Gandul: Romancele, campioane mondiale la numarul de nasteri prin cezariana
Naşterea pe cale naturală a devenit, în ţara noastră, un fenomen pe cale de dispariţie, cele mai multe femei solicitând operaţia de cezariană. „În România, proporţia de cezariene ajunge la 80% chiar şi în clinici universitare, unde nu ar trebui să fie atât de mare”, a atenţionat g-ral bg. (r) conf. univ. dr. Petre Brătilă.
Alarmant este faptul că, numai în Bucureşti, 50-70% din naşteri se termină prin cezariană, mămicile invocând comoditatea atunci când aleg această cale de expulzie a fătului. „80% nu este un procent mare, ci alarmant. Să ne aducem aminte că, în România, există o şcoală obstetricală de tradiţie, unde foarte multă lume renunţă la naşterea naturală din comoditate.
Este adevărat că naşterea în sine poate să pună nişte probleme, însă există rezolvări pentru toate acestea, cezariana fiind extrema soluţie la care ar trebui să se recurgă. Naşterea vaginală este o metodă care se practică încă din antichitate, numai pe noi ne-a apucat acum furia aceasta cu cezariana.
Iar faptul că se renunţă la o şcoală de tradiţie, cum este şcoala românească, este o mare greşeală pe care trebuie să şi-o asume cei care conduc în momentul de faţă clinicile din orice sistem, fie de stat, fie privat”, adaugă conf. Brătilă. În străinătate, spune medicul, operaţiile cezariene nu depăşesc 15% din totalul naşterilor, fie că sunt făcute în sistemul de stat ori în cel particular.
Operaţia, indicată doar în cazuri extreme
Specialistul consideră că cezariana, care este o operaţie de terminare a naşterii prin secţionarea abdomenului şi uterului femeii, având drept scop extragerea fătului, se indică doar în anumite situaţii bine delimitate şi, la fel ca orice act chirurgical, are anumite riscuri. „Riscul matern este că, în timpul intervenţiei chirurgicale, capacitatea de apărare a organismului scade foarte mult şi, atunci, există posibilitatea de infecţie, de complicaţii la nivelul plăgii, caz în care, uneori, se poate ajunge până la septicemie sau peritonită.
Rata de deces nu este mare în acest tip de operaţii, dar, de obicei, la cezariană se moare prin septicemie”, atenţionează conf. dr. Petre Brătilă. În plus, nici fătul nu este scutit de pericole.