Sari direct la conținut

FOTOGRAFIA ZILEI Ambuteiaj pe Everest / Doi alpiniști și-au pierdut viața

HotNews.ro
FOTOGRAFIA ZILEI Ambuteiaj pe Everest / Doi alpiniști și-au pierdut viața

Trebuie să stai la coadă pentru a ajunge pe acoperișul lumii, cu o așteptare de mai multe ore în apropiere de vârful Everestului, în Himalaya, au anunțat joi organizatorii expedițiilor, potrivit AFP, care notează că doi alpiniști și-au pierdut viața în această zi.

Peste 200 de alpiniști au profitat miercuri de vremea senină pentru a urca, din Nepal și din China, pe cel mai înalt vârf al lumii, 8.848 metri. Dar echipele au fost nevoite să aștepte ore întregi, cu riscul degerăturilor.

Un american și o indiancă, ambii de 55 de ani, au murit pe Everest în această zi.

Donald Lynn Cash a căzut de pe vârf când făcea poze iar Anjali Kulkarni a murit când cobora de pe vârf. Organizatorul expediției lui Anjali Kulkrani, Arun Trek, a incriminat aglomerația de la vârf, subliniind că acest lucru i-a întârziat coborârea.

„A trebuit să aștepte mult timp pentru a atinge vârful și pentru a coborî”, a explicat Thupden Sherpa.

De la începutul sezonului de vârf, luna trecută, patru oameni au murit pe Everest. Între sfârșitul lui aprilie și sfârșitul lui mai, vremea oferă o scurtă fereastră cu condiții mai puțin extreme și mai favorabile ascensiunii.

Liberalizarea ascensiunilor pe Everest de către autoritățile nepaleze în anii 1990 a încurajat expedițiile comerciale și a multiplicat numărul de alpiniști.

În acest an, Nepal a eliberat pentru sezonul de primăvară numărul record de 381 de permise, cu un preț unitar de 11.000 de dolari.

Fiecare titular al unui permis este însoțit de un ghid.

Cel puțin alte 140 de persoane au primit permisiunea de a escalada Everestul de pe flancul nordic al Tibetului. În total, numărul de alpiniști pe Everest în acest an ar putea depăși recordul de anul trecut, cu 807 persoane care au atins vârful.

Everestul a fost cucerit pentru prima oară în 1953 de nepalezul Tenzing Norgay și neo-zeelandezul Edmund Hillary.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro