Sari direct la conținut

G20: Miniștrii sănătății au semnat Pactul de la Roma privind vaccinarea anti-Covid / ONG-urile critică în termeni dur acordul

HotNews.ro
Roberto Speranza (dreapta) si omologul sau elvetian Alain Berset, Foto: Francesco Fotia-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Roberto Speranza (dreapta) si omologul sau elvetian Alain Berset, Foto: Francesco Fotia-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Miniștrii de sănătate ai țărilor membre grupului G20 au semnat în unanimitate „Pactul de la Roma”, luându-și angajamentul de a crește sprijinul acordat țărilor sărace și de a le trimite mai multe vaccinuri anti-Covid, relatează Euractiv.

Pactul de la Roma își propune ca sprijinul acordat țărilor sărace și în curs de dezvoltare să ajute la atingerea unui obiectiv de vaccinare a 40% din populația globală până în 2021.

„Este un rezultat grozav”, a declarat ministrul italian al sănătății Roberto Speranza, acesta amintind că reuniunea de anul trecut nu a reușit să adopte o declarație finală comună.

Țările membre ale grupului G20 s-au angajat să aloce resurse „semnificative” și să trimită vaccinuri anti-Covid în mod direct țărilor în pericol.

„Acest lucru se întâmplă deja dar trebuie să consolidăm sistemul”, a declarat Speranza.

Potrivit unor estimări ar fi nevoie de fonduri în valoare de 1,7 miliarde de dolari pentru a atinge aceste obiective.

„Peste câteva săptămâni va avea loc o întâlnire între miniștrii de sănătate și cei ai finanțelor. Va fi un moment decisiv pentru a identifica resursele specifice necesare finanțării tuturor instrumentelor create”, a mai spus Roberto Speranza.

ONG-urile critică în termeni duri acordul

Însă ONG-urile consideră angajamentul ca fiind unul slab.

„Ca răspuns la pandemie, în ceea ce privește accesul global la vaccinuri nu a fost făcut niciun pas concret sau decisiv pentru definirea unor strategii pe termen mediu și lung care să ne permită să schimbăm paradigma în eventualitatea unor pandemii viitoare și să punem capăt inegalităților rușinoase în ceea ce privește accesul la tratamente și vaccinuri”, susțin într-o declarație comună Sara Albiani și Rossella Miccio de la Oxfam Italia.

Vittorio Agnoletto, purtătorul de cuvânt din Italia al campaniei „European Right to Care – Right2cure”, afirmă în schimb că „alegerea G20 de a ignora propunerea de instituire a unui moratoriu privind brevetele pentru vaccinuri este rușinoasă și indecentă”.

Acesta mai susține că planul COVAX al OMS a eșuat și că Pactul de la Roma „propune aceleași instrumente folosite până acum: încă un plan de donații și un apel către companii să crească voluntar transferul de tehnologii”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro