Fructele de padure, o afacere de 3 miliarde lei la Iasi
Atit estimeaza ca va incasa Directia Silvica Iasi in acest an din exportul fructelor de padure. Din cauza costului mare al fortei de munca, strainii prefera sa le lase neculese. Acesta este ultimul an in care se vor mai exporta fructe de padure, acestea urmind sa fie prelucrate in noua fabrica deschisa la Piatra Neamt
Afine, zmeura, mure, catina, porumbe, macese, paducel. Din exportul acestora, Regia Nationala a Padurilor, prin Directia Silvica Iasi(DSI), cistiga anual 3 miliarde de lei.
Regia are exclusivitate la recoltarea si achizitionarea fructelor de padure de pe fondul forestier judetean, ce totalizeaza 95.000 de hectare in Iasi.
„Anul trecut a fost unul bun pentru noi intrucit am realizat un venit de 3 miliarde de lei, din care profitul net a fost de 1,3 miliarde de lei”, a declarat Ion Sima, seful Biroului Productie din cadrul Directiei Silvice Iasi.
Macesele sint cele mai cerute
Anul acesta macesele sint cele mai cerute pentru export. Campania de recoltare si valorificare a maceselor va incepe in doua saptamini. Potrivit datelor furnizate de seful biroului de productie din cadrul DSI, pentru 2004 se estimeaza o recolta de 300 de tone numai pentru macese, de altfel singurele fructe care vor fi culese ca urmare a cererii mari pe piata externa.
Pretul unei tone de macese poate varia intre 260 si 450 de euro. „Cea mai mare parte din recolta merge la export, mai precis noi speram ca 250 de tone de macese sa fie exportate”, a mai precizat Ion Sima.
5% comision
La Iasi, exportul fructelor de padure este realizat prin intermediul a doua firme comisionare din Bucuresti, respectiv „SilvicSim” si „RFV Exim”, care percep un comision de 5%. „Tarile care achizitioneaza anual fructe de padure din judetul nostru sint Olanda, Germania si Belgia”, specifica Sima.
Desi si in aceste tari cresc fructe de padure, producatorii straini prefera sa le cumpere de la noi, ca urmare a faptului ca mina de lucru este mult mai ieftina ca acolo. „Macesele sint recoltate de taranii care vin la chemarea sefului de ocol silvic. In medie, un taran culege intre 30 si 40 de kilograme pe zi, iar culesul se estimeaza a dura in jur de doua saptamini.
Pentru un kilogram de macese culese un taran primeste 6.000 de lei”, a mai adaugat Ion Sima. La un calcul simplu, un taran cistiga zilnic in jur de 200-250.000 de lei.
Congelate la -32 de grade
Veniturile DSI ar putea fi mult mai mari daca s-ar exporta produse finite, precum dulceata sau afinata, si nu materia prima, adica fructele refrigerate sau congelate. Dar pentru valorificarea superioara a fructelor de padure este necesara dezvoltarea unor capacitati de prelucrare ale carei costuri sint mult prea ridicate. „Noi exportam doar materia prima pentru industrializare.
Spre exemplu, anul acesta macesele sint exportate dupa ce au fost congelate la o temperatura de -32 de grade. Avem un congelator performant in acest sens. De valorificarea superioara a fructelor se ocupa cei care le achizitioneaza”, explica Sima.
Fructele vor fi prelucrate in tara
RNP intentioneaza sa treaca la valorificarea fructelor de padure si pe plan intern. In acest scop a fost inaugurata Piatra Neamt prima fabrica pentru procesare a fructelor de padure, investitia ridicindu-se la 84 de miliarde de lei.
Produsele obtinute aici (pireuri, nectare si sucuri concentrate din zmeura, cirese amare, afine, mure etc) urmeaza sa fie distribuite atit la export cit si la import. La export, un suc concentrat poate ajuge si pina la 14 euro.
Ion Dumitru, directorul general al RNP, a declarat ca inceperea productiei la Piatra Neamt nu va afecta exportul de fructe de padure programat pentru anul acesta, insa, pe viitor, „fructele nu vor mai face deliciul pietelor externe” pentru ca vor fi extinse capacitatile de procesare din tara.