France24, despre strategia de aparare si presa: "Cand citesc ziarele, autoritatile din Romania vor sa vada stiri bune". Jurnalistii romani "sunt cunoscuti ca spun ceea ce cred"
„Presa – o amenintare la adresa securitatii nationale” romanesti, afirma postul francez France24 intr-un reportaj despre faptul ca in Strategia de Aparare discutata recent de CSAT sunt mentionate, ca vulnerabilitati, campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra. In reportaj, difuzat marti seara de televiziunea franceza si semnalat de Mediafax, se afirma ca „jurnalistii romani sunt cunoscuti ca spun ceea ce cred” si ca „atunci cand citesc ziarul, autoritatile din Romania vor sa vada stiri bune”.
Ce se afirma in reportajul France24:
- titlul reportajului: „Guvernul roman intra in lupta contra presei”
- introducere: „Presa – o amenintare la adresa securitatii nationale. Asa crede Guvernul roman, iar presedintele Traian Basescu tocmai a semnat o noua lege privind strategia nationala, ingradind ceea ce pot spune ziarele sau alte institutii media”
- Strategia de Aparare include sugestia: „campaniile de presa contra guvernului ar putea ajunge sa destabilizeze Romania”
- „Cand citesc ziarele, autoritatile din Romania vor sa vada stiri bune. Acesta pare sa fie rationamentul din spatele noii strategii de securitate nationala a presedintelui Traian Basescu”
- „Jurnalistii care critica institutiile publice sunt vazuti ca o amenintare la adresa securitatii nationale”
- Este citat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, potrivit caruia „este un semnal din partea institutiilor statului ca aceasta vulnerabilitate la adresa procedurii democratice trebuie sa primeasca un raspuns din partea comunitatii”
- Este citat Claudiu Pandaru, redactor-sef „Gandul”, potrivit caruia „sa spui ca presa este o amenintare la adresa securitatii nationale nu are sens”
- „Jurnalistii romani sunt cunoscuti ca spun ceea ce ce cred”
- „In loc sa lupte impotriva coruptiei, presedintele roman a ales un inamic mai vulnerabil, iar pentru multi impiedicarea libertatii de exprimare reinvie amintiri negre legate de cenzura din perioada comunista”.
Reportajul este ilustrat, intre altele, cu imagini de la recentele proteste impotriva guvernului, desfasurate la Bucuresti, dar si cu presedintele Basescu participand la o parada militara.
Strategia Nationala de Aparare a Tarii mentioneaza, printre vulnerabilitati „fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutiile statului”.
Saptamana trecuta, Clubul Roman de Presa a cerut CSAT sa precizeze cum defineste „campania de presa la comanda, cu scopul de a denigra” si „presiune exercitata de trusturi de presa asupra deciziei politice”.
France 24 este o televiziune de stiri ce abordeaza „din perspectiva franceza” subiecte aflate pe agenda internationala si „transmite in lume valorile franceze”, dupa cum se prezinta pe propriul site. Televiziunea, infiintata in decembrie 2006, este o subsidiara a holdingului finantat din bani publici Audiovisuel Exterieur de la France (AEF) si este menita sa prezinte o alta imagine asupra evenimentelor la zi, decat cea a unor posturi precum BBC World News sau CNN International.