Gandul: Cum scapati de oboseala cronica
Oboseala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni care poate dura de la cateva luni la cativa ani. Cercetarile arata ca majoritatea adultilor care merg la medic se plang de extenuare prelungita. Lipsa somnului sau o afectiune medicala sunt cele mai comune cauze care declanseaza oboseala, dar sunt o sumedenie de alti factori care, ignorati pe o perioada mai mare de timp, duc la extenuare fizica si psihica.
Depresiile, anxietatea, orele peste program, stilul de viata sedentar, nutritia sau tratamentul medical sunt factori care influenteaza aparitia si instalarea starii de oboseala. Apoi, specialistii vorbesc si de o serie de afectiuni, de la infarct pana la hipotiroidie sau diabet, care au drept consecinte oboseala cronica.
Desi se spune ca orice om are cel putin un moment in viata cand va suferi de oboseala, acest episod nu trebuie ignorat pentru ca nu va trece de la sine. Asa cum corpul genereaza energie, asa are nevoie de energie, pentru a-si reface capacitatile fizice si mentale necesare pentru activitatile zilnice. Cercetatorii au intocmit o lista cu cele mai bune strategii de lupta impotriva oboselii, pe primul loc fiind elaborarea unui plan alimentar corect.
Cinci mese mici pe zi, solutia pentru a fi in forma
Ei spun ca o dieta echilibrata, care sa includa o varietate de carbohidrati, proteine, grasimi si uleiuri bune, legume si cereale integrale va contribui la „incarcarea” resurselor de energie ale organismului, dar si la mentinerea lor pe o perioada lunga de timp. Astfel, oricand, corpul va da semne de oboseala, isi va putea recapata forta, fara sa duca la extenuare. In plus, un supliment de vitamine si minerale luat in fiecare zi este ideal pentru pastrarea sanatatii organismului in cote optime. Specialistii spun ca nu este suficient sa includem in meniul zilnic alimente sanatoase, ci conteaza si cum le combinam.
De exemplu, dulciurile si zaharurile simple se transforma imediat in energie, dar aceasta este un impuls de moment, pentru ca se pierde la fel de repede. In schimb, cerealele integrale si grasimile nesaturate vor oferi energie pentru mai mult timp, alimentand in continuu resursele psihice si fizice ale organismului.