Gandul: Cum trebuie sa gandesti pentru a slabi
Probabil ca este cu adevarat posibil sa te gandesti ca ai mai putine kilograme decat in realitate. Concentrarea asupra unei mese recente pare a avea efect, astfel incat dorinta de a mai lua o gustare sa se reduca semnificativ. Cercetatorii britanici sustin ca este posibil ca anumite moduri de gandire sa te faca sa iti scada pofta de mancare. Suzanne Higgs si colegii de la Universitatea din Birmingham au cerut unui grup de studente sa ia parte la un test de „incercare” a mai multor feluri de biscuiti, dupa ce mancasera de pranz.
Inainte de a incepe testul, cercetatoarea a incurajat jumatate dintre voluntare sa scrie detaliat ceea ce au mancat la pranz, iar celalalte au trebuit sa rememoreze ce au facut toata ziua in campusul universitar. Astfel, oamenii de stiinta au constatat ca voluntarele care si-au amintit ce au mancat la pranz au mancat mai putini biscuiti decat cele care fusesera rugate sa „rememoreze” ziua petrecuta in campus. Efectul a fost destul de mic in cazul in care femeile au facut testul la o ora dupa ce a mancasera.
Testul efectuat la 3 ore dupa masa de pranz le-a facut pe voluntare sa manance mult mai putin. Higgs a spus ca aceste rezultate pot fi datorate faptului ca dupa o ora de la masa de pranz, memoria nu a putut afecta semnificativ apetitul. „Alte dovezi arata ca a ne gandi la mancare poate avea efect, in special la cei care sunt la cura de slabire. O posibilitate este sa isi amintesti ce ai mancat recent si in acest fel sunt influentate deciziile pe care vrei sa le iei”, a explicat omul de stiinta. Si alti cercetatori sunt de parere ca activitarea hipocampusului, o zona din creier, gandindu-ne la ce am mancat la masa de pranz, de exemplu, poate inhiba pofta de mancare.