentru aceasta solutie datorita costurilor mari la care se ridica corpurile de iluminat propuse de noi. Puteau insa sa ne spuna si gaseam o solutie de comun acord nu sa fim pusi in fata faptului implinit. Noi si asa am propus niste corpuri de iluminat mai ieftine, iar arhitectul sef si cei de la Luxten, cu care a trebuit sa colaboram la proiectul de iluminat, au insistat sa punem unele mai de buna calitate. Practic, s-a obtinut autorizatie pentru un proiect si se face un altul”, a declarat pentru HotNews.ro arhitecta Simona Dirvariu, parte a echipei care a castigat concursul.

Aceasta sustine ca din estimarile facute impreuna cu Luxten corpurile de iluminat propuse in proiectul castigat la concurs ar fi costat circa 230.000 de euro. „Noi am propus realizarea proiectului in doua faze. Intai sa se realizeze proiectul propriu zis cu pavajul, vegetatia si fundatiile stalpilor de iluminat, care ar fi costat circa 500.000 de euro, dupa care in faza a doua, cand existau bani sa se monteze si corpurile de iluminat. Pana atunci se puteau folosi corpurile de iluminat existente”, a explicat arhitecta.

Aceasta sustine ca Primaria a modificat si tipul de pavaj propus pentru piata. „Ni s-a spus ca pe trotuarele de langa cladirile de vizavi de cladirea Universitatii (n.r. – cladirea BCR si cea cu sediul mai multor partide) sa punem niste dale. Noi am propus acolo piatra cubica, dar spun ca nu opteaza pentru aceasta solutie deoarece au primit reclamatii de la persoane care au alunecat pe piatra cubica din Centrul Istoric. In zona cu statuile avem piatra aceea alba, iar in rest era prevazut piatra cubica. Daca pui trei feluri de piatra, din punct de vedere estetic nu va mai fi la fel. Nu inteleg de ce au mai facut concurs daca stiau deja ca vor sa puna dale de piatra „, afirma Simona Dirvariu.

O alta neconcordanta aparuta in proiect sunt aerisirile, niste cutii cu inaltimea de peste un metru care au fost puse in mijlocul pietei. „Aerisirile au fost prevazute acolo inca de la inceput, de dinainte de a se face concursul, prin proiectul parcarii, si nu au mai putut fi schimbate, insa ele erau de trei ori mai mici”, spune arhitecta.

Aceasta sustine ca a trimis municipalitatii mai multe scrisori in care ridica aceste probleme insa deocamdata nu i s-a raspuns pe motiv ca responsabilii au fost in vacanta.

Ordinul Arhitectilor din Romania a publicat pe 7 noiembrie 2011 rezultate concursului de arhitectura pentru amenajarea Pietei Universitatii. Locul I a fost castigat de o echipa din Italia, compusa din arhitectii Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta). Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la festivitatea de premiere, a declarat ca va organiza concursuri de arhitectura si pentru celelalte spatii publice importante din oras. „Concursul de arhitectura trebuie sa devina o practica”, a spus Oprescu. Referitor la proiectul castigator, atat primarul Capitalei, cat si arhitectul sef Gheorghe Patrascu au declarat ca este foarte bun si i-au felicitat pe castigatori.

„Solutia propune o piata unitara in centrul careia e proiectata o insula exclusiv pietonala, inconjurata de spatii care ofera posibilitatea circulatiei carosabile. Aceasta insula este delimitata de o serie de corpuri de iluminat, iar in interiorul acesteia sunt amplasate cele patru statui. Astfel, se da o importanta maxima statuilor, subliniind memoria locului. Juriul a remarcat faptul ca a fost singurul proiect prezent in concurs care, cu amenajari elegante, fara emfaza, ofera o amprenta clara a contemporaneitatii, nesubordonata volumetriei de ansamblu a sfarsitului de secol XIX. Juriul a remarcat forta ideii, simplitatea si economicitatea realizarii, care permit realizarea imediata, dar si posibilitatea unor adaptari ulterioare la necesitati care pot aparea in viitor. Iluminarea propusa este corespunzatoare, mobilierul urban este neostentativ, nu este opresiv prin numar si conceptie”, scrie in raportul juriului concursului.

Castigatorii au fost alesi din 52 de proiecte inscrise in competitie. Competitia a fost organizata dupa inceperea lucrarilor de construire a parcajului subteran de la Piata Universitatii, la solicitarea Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor.

Juriul concursului a fost format din:

Membri titulari :

1. arh. Luigi Snozzi (Elvetia)

2. dr. arh. Luis F. P. Conceição (Portugalia)

3. arh. Angelo Roventa (Austria)

4. dr. arh. Zeno Bogdanescu, reprezentant al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti (Romania)

5. dr. arh. Nicolae Lascu, reprezentant al Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR (Romania)

6. arh. Eugen Panescu, reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania (Romania)

7. arh. Gheorghe Patrascu, reprezentant al Municipiul Bucuresti (Romania)

Membrii supleanti :

1. arh. Nemes Karoly

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro