Frankfurter Allgemeine Zeitung despre Victor Ponta si Traian Basescu
Premierul Romaniei, Victor Ponta, il numeste pe presedintele Basescu, pe care vrea sa-l demita duminica din functie, un mafiot. Realitatea e ca structuri mafiote se gasesc in propriul partid al lui Ponta. Cu toate acestea, premierul face pe neintelesul, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-un articol semnat de Karl-Peter Schwarz.
Marti, cu cinci zile inaintea referendumului de demitere din functie a presedintelui roman, Traian Basescu, a intrat in actiune DIICOT. In Bucuresti si alte zece orase au fost perchezitionate 256 de locuinte si birouri, au fost confiscate multe documente si calculatoare.
125 de persoane sunt anchetate in cauze de fraude cu decontari false de TVA intr-o serie de exporturi fictive de zahar. Paguba este presupusa la 40 de milioane euro anual. Aparentul cap al retelei este senatorul PSD Cezar Magureanu, care, ca de obicei in Romania, s-a grabit sa se declare victima politica.
Magureanu a fost ales pe listele PDL in parlamentul Romaniei. Apoi a schimbat taberele impreuna cu alti 80 de parlamentari si a ajuns, in final, in grupul parlamentar al PSD – adapostul fostilor comunisti, al carui fost presedinte chema in anii ’90 minerii la Bucuresti pentru a suprima opozitia democrata, al carui fost premier se afla in arest pentru fapte de coruptie si abuz de putere si al carui actual prim ministru executa o lovitura de stat cu scopul de a reinstaura controlul politicului in justitie.
La un miting la Craiova, Ponta le spunea sustinatorilor sai ca Basescu nu este numai „un mafiot si un mincinos”. Duminica, presedintele ar trebui adus in fata poporului pentru a „termina cu el” odata, pentru ca numai cu el debarcat de la putere „vom putea trai cu totii in liniste”, eliberati de grija ca Basescu ar face „dosare despre noi toti”.
Parlamentul se impune in fata Curtii Constitutionale
Printre cei 256 de parlamentari care au votat pentru suspendarea lui Traian Basescu se afla trei care au deja condamnari cu suspendare si alti 12 ale caror urmariri penale nu s-au incheiat inca. Delictele de care sunt acuzati sunt si ele deja obisnuinta: coruptie, abuz de functie, spalare de bani, santaj, inselaciune. Alti doi parlamentari sunt la inchisoare, printrei ei si Adrian Nastase. Mogulul media si colaboratorul cu Securitatea Dan Voiculescu („Felix”) si-a dat demisia intempestiv cu cateva zile inainte pentru a evita o condamnare intr-un process la Inalta Curte. Acum, procesul impotriva sa va trebui reluat de la capat la prima instant. Partidul Conservator al lui Voiculescu este partener minoritar in coalitia USL formata cu social-democrati si liberali. Trustul sau de presa Intact are grija sa inteteasca focul in discursul impotriva lui Traian Basescu, dar si impotriva opozitiei democrate si a intelectualilor de marca romani, prin intermediul posturilor Antena 1 si Antena 3.
Odata cu decizia de a-l suspenda pe Basescu, Parlamentul a ignorat un verdict al CCR prin care nu se constata nicio incalcare grava a Constitutiei Romaniei – singurul caz in care un presedinte poate fi suspendat din functie. Basescu a fost ales de doua ori de poporul roman si reconfirmat o data in functie printr-un referendum identic. In randul parlamentarilor nu a fost niciodata popular din cauza luptei sale impotriva lacomiei si josniciei clasei politice chiar si in interiorul PDL, partidul conservator care il sustine. I se reproseaza instrumentalizarea Justitiei pentru urmarirea inamicilor politici. Realitatea e ca din cinci parlamentari condamnati in Justitie, doi sunt de la PNL, doi de la PDL si unul – Adrian Nastase – este de la PSD. Din cei 12 parlamentari urmariti penal, cinci sunt de la PDL, cinci de la PSD, unul de la PNL si unul este „conservatorul” Voiculescu. Miza luptei politice din Romania nu este Dreapta sau Stanga, nu este persoana presedintelui, ci posibilitatea ca fie statul de drept sa se impuna, fie conexiunile mafiote sa preia puterea si sa anuleze separatia intre Legislativ, Executiv si Justitie. (…)
Romania este conectata la economia mondiala, este membru al UE si al NATO. Progresele din Justitie sunt monitorizate de ani buni. Comisia Europeana (CE) are „indoieli serioase … cu privire la intelegerea deplina” a „insemnatatii notiunii de stat de drept” din partea Guvernului roman. Iar Washington-ul nu poate asista tacut la acapararea unui stat de structuri mafiote din motive de securitate, intr-o regiune de insemnatate geopolitica precum Marea Neagra.
OUG inca in vigoare
Victor Ponta, in varsta de 39 de ani, care si-a copiat lucrarea de doctorat si care s-a laudat cu un Master niciodata efectuat la Universitatea Catania, este de o aroganta de nesurmontat, la fel ca indrumatorul sau de doctorat Adrian Nastase. El crede ca poate scapa cu orice pentru ca nimeni nu e ca el. La Bruxelles mima pe neintelesul, calomniat de Basescu, dar, in acelasi timp, se angaja sa indeplineasca imediat toate cererile Comisiei Europene. Atunci cand comisarul pe Justitie, Drepturi si Liberati, Viviane Reding, i-a atras atentia ca de la promisiunea sa nu s-a intamplat nimic, Ponta a acuzat-o ca sustine PDL-ul. OUG 41, pe care CE a cerut-o abrogata in mod explicit, este in continuare in vigoare si deschide larg poarta fraudei pe 29 iulie la referendum. Printre altele, aceasta OUG nu mai prevede obligativitatea compararii numarului total de voturi cu numarul de participanti in fiecare sectie de vot. Sigilarea urnelor nu mai este prevazuta in procesul verbal, deci ele pot fi deschise si inchise dupa bunul plac. Daca cineva care a votat in statiunea de la mare a votat cumva si in alta parte nu mai este verificat de nimeni. Duminica, probabil ca multe autocare vor face drumuri in satele romanesti. PDL se teme de o frauda estimata la doua milioane de voturi.
Victor Ponta s-a alaturat PSD in anul 2002, pe vremea cand era un tanar procuror. Atunci a avut loc un misterios caz mortal, unul din multele din era Nastase. Colegul lui Ponta, Cristian Panait, care se ocupa de anchetarea unor cazuri de coruptie in anturajul lui Nastase, a cazut de la fereastra locuintei sale in circumstante neelucidate nici pana azi. Conform unei anchete a jurnalistei Ela Simona Fica, caderea lui Panait s-a intamplat dupa o discutie cu Ponta, care i-ar fi cerut sa inceteze anchetele. Ponta l-a vizitat ultimul pe Panait in ceea ce a parut a fi o tentativa de impacare. La autopsie au fost descoperite urme de droguri. Un procuror care ancheta cazul a fost accidentat de o masina si a murit in urma leziunilor. Autorul accidentului nu a fost identificat niciodata. In acest timp, Ponta era numit secretar general al Guvernului Nastase. Procurorul care a oprit ancheta in cazul colegului sau accidentat de masina este astazi in vizorul colegilor de la DNA si a fost suspendat. El este suspectat ca a traficat informatii secrete pentru avansul in posturi cheie in sistemul juridic romanesc. Printre alte intalniri anchetate de procurorii DNA se gaseste si una cu actualul premier Ponta. Mandatele procurorului sef al DNA Daniel Morar si cel al procurorului general Laura Codruta Kovesi expira in august si octombrie. Ambii se bucura de mare incredere din partea CE si au fost numiti in functie de Traian Basescu.
Presedintele Basescu a refuzat sa acorde interviuri presei straine inainte de referendum. Nu a vrut, conform spuselor sale, intr-o discutie cu acest ziar, pentru a nu fi acuzat ca isi denigreaza propria tara. Lovitura de stat ce se petrece in Romania trebuie oprita de poporul roman, a spus Basescu. Basescu s-a aratat convins ca dupa referendum se va intoarce in functia de la Palatul Cotroceni. I-ar fi placut ca PDL sa ceara oamenilor sa iasa la vot si sa voteze NU in loc sa ceara boicotarea referendumului. Dar in contextul fraudei de proportii ce se prefigureaza la vot a decis sa ia la cunostinta acest fapt.