Gandul: UE ne cere sa scumpim gazele in 2008 cu 70%
Comisia Europeana cere Romaniei sa majoreze cu aproape 70% pretul la gazele naturale. Este vorba de alinierea pretului gazelor din productia interna la cel de pe piata europeana. Aceasta aliniere trebuia facuta treptat, din momentul incheierii negocierilor de aderare la UE pana in 2008, dar, de doi ani de zile, autoritatile romane au facut foarte putin in acest sens. Din aceasta cauza, socul majorarii pretului pe piata romaneasca va fi foarte mare. Astfel, în 2008, preţul producţiei interne este de 180 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce pe piaţa europeană preţul mediu este undeva în jurul valorii de 300 de dolari mia de metri cubi. Bruxelles-ul susţine că în România se practică preţuri de producţie joase şi că un producător european nu poate concura cu succes pe piaţa autohtonă.
Dacă România va da curs solicitării UE, în mai puţin de 12 luni, cei doi producători de gaze, Petrom, companie controlată de austriecii de la OMV, şi Romgaz, deţinută de statul român, ar trebui să urce preţul cu 120 de dolari mia de metri cubi, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 70%. Dar problema nu se opreşte aici. Cele două companii asigură doar 60% din consumul intern de gaze, restul de 40% vine din Rusia. Preţul pe care îl plătesc românii pe gazul rusesc este mai mare decât media europeană, şi anume 370 de dolari mia de metri cubi. Firmele autohtone achiziţionează gazul de la distribuitori la un preţ în jur de 250 de dolari mia de metri cubi, adică o medie între preţul din producţia internă şi cel din import.
În situaţia în care România se aliniază la preţurile externe, companiile din ţara noastră vor lua gaz mai scump cu 100 de dolari pe mia de metri cubi. Cei mai afectaţi de această măsură sunt companiile din industria chimică, o mare parte din ele fiind controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, cele din industria cimentului, adică Lafarge, Carpatcement şi Holcim, firmele din industria sticlei, a porţelanului şi ceramicii, din cea a medicamentelor şi maselor plastice şi, nu în ultimul rând, producătorii de pâine, mari consumatori de gaze naturale. De asemenea, vor fi afectaţi şi consumatorii captivi, care reprezintă 20% din consumul anual de gaze.